Disney-sjefen går av etter 15 år

Toppsjefen i Disney-konsernet, Bob Iger, trakk seg tirsdag overraskende fra jobben. Han blir erstattet av Bob Chapek, som går fra en annen toppjobb i selskapet.

FERDIG: Tirsdag kunngjorde Bob Iger overraskende at han trekker seg fra stillingen som toppsjef i Disney-konsernet. Foto: Drew Angerer / Getty Images / AFP
/ NTB Scanpix
FERDIG: Tirsdag kunngjorde Bob Iger overraskende at han trekker seg fra stillingen som toppsjef i Disney-konsernet. Foto: Drew Angerer / Getty Images / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bob Iger (69) har ledet Disney gjennom en rekke store oppkjøp de siste årene. Under hans ledelse har selskapet femdoblet seg i verdi og slukt kjente merkenavn som Star Wars, Pixar, Marvel og Fox Entertainment. Noe av det siste han gjorde var å lede Disneys etablering av en konkurrent til strømmegiganten Netflix.

Påtroppende konsernsjef Bob Chapek er rekruttert fra egne rekker. Han kommer fra jobben som styreleder for blant annet Disneys fornøyelsesparker og opplevelser.

Iger vil derimot ikke forlate Disney helt. Han har kontrakt fram til 31. desember 2021 og vil i tiden fram til dette ha rollen som arbeidende styreformann.

– Min avgang har ingen annen grunn enn at jeg nå følte det var på tide å endre på ting, sa Iger under en pressekonferanse tirsdag.

Han kan se tilbake på et ekstraordinært år for Disneys filmer med sju toppfilmer som alle har generert mer enn 1 milliard dollar i omsetning.

I mars fullførte Iger dessuten oppkjøpet av Fox Entertainment etter en langvarig prosess. Prisen på oppkjøpet endte på 71 milliarder dollar.

Ifølge magasinet Forbes tjente Iger 47,5 millioner dollar i fjor, nesten 450 millioner kroner. Lønnen var likevel lavere enn i 2018 da han fikk en total godtgjørelse på 65,6 millioner dollar, noe som inkluderte en aksjepost til en verdi av 26,3 millioner. Disneys aksjeeiere skal imidlertid ha vært misfornøyd med Igers høye lønn og i mars i fjor det enighet om å kutte en planlagt lønnsøkning og kutt i bonus.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer