Disse pensjonistene skaper kaos i verden

Hele verden skriver om avgangen. Nå frykter ekspertene at «jungelloven» slår inn.

KRISE-PENSJON: Indiske Ujal Singh Bhatia og amerikanske Thomas R. Graham utgjorde to tredeler av det som på folkemunne er kjent som «verdenshandelens høyesterett». Tirsdag gikk de av med pensjon, noe som har utløst krise i WTO. Foto: WTO
KRISE-PENSJON: Indiske Ujal Singh Bhatia og amerikanske Thomas R. Graham utgjorde to tredeler av det som på folkemunne er kjent som «verdenshandelens høyesterett». Tirsdag gikk de av med pensjon, noe som har utløst krise i WTO. Foto: WTO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siste dag på jobb før man går av med pensjon etter en lang karriere, markeres gjerne med kake og taler fra gode kolleger gjennom mange år.

For duoen Ujal Singh Bhatia og Thomas R. Graham ble siste arbeidsdag markert med presseoppslag verden over om hvordan deres avgang utløser en potensiell verdensomspennende krise med uante konsekvenser.

Det er ikke akkurat noe som legger grunnlaget for festtaler, blomster og gullklokker.

Så hadde de heller ikke en hvilken som helst jobb. Indiske Singh Bhatia og amerikanske Graham utgjorde to tredeler av det som på folkemunne er kjent som «verdenshandelens høyesterett».

Tilbake står en enslig kollega, kinesiske Hong Zhao, som ikke lenger får gjort jobben sin.

De tre har jobbet som dommere for panelet som behandler anker fra Verdens handelsorganisasjons (WTO) interne domstol for handelskonflikter.

Ankepanelet er sett på som helt sentralt for at global handel skal kunne foregå innenfor gjeldende lover og regler. Med bare ett medlem igjen er ikke lenger panelet beslutningsdyktig.

- Dessverre

De siste to dagene har representanter fra WTOs medlemsland sittet i krisemøter for å hindre at panelet i praksis skulle slutte å fungere. Egentlig skulle krisemøtene fortsatt i dag, men tirsdag kom den nedslående beskjeden om at samtalene var avsluttet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer