Disse pensjonistene skaper kaos i verden

Hele verden skriver om avgangen. Nå frykter ekspertene at «jungelloven» slår inn.

KRISE-PENSJON: Indiske Ujal Singh Bhatia og amerikanske Thomas R. Graham utgjorde to tredeler av det som på folkemunne er kjent som «verdenshandelens høyesterett». Tirsdag gikk de av med pensjon, noe som har utløst krise i WTO. Foto: WTO
KRISE-PENSJON: Indiske Ujal Singh Bhatia og amerikanske Thomas R. Graham utgjorde to tredeler av det som på folkemunne er kjent som «verdenshandelens høyesterett». Tirsdag gikk de av med pensjon, noe som har utløst krise i WTO. Foto: WTO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siste dag på jobb før man går av med pensjon etter en lang karriere, markeres gjerne med kake og taler fra gode kolleger gjennom mange år.

For duoen Ujal Singh Bhatia og Thomas R. Graham ble siste arbeidsdag markert med presseoppslag verden over om hvordan deres avgang utløser en potensiell verdensomspennende krise med uante konsekvenser.

Det er ikke akkurat noe som legger grunnlaget for festtaler, blomster og gullklokker.

Så hadde de heller ikke en hvilken som helst jobb. Indiske Singh Bhatia og amerikanske Graham utgjorde to tredeler av det som på folkemunne er kjent som «verdenshandelens høyesterett».

Tilbake står en enslig kollega, kinesiske Hong Zhao, som ikke lenger får gjort jobben sin.

De tre har jobbet som dommere for panelet som behandler anker fra Verdens handelsorganisasjons (WTO) interne domstol for handelskonflikter.

Ankepanelet er sett på som helt sentralt for at global handel skal kunne foregå innenfor gjeldende lover og regler. Med bare ett medlem igjen er ikke lenger panelet beslutningsdyktig.

- Dessverre

De siste to dagene har representanter fra WTOs medlemsland sittet i krisemøter for å hindre at panelet i praksis skulle slutte å fungere. Egentlig skulle krisemøtene fortsatt i dag, men tirsdag kom den nedslående beskjeden om at samtalene var avsluttet.

- Dessverre var det ikke vellykket, sa WTO-leder Roberto Azevedo under en pressekonferanse i Genève Seint tirsdag kveld.

Det er imidlertid få som er nevneverdig sinte på de nybakte pensjonistene for at verdenshandelen nå kan stå overfor en krise av uante dimensjoner. I jakten på svarteper har verdensledere vendt blikket mot klodens mest kjente hvite hus.

Der bor USAs president Donald Trump, og han er på krigsstien. Eller rettere sagt handelskrigsstien.

Siden 2018 har Trump-administrasjonen sørget for å blokkere utnevnelsen av nye dommere. Trump har selv truet med å trekke USA ut av WTO, som han mener er urettferdig i sin behandling av USA og for myk i behandlingen av Kina. I fjor sa Trump at handelsorganisasjonen er rigget for «å komme alle andre enn oss (USA, red.anm.) til gode».

Derfor har denne ukas krise lenge vært en varslet katastrofe for WTO.

- Sterke krefter

I slutten av november ba mer enn 100 av WTOs medlemsland om at man måtte starte en valgprosess for å få på plass nye dommere. Ett land sa nei: USA.

WTO SVEKKES: Det mener Christian Lie, sjefstrateg i Danske Bank. Foto: Danske Bank
WTO SVEKKES: Det mener Christian Lie, sjefstrateg i Danske Bank. Foto: Danske Bank Vis mer

I den pågående handelskrigen mellom USA og Kina har Trump vært tydelig på at han vil ordne opp selv - uten innblanding fra WTO.

- Det er sterke krefter som trekker mer og mer i retning av at landene skal håndtere bilaterale handelsavtaler på egenhånd, sier Christian Lie, sjefstrateg i Danske Bank, til Børsen.

- USA er helt klart en viktig premissgiver inn i WTO, og så lenge USA har den tilnærmingen de har i forhold til hva WTO skal bety og hvilke bidrag de vil gi, så svekker det WTOs status, fortsetter han.

- Styres av jungellov

Første instans ved en handelskonflikt er WTOs interne domstol, som behandler og avgjør saken. Men beslutningene fra domstolen vil ikke få noen konsekvenser overhode, dersom den tapende parten anker avgjørelsen til en høyere rettsinstans som er ute av funksjon.

Blant de sakene som nå kan havne i et juridisk ingenmannsland, er sju saker som er anlagt mot USAs beslutning i fjor om å erklære utenlandsk stål og aluminium som en trussel mot landets nasjonale sikkerhet og ilegge disse produktene importtoll, skriver NTB.

UTEN VALG: Donald Trump mener velgerne må stemme på han. De har ikke noe valg. Video: CNN/AP/NTB/Delebekk Vis mer

Derfor er det flere som tordner mot Donald Trump og USA. Blant dem er Jennifer A. Hillman. Hun er en tidligere dommer i det aktuelle ankepanelet, jusprofessor, medlem av den ideelle organisasjonen Council on Foreign Relations og ansett som en autoritet på feltet.

- Trump-administrasjonen argumenterer med at USA er bedre tjent med et maktbasert system som styres av jungellov. Jeg mener at de siste tre åra har vist hvor galt det er, sier Hillman til Foreign Policy.

EUs WTO-ambassadør, Joao Aguiar Machado, uttalte tirsdag at «selve ideen om et regelstyrt, flernasjonalt handelssystem» blir satt i fare som følge av Trump-administrasjonens blokkering.

WTO-sjef Azvedo mener likevel at krisestemningen som har oppstått kan føre til fortgang i samtalene om WTO-reformer.

- Uten denne følelsen av krise, ville det trolig ha vært bekvemmelighet, og medlemmene ville ikke ha vært så tilbøyelig med å endre ting og å gjøre systemet mer responsivt på utfordringer som vi står overfor nå, sa Azvedo, som har et håp om at WTO-landene vil finne en løsning innen et planlagt ministermøte i juni 2020.

SATT UT AV SPILL: WTO-sjef Roberto Azevedo konstaterer at WTOs ordning for å løse tvistesaker, er satt ut av spill. Men han håper på en løsning før ministermøtet i juni neste år. Foto: Salvatore Di Nolfi / Keystone / AP / NTB scanpix
SATT UT AV SPILL: WTO-sjef Roberto Azevedo konstaterer at WTOs ordning for å løse tvistesaker, er satt ut av spill. Men han håper på en løsning før ministermøtet i juni neste år. Foto: Salvatore Di Nolfi / Keystone / AP / NTB scanpix Vis mer

- Nekter å akseptere forslag

Men finnes det en mulighet for at man kan «fikse» panelet, for å roe bekymringene og for å redde hele systemet?

- Jeg vet ikke, er det korte svaret fra Chad P. Bown.

Han har tidligere jobbet i Verdensbanken, som professor ved Brandeis University og ved Det hvite hus' råd for økonomiske rådgivere. I dag taler han under Nupis foredrag «WTO og handelskrigen: slutten for fredelig konfliktløsning?»

VET IKKE: Chad P. Bown, Reginald Jones Senior Fellow ved PIIE, er usikker på om WTO-landene vil komme seg ut av krisa. Foto: PIIE
VET IKKE: Chad P. Bown, Reginald Jones Senior Fellow ved PIIE, er usikker på om WTO-landene vil komme seg ut av krisa. Foto: PIIE Vis mer

- En del av problemet med Trump-administrasjonen, er at vi ikke vet hva de tenker. De har klaget, de har satt en stopper for at systemet kan fungere og de har nektet å akseptere forslag fra andre WTO-medlemsstater. Men de har ikke sagt hva det er de ville vært villige til å gå med på, sier han til de frammøtte under foredraget.

Han viser til at USA har hatt en rekke problemer med ankepanelet så langt tilbake som til midten av 90-tallet. Amerikanerne har i lang tid klaget over at regelverket har blitt tolket for vidt av dommerne.

- Så fort de andre medlemmene åpner opp for å skrive om reglene, og å delta i diskusjoner … Jeg tror det er det som skal til for å skape et system som er mer bærekraftig, sier Bown.

Selv om WTO-krisa kan få store konsekvenser for mindre land enn USA i handelsdisputter, tror ikke Lie i Danske Bank at investorer verden over skremmes av nyheten.

- Nå handler det mer om konflikten mellom USA og Kina, og om man får en eskalering av handelsdisputten. Trump har hatt et ønske om å ordne opp direkte med kinserene og Kina har i mye større grad opprettet en direkte relasjon med Trump-administrasjonen, sier han.

Norge berørt

Samtidig har president Donald Trump truet med å stoppe pengebidragene til WTO for å unngå bruk av en midlertidig tvisteløsningsordning, som er utarbeidet av EU, Canada og Norge.

De to landene og EU har kommet til enighet seg imellom om å ta opp eventuelle handelskonflikter i denne ordningen mens WTO-panelet er ute av funksjon, skriver NTB.

Norge innledet i juni i fjor tvistesak mot USA om tilleggstoll på visse stål- og aluminiumsprodukter i WTO.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer