Disse sa vi farvel til i 2023

Flere kjente fjes fra økonomiens verden har gått bort i 2023 - deriblant Wagner-sjef og pølseselger Jevgenij Prigozjin og mannen bak PDF-en, John Warnock.

DØDE: Den tidligere italienske statsministeren Silvio Berlusconi var blant dem som gikk bort i år. Foto: Kevin Dietsch / UPI / Shutterstock
DØDE: Den tidligere italienske statsministeren Silvio Berlusconi var blant dem som gikk bort i år. Foto: Kevin Dietsch / UPI / Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nok et år er gått, og mange kan nok en gang peke på at verden har blitt et fattigere sted som følge av de mange kjente, kjære og kontroversielle som har gått ut av tida.

Flere av dem vi har sagt farvel til i 2023, hadde stor påvirkning på både finans og økonomi.

Børsen har i den anledning samlet opp en rekke innflytelsesrike mennesker som i år gikk bort.

I januar omkom Ken Block i en snøscooterulykke, bare 55 år gammel. Han var i flere år en profesjonell rallysjåfør. For 29 år siden var Block med på å grunnlegge det kjente sko- og klesmerket DC Shoes, som for et par tiår siden var å se på mang en norsk ungdom.

Den spanske motedesigneren Francisco Rabaneda Cuervo, bedre kjent som Paco Rabanne, gikk bort måneden etter i en alder av 88 år. Merket med samme navn er kanskje best kjent for sine eksklusive parfymer.

Jacqueline Gold, en av Storbritannias rikeste kvinner, døde i mars av brystkreft, meldte The Guardian. Hun ble bare 62 år gammel. Gold var lenge administrerende direktør i det multinasjonale selskapet Ann Summers, som spesialiserte seg på sexleketøy og undertøy.

Seinere samme måned gikk Hedda Kleinfeld Schachter bort. Hun ble 99 år gammel. Sammen med sin far og ektemannen Jack grunnla hun brudekjoleselskapet Kleinfeld & Son, som i dag er den største brudeforhandleren i USA.

Kleinfeld Schachters familie overlevde Holocaust, og flyttet til USA i 1940.

FINANSMINISTER: Nigel Lawson spilte en stor rolle i Margaret Thatchers regjering. Foto: AP Photo / John Redman / File
FINANSMINISTER: Nigel Lawson spilte en stor rolle i Margaret Thatchers regjering. Foto: AP Photo / John Redman / File Vis mer

I mars gikk den kjente politikeren og redaktøren Nigel Lawson bort, 91 år gammel. Han var blant annet Storbritannias finansminister mellom 1983 og 1989, og sto bak en lavere inntektsskatt og deregulering av børsen.

Grepene førte til at London ble et viktig finanssentrum, og skapte en økonomisk vekst som i dag er kjent som «Lawson-boomen», ifølge Sky News.

MOTEIKON: Designer Mary Quant døde fredelig hjemme i Surrey, ifølge familien. Foto: David Parry / Pa Photos
MOTEIKON: Designer Mary Quant døde fredelig hjemme i Surrey, ifølge familien. Foto: David Parry / Pa Photos Vis mer

Også motedesigner Mary Quant gikk bort i mars. Hun ble 93 år gammel, og ble ofte kalt «miniskjørtets mor», skriver BBC.

LIVSTID: Den tidligere FBI-agenten Robert Hanssen fikk livstid i fengsel for å ha drevet spionasje for Sovjetunionen og Russland. Foto: Paul J. RICHARDS / AFP
LIVSTID: Den tidligere FBI-agenten Robert Hanssen fikk livstid i fengsel for å ha drevet spionasje for Sovjetunionen og Russland. Foto: Paul J. RICHARDS / AFP Vis mer

Den tidligere FBI-agenten Robert Hanssen døde i fengsel i juni i år, 79 år gammel. Hanssen ble i 2001 dømt for å utlevere statshemmeligheter til Russland, da han skal ha tatt imot mer enn 1,4 millioner dollar i kontakter og diamanter i bytte mot å gi informasjon til Moskva.

Ifølge CNN er dette en av de mest beryktede spionsakene i amerikansk historie.

KONTROVERSIELL: Den skandaleforfulgte italienske presidenten Silvio Berlusconi døde tidligere i år. Foto: Dan Kitwood / Pa Photos
KONTROVERSIELL: Den skandaleforfulgte italienske presidenten Silvio Berlusconi døde tidligere i år. Foto: Dan Kitwood / Pa Photos Vis mer

Bare noen dager seinere går milliardær og mediemogul Silvio Berlusconi bort. Han var Italias lengstsittende statsminister til tross for skandaler rundt ekstravagante sexfester og anklager om korrupsjon, skriver AP News.

Berlusconi ble 86 år gammel.

Silicon Valley-entreprenøren John Warnock dør i august i en alder av 82. Han var blant annet med på å oppfinne PDF-filen, og grunnla Adobe Systems.

Fire dager seinere styrtet et privatfly med ti personer på et jorde utenfor Moskva. Blant de omkomne var Wagner-sjef og tidligere pølseselger Jevgenij Prigozjin.

I juni i år utførte Wagner-gruppa, med Prigozjin i spissen, et væpnet mytteri mot Kreml. Flere spekulerte derfor i om flyet hadde blitt skutt ned. Prigozjin ble 62 år gammel.

I oktober dør Li Keqiang, tidligere statsminister i Kina, 68 år gammel. Han var i flere år blant Kinas aller mektigste. Han sto i bresjen for flere økonomiske reformer og var fram til i fjor den mest mektigste politikeren i Kina etter president Xi Jinping, fram til han i oktober plutselig ble fjernet fra toppledelsen i det kinesiske kommunistpartiet.