Disse tallene får NHO-toppen til å reagere

- Veldig uheldig, sier NHO-topp Stein Lier-Hansen om fasiten for fjorårets lønnsoppgjør.

LØNNSFEST: NHO-topp Stein Lier-Hansen reagerer skarpt mot lønnsfesten i staten i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
LØNNSFEST: NHO-topp Stein Lier-Hansen reagerer skarpt mot lønnsfesten i staten i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

- Dette kan bli svært alvorlig. Det er veldig uheldig at staten ikke har vært solidariske med oss. Det skaper stor frustrasjon blant oss som skal forhandle lønn for industrien, sier Lier-Hansen.

Mandag kom fasiten for hvor mye hver av oss egentlig ble sittende igjen med etter fjorårets lønnsoppgjør.

Tallene får NHO-toppen til å reagere knallhardt.

Kort fortalt er statsansatte den suverene lønnsvinneren med 3,8 prosent lønnsvekst i 2019. Snittet endte på 3,4 prosent - mens industriarbeiderne måtte nøye seg med 3,1 prosent.

- Ikke hatt kontroll

Stein Lier-Hansen er administrerende direktør i NHO-foreningen Norsk Industri. Her finner du norske bedrifter som konkurrerer på verdensmarkedet.

Om tre uker starter årets lønnsoppgjør med forhandlinger mellom Norsk Industri og LO-forbundet Fellesforbundet. Det kan bli knallharde tak, ikke minst nå som fasiten for fjorårets lønnsoppgjør er klar.

En grunnplanke i det norske forhandlingssystemet er nemlig at lønnsveksten i samfunnet skal ligge på linje med det bedriftene som konkurrerer internasjonalt kan tåle. Dette kalles frontfagsmodellen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer