Dempet optimisme blant nordmenn:

- Disse treffes hardest

Nordmenn har fortsatt høye forventninger til norsk økonomi. Strømpriser og høyere rentekostnader gir imidlertid en viss bekymring for lommeboka det neste året.

VISS BEKYMRING: Særlig forventningen til landets økonomi neste år faller kraftig. Og det er i lavinntektsgruppene pessimismen er størst. Avbildet er Oslo sett fra utsiktspunktet ved Ekebergrestauranten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
VISS BEKYMRING: Særlig forventningen til landets økonomi neste år faller kraftig. Og det er i lavinntektsgruppene pessimismen er størst. Avbildet er Oslo sett fra utsiktspunktet ved Ekebergrestauranten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Finans Norges forventningsbarometer for 1. kvartal viser at nordmenns optimisme er lavere enn kvartalet før, trass i koronalettelsene. Hovedindikatoren faller fra 11 til 5,5 poeng.

Det er særlig nedgang i de laveste inntektsgruppene, og for de med lavest utdanningsnivå. Nedgangen er geografisk bredt basert, men mest markert i Sør- og Vest-Norge. På den annen side er optimismen størst i Oslo og Akershus, tross nedgang også her.

- En rask innhenting i nordmenns fremtidsforventninger i løpet av 2021, avløses nå av en mer avdempet optimisme. En kombinasjon av høye strømpriser og til dels også høyere rentekostnader for de med boliglån har nok bidratt til å dempe optimismen blant norske husholdninger. Men samlet sett er hovedindikatoren i årets første måling fortsatt i positivt terreng, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.

De som tjener minst rammes hardest

Forventningsbarometeret måler norske husholdningers forventninger til egen og landets økonomi. Trenden med mindre optimisme gjelder for alle aldersgrupper, inntektsnivå, utdanningsnivå, regioner og kjønn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer