DNB: - 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»

DNB mener at situasjonen i norsk økonomi er i ferd med å gå over i en normaltilstand, etter flere år med høy vekst.

SLUTTEN: Johan Sverdrup-feltet startet produksjonen i fjor. Nå venter DNB en roligere tid i norsk økonomi fremover. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
SLUTTEN: Johan Sverdrup-feltet startet produksjonen i fjor. Nå venter DNB en roligere tid i norsk økonomi fremover. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

– 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom» som beskrivelse av den økonomiske ståa. Etter et kraftig, men midlertidig løft i investeringene på norsk sokkel, peker pilene nedover, skriver DNB i en ny rapport om de økonomiske utsiktene.

Økonomene i DNB mener det er tydelig at veksten i norsk økonomi kommer til å avta fremover.

– Etter en gjennomsnittlig vekst på 2,5 prosent i årene 2000-2019, vil veksten i fastlandsøkonomien fremover bli noe under 2 prosent, skriver DNB.

Den siste tiden har veksten i boligprisene flatet ut. I fjor endte boligprisene opp med 2,6 prosent, som er 0,2 prosent lavere vekst enn året før.

DNB mener at dette, sammen med arbeidsledighet og inflasjon rundt normale nivåer og en eksportvekst som blir hjulpet av en svak norsk krone, gjør at Norges Bank trolig heller ikke vil røre renten den nærmeste tiden.

På verdensbasis var 2019 svært turbulent, særlig på grunn av handelskrigen mellom USA og Kina.

Selv om de to landene nylig signerte en avtale, og det er noe mer optimisme på vei inn i 2020 enn tidligere, venter ikke DNB noen rekyl i den økonomiske veksten globalt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer