DNB-reklame fjernet etter harselas

DNB oppfordret folk til å ta en «timeout» i møte med rentehevingene. - Har tatt læring av reaksjonene, sier DNB-direktør.

TIPS MOT RENTESTRESS: Pusteøvelser ble av DNB trukket fram som et tips til å håndtere stresset mange kan kjenne på når rentene skyter i været. Reklamen ble frontet av bankens forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Video: Skjermopptak fra NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Nok en gang satte Norges Bank opp styringsrenta, og jeg vet at det stresser mange. Og når jeg blir stressa, så er det bare én ting som hjelper - det er å ta en timeout og puste».

DNB-reklamen der bankens forbrukerøkonom Silje Sandmæl ruller ut yogamatta som respons på renteoppgangen - og ber andre gjøre det samme - er nå slettet fra bankens sosiale medier.

- Vi så at rammefortellingen til uttaket (yogamatte) sto i veien for budskapet vi ønsket å formidle, som var å ta et pust i bakken og få oversikt, sier divisjonsdirektør for DNBs innholdsavdeling, Pernille Borchgrevink-Lai per e-post til Dagbladet.

- Vi bestemte oss derfor for å fjerne filmen, men et uttak ble dessverre hengende igjen på DNBs Facebook-konto ved en feil.

Håver inn på renteøkningen

Reklamen ble publisert av storbanken i sosiale medier 18. august, dagen etter at Norges Bank satte opp styringsrenta til 4 prosent.

Mange fikk kanskje også med seg at den ble harselert med i fredagens «Nytt på nytt» på NRK. Der ble forbrukerøkonomens råd satt opp mot de 19 milliardene banken har delt ut i utbytte til aksjonærene i år.

Bankene har nemlig tjent rått på renteoppgangen. I første kvartal i år dro DNB inn rekordhøye 14,6 milliarder i netto renteinntekter.

Samtidig er norske bankkunders misnøye med bankene større enn noen gang, skrev Dagens Næringsliv samme dag som videoen ble publisert. Den omtalte undersøkelsen fra EPSI Norway viste at storbankene DNB, Nordea og Danske Bank hadde landets minst fornøyde kunder.

Samme avis brukte seinere den aktuelle reklamen som anslag i en leder, der misfornøyde bankkunder oppfordres til å bytte bank.

- Yoga er bra for mangt, men troen på at stresset DNBs kunder føler når rentene på boliglån går i været, kan løses opp med en solhilsen, er en overdrivelse av de sjeldne, skriver avisa.

- Har tatt læring

Videoen er mandag borte fra bankens kanaler.

Dagbladet har derfor ikke selv kunnet se hvordan den ble møtt av publikum i sosiale medier.

DNB-direktøren opplyser at den ble slettet fra forbrukerøkonomens kanaler i månedsskiftet august/september, etter interne diskusjoner og reaksjoner i sosiale medier.

Fra DNBs hovedkonto, opplyser hun, ble videoen slettet i helga - etter å ha blitt vist fram på statskanalen i beste sendetid.

- Vi har tatt læring av reaksjonene denne filmen skapte, skriver Borchgrevink-Lai.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer