DNB risikerer å bli gransket for hvitvasking i USA

DNB risikerer å bli etterforsket av amerikanske myndigheter i kjølvannet av hvitvaskingsskandalen på Island, ifølge eksperter.

- HAR INFORMERT: - Vi har informert de finanstilsynsmyndigheter vi vanligvis har kontakt med i de landene det er relevant, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB til Dagens Næringsliv. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix
- HAR INFORMERT: - Vi har informert de finanstilsynsmyndigheter vi vanligvis har kontakt med i de landene det er relevant, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB til Dagens Næringsliv. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Islands største fiskeriselskap Samherji skal ha brukt DNB for å sluse penger via skatteparadis, og til en afrikansk tjenestemann som eier et selskap i Dubai. Tidligere i november sa DNB-sjef Kjerstin Braathen til Dagens Næringsliv at saken er alvorlig, og at de ikke kan utelukke at de har blitt misbrukt.

Jussprofessor Tina Søreide ved Norges Handelshøyskole tror det er en risiko for at amerikanske myndigheter vil granske DNBs rolle i mulig hvitvasking.

- De vet nok om saken, og de vurderer langt flere saker enn de faktisk går videre med for etterforskning. Typisk holder de en etterforskning skjult fram til de annonserer offentlig at den pågår. Dermed kan det gå en stund før vi får vite hva som skjer her, sier Søreide til Dagens Næringsliv.

Også Fredrik Berg, eier og advokat i advokatfirmaet Fend, mener at DNB risikerer å bli etterforsket. Han sier handlingene ikke trenger å være knyttet til USA for at de etterforsker og forfølger denne typen saker hvis vilkårene ellers er oppfylt.

Verken det amerikanske Finanstilsynet eller FBI vil ikke kommentere saken overfor DN.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer