Dobbel krise: - Enormt tilbakeslag

Høye priser, krig og pandemi er store utfordringer for verdensøkonomien, slår IMF-direktøren fast.

HARDE KAMPER: Den ukrainske byen Mariupol er hardt rammet av krigshandlingene. Russlands invasjon av Ukraina er sterkt medvirkende til at framtida for verdensøkonomien er svært usikker. Foto: REUTERS / Chingis Kondarov / NTB
HARDE KAMPER: Den ukrainske byen Mariupol er hardt rammet av krigshandlingene. Russlands invasjon av Ukraina er sterkt medvirkende til at framtida for verdensøkonomien er svært usikker. Foto: REUTERS / Chingis Kondarov / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- For å si det enkelt: Dette er en krise på toppen av en krise.

Slik innleder direktør for Det internasjonale pengefondet, Kristalina Georgieva, sin tale under konferansen 2022 Spring Meetings i Washington i dag.

- Dobbel krise

Neste uke presentere IMF World Economic Outlook, der de tar for seg utsiktene i verdensøkonomien, men allerede i dagens tale skisserer Georgieva opp hva de ser for seg er de store utfordringene framover.

De to krisene IMF-direktøren snakker om er selvsagt pandemien og krigen i Ukraina.

For da land verden over forberedte seg på å hente seg inn etter to år med pandemi, ble Russlands invasjon av Ukraina et stort tilbakeslag, spesielt for de aller fattigste landene.

- Denne doble krisen - pandemien og krigen - og vår evne til å takle dem, kompliseres ytterligere av en annen økende fare: at verdensøkonomien fragmenteres i geopolitiske blokker - med forskjellige handels- og teknologistandarder, betalingssystemer og reservevalutaer, sier Georgieva.

Hun legger til at det er de fattige landene som «vil bære byrden av disse forskyvningene».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer