Europa:

- Dobbel krise

Storavis frykter krasjlanding for europeisk økonomi. - Vil definitivt påvirke norsk økonomi negativt, sier ekspert.

KJØRER PÅ: Sjef for Den europeiske sentralbanken, Christine Lagarde, er fast bestemt på å holde renta høy så lenge det trengs for å få bukt med inflasjonen. Det kan føre med seg mye økonomisk smerte. Foto: Michael Probst / AP / NTB
KJØRER PÅ: Sjef for Den europeiske sentralbanken, Christine Lagarde, er fast bestemt på å holde renta høy så lenge det trengs for å få bukt med inflasjonen. Det kan føre med seg mye økonomisk smerte. Foto: Michael Probst / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Så langt har Europa klart å styre unna alvorlige økonomiske nedgangstider, som mange fryktet etter Vladimir Putins krig i Ukraina.

Men de økonomiske sjokkbølgene fra krigen herjer fortsatt - er det nå Europa skal sendes i knestående?

- Det som virker rimelig sikkert er at europeisk økonomi, inkludert Storbritannia, går mot en periode med svak økonomisk vekst, sier Christian Lie, sjefstrateg i Formue, til Børsen.

Fryktet energikatastrofe

Tross frykten for energimangel, grunnet Russlands rolle som storeksportør av olje og gass, er resesjonen i Europa uteblitt.

- En av de viktigste årsakene var at vinteren ble varm framfor kald, at både bedrifter og husholdninger reduserte sitt energiforbruk, og myndighetene klarte å hente energikilder fra andre land enn Russland, sier Lie.

I tillegg har sparereserver hos husholdningene, god aktivitet i servicesektoren relatert til turisme gjennom sommeren, samt etterslep av industriordrer etter pandemien og krigsutbruddet, holdt industriaktiviteten oppe helt fram til våren i år, ifølge sjefstrategen.

- Det som taler for en eller annen form for resesjon er innstrammende pengepolitikk, innstrammende banker og lav etterspørsel etter finansiering, fortsatt høy kjerneinflasjon og svak etterspørsel etter europeiske eksportvarer i Kina, forklarer han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.