Dobbel renteheving: - Tidenes nyttårssmell

Ny dobbel renteheving ble fasiten da Norges Bank la fram ny renteberegning torsdag.

DETTE BLIR DYRERE: Norges Bank har satt opp renten med 0,5 prosentpoeng. Dette betyr det for deg. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ARENDAL/OSLO (Børsen): Torsdag ble det kjent hvilket rentegrep Norges Bank med sentralbanksjef Ida Wolden Bache i spissen nå går for: de løfter styringsrenta fra 1,25 prosent til 1,75.

Det er den høyeste renta Norge har hatt på elleve år. Sist gang renta var på 1,75 var i 2012.

Og renta skal mest sannsynlig videre opp:

- Slik komiteen nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig settes videre opp i september, skriver Norges Bank i en pressemelding.

I meldingen skriver de at prisveksten har vært betydelig høyere enn anslått, og er nå klart over målet på 2 prosent. Det er høy aktivitet og lite ledig kapasitet i norsk økonomi, og arbeidsledigheten har falt mer enn ventet.

- Det er behov for en klart høyere rente for å dempe presset i norsk økonomi og bringe inflasjonen ned mot målet, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache i meldingen.

Dette er den andre doble hevingen på rad, altså at styringsrenta blir satt opp med 0,5 prosentpoeng, to ganger 0,25 prosentpoeng.

- Veldig unødvendig

Sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, var svært kritisk til et potensielt rentehopp før fasiten ble servert torsdag. Han mener at den doble rentehevingen er unødvendig av Norges Bank.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer