Dobbel renteheving: - Tidenes nyttårssmell

Ny dobbel renteheving ble fasiten da Norges Bank la fram ny renteberegning torsdag.

DETTE BLIR DYRERE: Norges Bank har satt opp renten med 0,5 prosentpoeng. Dette betyr det for deg. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ARENDAL/OSLO (Børsen): Torsdag ble det kjent hvilket rentegrep Norges Bank med sentralbanksjef Ida Wolden Bache i spissen nå går for: de løfter styringsrenta fra 1,25 prosent til 1,75.

Det er den høyeste renta Norge har hatt på elleve år. Sist gang renta var på 1,75 var i 2012.

Og renta skal mest sannsynlig videre opp:

- Slik komiteen nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig settes videre opp i september, skriver Norges Bank i en pressemelding.

I meldingen skriver de at prisveksten har vært betydelig høyere enn anslått, og er nå klart over målet på 2 prosent. Det er høy aktivitet og lite ledig kapasitet i norsk økonomi, og arbeidsledigheten har falt mer enn ventet.

- Det er behov for en klart høyere rente for å dempe presset i norsk økonomi og bringe inflasjonen ned mot målet, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache i meldingen.

Dette er den andre doble hevingen på rad, altså at styringsrenta blir satt opp med 0,5 prosentpoeng, to ganger 0,25 prosentpoeng.

NY DOBBEL: For andre gang hever sentralbanksjef Ida Wolden Bache renta dobbelt. Foto: Heiko Junge / NTB
NY DOBBEL: For andre gang hever sentralbanksjef Ida Wolden Bache renta dobbelt. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Veldig unødvendig

Sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, var svært kritisk til et potensielt rentehopp før fasiten ble servert torsdag. Han mener at den doble rentehevingen er unødvendig av Norges Bank.

- Jeg synes det er veldig unødvendig. Behovet er ikke der. Poenget er at nå svekkes den økonomiske veksten raskt. Bilsalget var ned 20 prosent i juli, det er ingen vekst i boligprisene lenger og det er lav kredittvekst. Så dette grepet fra Norges Bank, det trenger vi ikke, sier Andreassen til Børsen under Arendalsuka.

- Norges Bank varsler at styringsrenta mest sannsynlig settes videre opp i september. Hva tenker du om det?

- Den er ventet, men det er ganske sterke forbehold fra Norges Bank denne gang, sterkere forbehold enn normalt. Det finner jeg en trøst i. Jeg tror ikke det blir en ytterligere renteheving i september.

I juni ble renta løfta fra 0,75 til 1,25. Da signaliserte Wolden Bache at renta mest sannsynlig kom til å bli satt opp til 1,5 prosent i august.

UVANLIG: Leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav chen, sier at den doble rentehevingen er veldig uvanlig i Norsk sammenheng. Video: Dagbladet TV / Ivan Larsson Vis mer

Den viktigste forklaringen til denne hestekuren er at prisene fortsetter å stige i høyt tempo, sist beregnet til 6,8 prosent i juli måned av Statistisk sentralbyrå. Altså skyhøyt over inflasjonsmålet til Norges Bank på 2 prosent.

- Renteoppgangen er mye mer aggressiv enn tidligere varslet, og man hadde håpet at nordmenn skulle få noe lengre tid til å forberede seg på de kraftige renteøkningene. Hvis rentemarkedet får rett i sine spådommer, kan nordmenn forvente seg en boliglånsrente på fire prosent like over nyttår. Dette kan bli tidenes nyttårssmell for mange norske husholdninger, sier forbrukerøkonom i Danske Bank, Thea Olsen, til Børsen.

Tordner

Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen tordner mot rentehevingen, og mener det er overilt med en ny dobbeltheving før man har sett effekten av det doble rentehoppet så seint som i juni.

- Dette er for mye, for raskt. Sentralbanksjefen framstår som en rentehauk. Jeg frykter at sentralbanksjef Ida Wolden Bache tråkker så hardt på bremsen at motoren kveles. Dette kan føre til økt arbeidsledighet, advarer hun.

Martinussen hevder at Norges Bank bommer fullstendig:

- Prisstigningen skyldes kraftmarkedet og forhold i andre land. Renten vil altså ikke få ned prisene, men den kan få opp arbeidsledigheten. Økt rente får ikke Rema-Reitan til å sette ned prisene, sier hun.

Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen mener sentralbanksjefen er en rentehauk. Foto: NTB
Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen mener sentralbanksjefen er en rentehauk. Foto: NTB Vis mer

- Det virker som Wolden Bache er mer opptatt av hva hennes sentralbankkolleger i andre land gjør enn hun er av norsk virkelighet. Vi har et organisert arbeidsliv, og folk har ikke muligheten til å forhandle opp lønnen sin annenhver uke bare fordi arbeidsledigheten er lav. Vanlige folk kjenner seg ikke igjen i snakket om at det er en lønnsspiral i Norge nå, avslutter Martinussen.

Sjeføkonom i Sparebank 1, Elisabeth Holvik, mener at Norges Bank ikke hadde noe valg, med tanke på at inflasjonen i juli var høyere enn ventet.

- Når andre sentralbanker hever renta raskere og høyere, så må Norges Bank følge etter, slik at kronekursen ikke skal svekke seg. Hvis krona svekker seg, så gjør det det mindre attraktivt for arbeidsinnvandrere å komme til Norge, og det har konsekvenser for import, sier hun, og legger til:

- Inntil i dag var renta lavere enn det den var før pandemien, til tross for at norsk økonomi har vært i god vekst og vi har hatt knapphet på arbeidskraft i lengre tid. Det tar tid før renteøkninger får full effekt i økonomien, og derfor er det viktig at de øker tempoet nå.

IKKE NOE VALG: Elisabeth Holvik mener Norges Bank ikke hadde noe annet valg enn å sette opp renta. Foto: Ørn Borgen / NTB
IKKE NOE VALG: Elisabeth Holvik mener Norges Bank ikke hadde noe annet valg enn å sette opp renta. Foto: Ørn Borgen / NTB Vis mer

Hun tror det kommer et dobbelt rentehopp også neste gang. Deretter vil Norges Bank finjustere renteøkningene, tror hun.

- Dramatisk og kjapp opptrapping

Sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, hadde forventet et dobbelt rentehopp, men påpeker at dagens heving er større enn Norges Bank varslet i juni.

- Det er rett og slett fordi at kostnads- og prispresset i norsk økonomi ser ut til å ha blitt mye høyere enn det Norges Bank trodde da. Det betyr at for å forsøke å slå ned dette, så må de da tråd til enda kraftigere med renta enn de så for seg da. Vi får neste prognose i september, og de varsler nå at renta skal raskere opp, sier hun.

FORVENTER TRE PROSENT: Kari Due-Andresen forklarer at markedet forventer at styringsrenta når tre prosent innen nyttår. Foto: Lise Åserud / NTB
FORVENTER TRE PROSENT: Kari Due-Andresen forklarer at markedet forventer at styringsrenta når tre prosent innen nyttår. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Hvor høyt tror du nå at renta må opp for å dempe inflasjonen?

- Det er vanskelig å si. Markedsforventningen er at styringsrenta kommer opp til 3 prosent innen årsskiftet, og at den blir liggende der. Det er en dramatisk og kjapp opptrapping. Så gjenstår det å se om det holder å tråkke til og heve renta raskere, og at økonomien tar den medisinen og kjøler seg ned. Eller om de må til med kraftigere lut og at renta må høyere opp enn 3 prosent for at det skal ha nok effekt.

NHO: - Kan være for mye

Sjeføkonom Øystein Dørum i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) sier det er en stor fare for at Norges Bank tar for hardt i med dagens doble rentehopp.

- En renteheving på 0,5 prosent reduserer kjøpekraften til gjennomsnittshusholdningen med 0,6 prosent. Og noe lenger fram i tid kjøler det ned aktiviteten med rundt 1 prosent, ifølge våre modellberegninger. Bedriftenes investeringer vil faktisk falle enda mer, understreker Dørum.

Innvendingene hans stopper ikke med dette:

- Det er også en fare for at den høye prisveksten alene vil kjøle ned økonomien mer enn det Norges Bank tror. Det er jo slik at både høy prisvekst og høy rente spiser av kjøpekraften - raskt. Sånn sett kan dette renteløpet være for mye, for raskt, sier Dørum til Børsen.

Han tilføyer at Norges Bank viser til en høyere prisvekst og lavere ledighet enn de så for seg i juni, samt fare for at prisveksten øker enda mer.

- Det er jo en usikkerhet her om hvordan husholdningene reagerer. Velger de å spare mindre når de får dårligere råd, eller blir de mer forsiktige i en urolig verden der alt blir dyrere? Dersom det siste slår til, ja så er dette et unødig rentehopp, sier Dørum.

Sjeføkonomen i NHO antar at det mest sannsynlige scenarioet fra Norges Bank er at de kommer til å gå enda raskere fram med renteøkningene enn tidligere varslet, men at rentetoppen (rundt 2,75 / 3 prosent, red.anm.) ikke blir justert.

- Fordi de er bakpå med inflasjonen. Dette lukter litt av raskt opp og raskt ned, sier Dørum.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer