«Dobbeltnissen» truer: - Risikabelt

Nisseteorien fra 1976 lever i beste velgående. Det kan lage trøbbel for verdens viktigste økonomi.

TO NISSER: Demokratene og republikanerne er julenisse en og to, ifølge teorien. Foto: Dave Allocca / Starpix / Rex / NTB
TO NISSER: Demokratene og republikanerne er julenisse en og to, ifølge teorien. Foto: Dave Allocca / Starpix / Rex / NTB Vis mer
Publisert

Det er nok de færreste her til lands som kjenner til den. Det samme gjelder nok de fleste over dammen.

Men dobbeltnisse-teorien lever i beste velgående. Eller «The Two Santas Theory», som den egentlig heter.

- Teorien er fremdeles aktuell, særlig i diskusjonen om skattelettelser versus tilsvarende kutt i offentlig sektor, sier USA-ekspert og rådgiver i Civita, Eirik Løkke, til Børsen.

Kan strategien bety trøbbel for verdens viktigste økonomi? Det kommer vi tilbake til.

- Trenger to julenisser

Det var den amerikanske konservative journalisten Jude Wanniski som først beskrev teorien i en kommentar i avisa National Observer. Året var 1976.

Der beskriver han demokratene og republikanere som en slags «julenisse» på hver sine måter. Demokratene ga bort velferdsgoder, mens republikanerne lovet skattekutt.

- Ideen til Wanniski var at republikanerne vanskelig kunne konkurrere med demokratene om å bruke penger på velferdsgoder, og således var demokratene «julenisse én». Wanniski mente republikanerne burde konsentrere seg om å kutte skatter, og dermed bli en «julenisse to», sier Løkke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer