Dobbeltsmell gir kaffekrise

Uår på uår vil presse prisene på kaffe opp.

KAFFEKRISE: Kaffebøndene i Alta Mogiana-regionen i delstaten São Paulo i det sørlige Brasil mistet store deler av plantene sine grunnet frost. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KAFFEKRISE: Kaffebøndene i Alta Mogiana-regionen i delstaten São Paulo i det sørlige Brasil mistet store deler av plantene sine grunnet frost. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Akkurat det som skjer nå har jeg ikke sett på alle de åra jeg har jobbet med kaffe.

Vurderingen kommer fra Minette Rosen, som har ansvaret for Nestlés kaffeinnkjøp i Norden. Med 30 års erfaring er hun mer enn godt nok kvalifisert til å si noe om kaffens nåtid og framtid.

Frost og tørke

Hvis vi begynner med det som skjer akkurat nå, er det flere ting på en gang. Rosen begynner med at det har vært frost i Brasil, noe som skaper en reaksjon på kaffebørsen. Mer om den seinere, men resultatet er prisvekst.

I tillegg til frosten er det ganske tørt. Noen steder i Brasil har frostskadene blitt så ille at bøndene må plante på nytt, noe som betyr at det tar tre år før de igjen kan høste kaffebønnene.

Brasil står for en tredel av verdens kaffe, så problemer i Brasil er svært vesentlig for det globale kaffemarkedet. Når også det nest største kaffelandet, Vietnam, som står for en femdel av verdens kaffe, har kraftige restriksjoner som følge av coronapandemien, gjør det en vanskelig situasjon enda tøffere.

- Mange land er i lockdown. Det er begrenset mulighet for å bevege seg fritt, og for en del kan det være vanskelig å komme til avlingene og få dem ut. Logistikkbransjen har kollapset. Etter at Evergreen sto fast i Suezkanalen, har det bare eskalert, sier Rosen, som legger til at det er noen man merker etterdønninger av i handelen.

Det er to typer kaffebønner som dyrkes for å sendes til kaffedrikkere verden over. Det er arabicabønnen, som er så godt som enerådende på det norske markedet og dyrkes i Brasil - og så er det robustabønnen.

Dyrere kaffe

Dermed skal det ikke mye fantasi til for å forstå at frosten og tørken i Brasil får innvirkning på det norske kaffemarkedet, og dette skjer også på verst tenkelige tidspunkt.

Kaffebusker er nemlig planter som har ett år med lite frukt, før de året etter har mye.

- Sommeren som var hadde vi lite frukter, da må vi ha mye nå i sommer for å kompensere for det. Får vi et nytt «off-år», blir det mangel på kaffe. Som verdens største kaffeprodusent så vil alt som skjer i Brasil påvirke kaffemarkedet, sier Rosen.

- Og da blir kaffen dyrere?

- Det er tilbud og etterspørsel. Når etterspørselen er høyere enn tilbudet så man vi forvente at prisene øker. I Skandinavia drikker vi mye kaffe. Det gjør at vi kommer til å bli rammet av de store svingningene.

ØDELAGT: Store åkre med kaffeplanter ble rammet av kulden, som her i den brasilianske delstaten Minas Gerais, som er den delstaten som produserer mest kaffe. Foto: REUTERS / Roosevelt Cassio / NTB
ØDELAGT: Store åkre med kaffeplanter ble rammet av kulden, som her i den brasilianske delstaten Minas Gerais, som er den delstaten som produserer mest kaffe. Foto: REUTERS / Roosevelt Cassio / NTB Vis mer

Spekulerer i kaffepris

Når vi snakker om priser kan vi også ta inn kaffebørsen igjen. Den har nemlig en innvirkning på kaffeprisen den også. Her bruker Rosen arabicabørsen i New York som eksempel.

Igjen kan vi minne om den brasilianske vinteren, altså de foregående månedene, da det var frost. Nå er vinteren akkurat over, og man venter på at trærne skal blomstre, og kaffebønnene skal komme. Det er neste års kaffe.

- Når trærne fryser på vinteren så spekulerer folk i at det kommer til å påvirke neste års kaffe og at det blir lite kaffe. Frosten har ikke ført til at det er for lite kaffe ennå, men man tenker at det kommer til å bli det neste år, sier Rosen.

Det har gitt til dels store utslag på kaffebørsen. Fra mars og fram til sommeren steg børsen med hele 50 prosent.

- Det har gått litt ned siden da, men vi er fortsatt 30-40 prosent over nivået i mars. Det er drevet av spekulasjon, sier Rosen.

Klimatrøbbel for kaffen

For Nestlé og Rosen er prisen sammensatt av to ting: Den fysiske prisen de betaler fra kaffeprodusenten, og en kontrakt på børsen, som sikrer dem mot prisrisiko.

Da er det lett å legge sammen to og to. Når det blir dårlig kaffeår, sammen med spekulasjonsdrevet prisoppgang, blir kaffen dyrere.

- Det som skjedde i Brasil i år vil man merke i 2022 og 2023. Da kommer det til å være mangel på kaffe. Dette er koblet til klimaet, og det er store utfordringer med å få tak i kaffe og spesielt kvalitetskaffe, sier Rosen.

For klimaendringene er ikke til å komme fra når man snakker om kaffe. I 2017 slo en rapport fra The Climate Institute fast at om lag halvparten av arealet som brukes kaffeproduksjon kommer til å forsvinne på grunn av høyere temperaturer og endret nedbørsmønster.

Rapporten mente at den sannsynlige konsekvensen blir dyrere kaffe med endret smak og aroma.

- Jeg er bekymret for hvordan klimaet kommer til å prege kaffeprodusentene. De må ruste seg for framtida når svingningene er så mange og så bra. Hva slags alternativer har de egentlig? Jeg er opptatt av at de kanskje ikke skal være avhengige av å ha kaffe som eneste inntekt, sier Rosen, og legger til:

- Men dette er veldig vanskelig, for alternativer kommer ikke naturlig av seg selv heller. Vi må endre gamle vaner, endre arbeidsmønster og jobbe med avlingene på en mer klimasmart måte.

Rosen forteller at de jobber med å gi kaffeprodusentene kunnskap, slik at de tar vare på avlingene på en god måte.

Dyr frakt

Det finnes over 100 forskjellige kaffearter, men det er altså bare arabica og robusta vi bruker til kaffe i dag. Likevel tror ikke Rosen løsningen ligger hos de artene vi ikke bruker i dag.

- Det finnes mange ville arter, men tilgangen på dem er nok ikke så stor. Skal vi sikre oss for framtida må vi sikre oss med det vi har. Vi må dyrke klimasmart og optimalisere artene. Det blir fortløpende jobbet med arter som er mer resistente mot ulike ting, men de naturlige artene er like mottakelige for sykdommer som de vi allerede har, sier Rosen, og fortsetter:

- Det er gamle, naturlig arter, som blir utsatt for muggangrep når det regner for mye. Det er en del av grunnproblemet uansett.

På toppen av det hele har fraktkostnadene blitt mangedoblet på grunn av coronapandemien, og også emballasjen har blitt dyrere. Da må vi som konsumenter regne med at prisen går opp.

- Men når man forstår at så mange mennesker har gjort en så stor innsats for å lage kaffen, så er den jo egentlig for billig. Men man er så vant til at kaffen skal koste en viss pris, at man ikke reflekterer over at det er for billig, sier Rosen, og legger til:

- Hvis prisene går opp, så er det så godt som ingenting per kaffekopp.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer