Dobbeltsmell gir kaffekrise

Uår på uår vil presse prisene på kaffe opp.

KAFFEKRISE: Kaffebøndene i Alta Mogiana-regionen i delstaten São Paulo i det sørlige Brasil mistet store deler av plantene sine grunnet frost. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KAFFEKRISE: Kaffebøndene i Alta Mogiana-regionen i delstaten São Paulo i det sørlige Brasil mistet store deler av plantene sine grunnet frost. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Akkurat det som skjer nå har jeg ikke sett på alle de åra jeg har jobbet med kaffe.

Vurderingen kommer fra Minette Rosen, som har ansvaret for Nestlés kaffeinnkjøp i Norden. Med 30 års erfaring er hun mer enn godt nok kvalifisert til å si noe om kaffens nåtid og framtid.

Frost og tørke

Hvis vi begynner med det som skjer akkurat nå, er det flere ting på en gang. Rosen begynner med at det har vært frost i Brasil, noe som skaper en reaksjon på kaffebørsen. Mer om den seinere, men resultatet er prisvekst.

I tillegg til frosten er det ganske tørt. Noen steder i Brasil har frostskadene blitt så ille at bøndene må plante på nytt, noe som betyr at det tar tre år før de igjen kan høste kaffebønnene.

Brasil står for en tredel av verdens kaffe, så problemer i Brasil er svært vesentlig for det globale kaffemarkedet. Når også det nest største kaffelandet, Vietnam, som står for en femdel av verdens kaffe, har kraftige restriksjoner som følge av coronapandemien, gjør det en vanskelig situasjon enda tøffere.

- Mange land er i lockdown. Det er begrenset mulighet for å bevege seg fritt, og for en del kan det være vanskelig å komme til avlingene og få dem ut. Logistikkbransjen har kollapset. Etter at Evergreen sto fast i Suezkanalen, har det bare eskalert, sier Rosen, som legger til at det er noen man merker etterdønninger av i handelen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer