Høyres rikinger:

Doblet formuen under Erna

Milliardærene som støtter Høyres valgkamp har mer enn doblet formuen under Erna Solberg som statsminister.

GRUNN TIL Å SMILE: Norske milliardærer har donert 9,3 millioner kroner til Høyres valgkamp. Her er statsminister Erna Solberg på hennes oppsummerende pressekonferanse før sommeren. Foto: Hanna Johre / NTB
GRUNN TIL Å SMILE: Norske milliardærer har donert 9,3 millioner kroner til Høyres valgkamp. Her er statsminister Erna Solberg på hennes oppsummerende pressekonferanse før sommeren. Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer
Publisert

Av 43 personer som har donert pengegaver til Høyres stortingsvalgkamp for 2021, står hele 16 på Kapitals liste over Norges 400 rikeste personer.

Samtlige av dem sitter på formuer over 1 milliard kroner.

Milliardærene har totalt donert 9 335 000 kroner av de 12,7 millionene som hittil i år er gitt som bidrag til kampen for å beholde Erna Solberg (H) som statsminister.

Lønnsomme år

Tid er penger, sies det. Vel, det stemmer i dette tilfellet. For i løpet av Solbergs sju første år som statsminister, har disse giverne samlet sett rukket å mer en doble sin formue.

Til sammen har de 16 rikeste bidragsyterne til Høyres valgkamp en anslått formue på 85,6 milliarder kroner, ifølge Kapitals beregninger.

Tilbake i 2013, da Solberg overtok nøklene til Statsministerens kontor fra Jens Stoltenberg (Ap) - satt de samme 16 på en pengesekk som ifølge den samme oversikten inneholdt 40,7 milliarder kroner.

Byrådsleder i Oslo og sentralstyremedlem i Ap, Raymond Johansen, er ikke imponert.

- Jeg synes de burde gitt langt mer. De framstår for meg som gjerrigknarker når vi ser på hvor mye de får igjen fra en borgerlig regjering, sier Johansen til Børsen.

- Jeg synes rett og slett det er lite raust, og litt smålig overfor Høyre som har stått sånn på for dem, fortsetter Johansen.

Gir også til partnerne

På lista over milliondonasjoner til Høyre topper milliardærene Stein Erik Hagen og Christen Sveaas. Det viser oversikten fra Kommunal- og moderniseringsdepartementets nettsted partifinansiering.no.

Mens Hagen har donert 3,5 millioner gjennom selskapet Canica AS, har Sveaas donert 2 millioner gjennom selskapet Kistefos AS.

Hagen og Sveaas har dessuten begge gitt 1 million kroner hver til regjeringspartiet KrF. I tillegg har Hagen bladd opp ytterligere 1 million kroner til regjeringspartner Venstre.

- Venstresiden, og spesielt Ap, får mye støtte fra blant annet LO. Siden NHO ikke gir partibidrag synes jeg det er viktig at vi har demokrati og balanse, sa Hagen da Børsen tidligere i år omtalte hans støtte til Venstre.

Sveaas forklarer støtten til KrF med partiets samling rundt Solberg-regjeringen i etterkant av det i sin tid mye omtalte retningsvalget.

- KrF er en viktig del av den borgerlige regjeringen, og vi ønsker å bidra til at den kan fortsette sitt gode arbeid også etter valget, uttaler Sveaas til avisa Dagen.

Mat og kunst

Hagen har fått et solid løft i formuen under coronapandemien. Orkla-eieren er, ifølge Kapitals oversikt, god for 33 milliarder kroner. Det gir ham en 7. plass på lista over Norges 400 rikeste.

Gjennom familieselskapet Canica har Hagen også aksjer i selskaper som Komplett, Arcus, Jernia og spasenteret The Well.

Sveaas har en anslått formue på 8,9 milliarder kroner, noe som plasserer investoren på en 20. plass på 2020-lista til Kapital. En stor del av formuen er knyttet til nettbanken Advanzia, men Sveaas er også kjent som mannen bak Kistefos-museet på Jevnaker med det spektakulære tilbygget The Twist som åpnet i 2019.

RIKE VENNER: Høyre mottar store pengegaver fra Norges rikeste. Her er statsminister Erna Solberg i livlig passiar med milliardær Stein Erik Hagen under åpningen av helårsarenaen SNØ i Lørenskog. Foto: Vidar Ruud / NTB
RIKE VENNER: Høyre mottar store pengegaver fra Norges rikeste. Her er statsminister Erna Solberg i livlig passiar med milliardær Stein Erik Hagen under åpningen av helårsarenaen SNØ i Lørenskog. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Investoren Arne Fredly, godseier og Maxbo-eier Carl Otto Løvenskiold, investor og tidligere kaffekonge Herman Friele og skipsredersøsknene Christian G. Sundt og Else Helene Sundt er noen av de mer profilerte milliardærene blant Høyres økonomiske støttespillere.

- Paritet for rikfolk

Aps Raymond Johansen mener altså milliardærene burde gitt langt mer til Høyre, tatt i betraktning hvor mye de har tjent på skatteletter fra den sittende regjeringen.

- Dette er forretningsmenn som eier luksuriøse hus og hytter, store båter og dyre biler. De har omfattende kunstsamlinger og en imponerende bilpark. Selv om en del av dem har plassert mye av pengene utenlands for å slippe å betale skatt, vet de at valgkampgaver til Høyre kvitteres ut med skattelettelser. sier han til Børsen.

- Det er disse rikfolkene som kommer best ut av det med Erna Solberg som statsminister. Det at de nå gir gaver til Høyre er jo en bekreftelse på at milliardærer flest har det godt med Høyre i regjering.

Johansen understreker at selv om han omtaler Høyres gavmilde milliardærer for gjerrigknarker, har han ikke noe behov for at Høyre får enda mer penger fra rikfolk.

- Dette sier jeg mest for å illustrere et poeng. De rike har tjent massivt på høyrepolitikk, og gir småtterier i forhold. De har ikke noe behov for å være økonomisk forsiktige.

Høyre: - Ingen sammenheng

Høyre mener imidlertid pengestøtten fra de rike ikke har noen påvirkningen for politikken Høyre fører.

- Det er ingen sammenheng mellom partigaver og skattekutt. Vi hadde ment det samme om skattelettelser på norske arbeidsplasser uavhengig av om vi hadde fått null eller millioner av kroner i støtte. Skattelettelser under denne regjeringen bidrar til å skape framtidas arbeidsplasser, sier parlamentarisk nestleder i Høyre, Svein Harberg, til Børsen.

Han påpeker at i Arbeiderpartiet får de pengegaver fra LO. I retur får LO vetorett, makt og innflytelse i politikken.

- Sånn har vi det ikke i Høyre. Ingen medlem har større innflytelse enn andre. Hos oss er det ikke lommeboka som avgjør politikken, sier han.

- Vi har velgere i alle inntektsgrupper, men det er jo ikke rart at mange av dem som driver verdiskaping, støtter et parti som legger til rette for verdiskaping! legger Harberg til.

Dobbelt så mye til Ap

Ifølge NTB fikk Høyre inn totalt 15,2 millioner til valgkampen ved stortingsvalget for fire år siden.

Men ikke alle milliardærer gir til Høyre. Christian Ringnes er en av dem som i år har droppet støtten som vanligvis til høyresiden til fordel for Senterpartiet.

Han forklarte til Aftenposten at den utløsende faktoren var den tidligere Ap-politikeren Jan Bøhlers overgang til Sp.

Og selv om de rikeste blant oss gir støtte til Høyre, mottar Ap en langt større sum i pengestøtte. Så langt har de samlet inn over det dobbelt av Høyre, med omkring 26,5 millioner kroner.

Av disse kommer 15 millioner fra LOs hovedorganisasjon, mens i overkant av 1,35 millioner kommer fra LOs ungdomsorganisasjon.

I tillegg har Fagforbundet donert 6,5 millioner kroner til Ap, mens Fellesforbundet har bidratt med nesten 1,9 millioner kroner.

- Det at Ap får pengestøtte fra LO er demokratisk bestemt i demokratiske organer i fagbevegelsen. Vi er stolte av det, Ap og LO har vokst ut av den samme bevegelsen. Det har vært et viktig samarbeid i over 100 år, sier Johansen om LO-støtten og fortsetter:

- Jeg sier ikke at det ikke skal være lov å gi pengestøtte til politiske partier, men det sier noe hvem som gir pengene.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer