New Zealand

Dødelig vulkanutbrudd: Funnet skyldig

Selskapet risikerer massive bøter etter at 22 personer mistet livet i vulkanutbruddet i 2019.

DØDELIG UTBRUDD: Røyk stiger opp fra vulkanøya White Island 9. desember 2019, da 22 besøkende mistet livet. Foto: Marty MELVILLE / AFP
DØDELIG UTBRUDD: Røyk stiger opp fra vulkanøya White Island 9. desember 2019, da 22 besøkende mistet livet. Foto: Marty MELVILLE / AFP Vis mer
Publisert

Whakaari Management Limited (WML) ble tirsdag dømt etter katastrofen i 2019 på White Island - New Zealands mest aktive vulkan.

Det var 47 mennesker fra et australsk cruiseskip på øya da vulkanen fikk et utbrudd. Flere av dem befant seg på bunnen av krateret.

22 mennesker mistet livet, og mange av de 25 som overlevde, fikk alvorlige brannskader.

Nå mener en domstol at WML er skyldige i ikke å ha minimert risiko for gjestene som besøkte øya, skriver blant andre BBC.

Selskapet risikerer bøter på opp mot 10 millioner kroner.

BBC skriver videre at vulkanen, i ukene før det dødelige utbruddet, hadde vist tegn til at et utbrudd var i gjære.

Advokaten til WML hevdet på sin side at de bare var en grunneier, som ikke aktivt deltok i kontrollen av turene til øya og hvordan de ble gjennomført.

FARE: Japans mest aktive vulkan, Sakurajima, hadde et utbrudd søndag. Utbruddet har nådd nivå fem, det høyeste farenivået for vulkanutbrudd. Vis mer

- Risikabelt

Tretten aktører har mottatt domsavsigelse, mens straffeutmålingen kommer i februar, ifølge mediehuset.

Da saken gikk for retten i sommer, kom det fram at turistene og guidene ikke fikk noen informasjon om risikoen.

- Turisme på White Island er et risikabelt foretakende. Det innebærer å ta folk til et krater i en aktiv vulkan, der ingen kan forutsi når det blir utbrudd. Og hvis det blir utbrudd, at det er sannsynlig at de dør eller får store skader. Og tragisk nok skjedde akkurat det, sa aktor Kristy McDonald.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer