«Dødskrysset» er her: - Stor oppmerksomhet

Det har oppstått før samtlige historiske børskrakk. Nå er det her i igjen.

KRAKKVARSEL: Risikoen for nedgang er større enn vanlig nå, sier norsk ekspert, som imidlertid ikke legger stor vekt på dødskrysset. Skjermdump: Infront
KRAKKVARSEL: Risikoen for nedgang er større enn vanlig nå, sier norsk ekspert, som imidlertid ikke legger stor vekt på dødskrysset. Skjermdump: Infront Vis mer
Publisert

En energikrise uten sidestykke, priser som løper løpsk, synkrone rentehevinger verden over, samt skjelvende aksjemarkeder har fått eksperter til å slå alarm.

Frykter nedgangstider

- Det er en risiko og en reell fare for en global resesjon neste år, advarte Verdensbanken-sjef David Malpass nylig.

Resesjon et uttrykk for et langvarig tilbakeslag for økonomien.

Aksjestrateg i DNB, Paul Harper, peker på flere faktorer som skaper usikkerhet og frykt akkurat nå:

- Det er svak vekst i verdensøkonomien som gir stor sannsynlighet for at inntjeningsforventningene til bedriftene må bli justert ned. I tillegg er det mye geopolitisk usikkerhet knyttet til krigen i Ukraina, skriver Harper til Børsen.

- Sabotasje av Nord Stream-ledningene åpner for en ny eskalering og det er vanskelig å kvantifisere hva en presset president Putin kan finne på, legger Harper til.

- Bør skremme fandens oldemor

Heller ikke Oslo Børs har styrt unna turbulensen. DNs børskommentator Thor Chr. Jensen påpeker at det har åpenbart seg et «dødskryss» på hovedindeksen.

«Dødskrysset» har oppstått før alle store børskrakk, som i 1929, 1938, 1974, og 2008, ifølge Investopedia.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.