- Dødslotteri

Australias helseminister sier kontant nei til vaksinemillionærer.

NATT OG TOMT i Melbournes gater. Helsemyndighetene i den nedstengte storbyene har valgt måker som budbringere på store plakater og lystavler med budskapene "Vær så snille - hold dere hjemme" og "Helter bruker munnbind". Flyselskapet Qantas lanserer en mer offensiv kampanje for å bevege seg til og fra Australia. Foto: Sandra Sanders, Reuters/NTB.
NATT OG TOMT i Melbournes gater. Helsemyndighetene i den nedstengte storbyene har valgt måker som budbringere på store plakater og lystavler med budskapene "Vær så snille - hold dere hjemme" og "Helter bruker munnbind". Flyselskapet Qantas lanserer en mer offensiv kampanje for å bevege seg til og fra Australia. Foto: Sandra Sanders, Reuters/NTB. Vis mer
Publisert

Hvis du er vaksinert mot covid-19, kan du bli dollarmillionær eller fly rundt hele verden gratis i ett år .

USA har kommet lengst i utradisjonell kopling mellom vaksinebonus, millionærdrømmer og ny fart i reisebransjen.

United Airlines lover verden rundt-vinnere, og i delstatene Ohio og Colorado kommer dollarmillionærer med vaksinepass i orden på rekke og rad i sommer.

Også California, Oregon og New York kommer med vaksinelotterier, melder Sverige Radio.

Denne uka vant 22 år gamle Abbigail en million dollar (8,3 millioner kroner) i delstaten Ohios millionlotteri for vaksinerte i regi av myndighetene.

De neste fire ukene trekker vaksinelotteriet i Ohio ut nye millionærer . En av «trøstegevinstene» i den første trekning var fire år uten skolepenger og boutgifter på universitet - vunnet av en 14-åring.

I Australia lanserer nå landets dominerende flyselskap Qantas bonuspoeng og trekning om gratis flybilletter til vaksinerte samtidig som landets nest største by Melbourne (5 millioner innbyggere) innledet sju dagers lockdown - i praksis portforbud.

Avhengig av fly i lufta

- Vi kommer med dette tilbudet fordi vi vil støtte og stimulere myndighetenes vaksineprogram. Samtidig er vi et stort selskap som er avhengig av reisevirksomhet for å få ansatte og fly tilbake på jobb, forklarer kundesjefen i Qantas, Stephanie Tully, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Australia er landet/kontinentet på kloden som har kommet best fra pandemien med 910 corona-dødsfall så langt blant 25 millioner innbyggere.

Full stopp i flytrafikken inn og ut fra Australia - med unntak av nabolandet New Zealand - er en av reseptene. Den har vært kostbart for flyselskapet Qantas, og tilbudet om vaksinebonus kommer samtidig med frykten for at covid-19-utbruddet i Melbourne kan føre til nye utsettelser.

Først sommeren 2022?

Nasjonale myndigheter har antydet at internasjonal flytrafikk til og fra Australia kan bli utsatt til sommeren 2022.

TRANGT PÅ P-PLASSEN på flyplassen i Sydney. Nå frykter storselskapet Qantas at internasjonale ruter til og fra Australia blir utsatt til sommeren 2022. Foto: Robert Wallace, SplashNews/NTB.
TRANGT PÅ P-PLASSEN på flyplassen i Sydney. Nå frykter storselskapet Qantas at internasjonale ruter til og fra Australia blir utsatt til sommeren 2022. Foto: Robert Wallace, SplashNews/NTB. Vis mer

Planen for internasjonal gjenåpning er desember 2021, men smitteoppblomstringen i Melbourne skaper usikkerhet.

Qantas er i gang med salg av desember-billetter til blant annet USA, Storbritannia og Japan. Og nå må de som bestiller dokumentere at de er fullvaksinert.

Til gjengjeld øker bonuspoengene for vaksineattest både hos Qantas og søsterselskapet Jetstar. Qantas vurderer også å premiere tidlige kunder med såkalte vouchers - gratisbilletter på mat, drikke og hotell.

- Dødslotteri

Helseminister Greg Hunt blir i forbindelse med nedstengningen av Melbourne spurt om vaksinelotteriene i USA er en ide for Australia.

- Unngå dødslotteri, er hans kontante nei-svar.

- IKKE I AUSTRALIA: Abbigail Bugenske (22) vant en million dollar i vaksinelotteriet i den amerikanske delstaten Ohio. Australias helseminister Greg Hunt avviser kontant et slik lotteri i hans hjemland. Foto: Guvernøren i Ohio/AP/NTB.
- IKKE I AUSTRALIA: Abbigail Bugenske (22) vant en million dollar i vaksinelotteriet i den amerikanske delstaten Ohio. Australias helseminister Greg Hunt avviser kontant et slik lotteri i hans hjemland. Foto: Guvernøren i Ohio/AP/NTB. Vis mer

United Airlines med O'Hare-flyplassen i Chicago som største base, håper å sette fart både på egen business og vaksinasjonstempoet i USA med et lotteri som har blitt en «snakkis».

Vaksinert? Gratis verden rundt

Alle medlemmer av Uniteds bonusprogram, som kjøper en billett innen 22. juni sammen med kopi av eget vaksinekort, er med i trekningen om 26 gratisreiser for to i løpet av et år på alle flyselskapets reisemål.

MER LUFT UNDER VINGENE: United Airlines lover gratis verden rundt et helt år til vinner i vaksinelotteri. Her et United-fly tett på bakken på flyplassen i Amsterdam. Foto: Nicolas Economou, NurPhoto/Shutterstock/NTB.
MER LUFT UNDER VINGENE: United Airlines lover gratis verden rundt et helt år til vinner i vaksinelotteri. Her et United-fly tett på bakken på flyplassen i Amsterdam. Foto: Nicolas Economou, NurPhoto/Shutterstock/NTB. Vis mer

Trøstegevinstene er 30 valgfrie gratisturer for to med United.

Denne uka ble altså den første dollarmillionæren i Ohios vaksinelotteri trukket ut.

Fra 4. juni setter Colorado i gang sitt vaksinelotteri i regi av delstatens helsemyndigheter. I fem uker på rad skal Colorado få sin fullvaksinerte dollarmillionær.

En meningsmåling for CNN gjort i april viste at 26 prosent av amerikanere er skeptisk til covid-19-vaksine.

President Joe Biden har fortsatt mål om at 70 prosent av voksne amerikanere skal ha fått første vaksine innen nasjonaldagen 4. juli.

Han har flere ganger advart folk mellom 20 og 30 år mot å tro at de ikke trenger vaksine.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer