«Viking Polaris»

Dødsulykke på norsk skip

«Voldsom bølge» slo inn passasjervinduer.

I SØR-AMERIKA: «Viking Polaris» ligger etter ulykken til havn i den argentinske byen Ushuaia. Her under bygging på Sunnmøre tidligere i år. Foto: Helge Sunde / Samfoto / NTB
I SØR-AMERIKA: «Viking Polaris» ligger etter ulykken til havn i den argentinske byen Ushuaia. Her under bygging på Sunnmøre tidligere i år. Foto: Helge Sunde / Samfoto / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Én passasjer omkom og fire ble skadd på det norskflaggede cruiseskipet «Viking Polaris» ved Kapp Horn, sørenden av Sør-Amerika, tirsdag. Det går fram av en pressemelding fra Statens havarikommisjon.

- Skipet ble truffet av en stor bølge, og flere vinduer til passasjerlugarene ble slått inn, skriver kommisjonen, som har besluttet å undersøke ulykken.

- Vi organiserte et undersøkelsesteam i går, de reiser til Chile i ettermiddag, opplyser Dag Liseth, leder for kommisjonens sjøfartsavdeling, til Børsen.

Liseth forteller at kommisjonen ble varslet i går morges, via den norske Hovedredningssentralen og Sjøfartsdirektoratet.

- Vi så at dette åpenbart er en ulykke vi plikter å etterforske under sjøloven, sier han.

- Stor sorg

- Det er med stor sorg vi kan bekrefte at en gjest omkom som følge av hendelsen. Vi har varslet gjestens familie og overbrakt vår dypeste medfølelse. Vi vil fortsette å tilby vår fulle støtte til familien, sier Jon Mørland på vegne av rederiet Viking Cruises til Børsen.

Han opplyser videre at de fire skadde ikke har livstruende skader. De ble behandlet av skipets lege og øvrig medisinsk personale.

Mørland forteller at «Viking Polaris» var på vei til havnebyen Ushuaia, helt sør i Argentina, da hun ble rammet av bølgen tirsdag klokka 22.40 lokal tid.

- Skipet fikk begrensede skader og ankom havna i Ushuaia uten ytterligere hendelser onsdag ettermiddag lokal tid, forteller han og understreker:

REDER: Sveits-baserte Torstein Hagen leder rederiet Viking Cruises. Foto: Ørjan Ellingvåg / NTB
REDER: Sveits-baserte Torstein Hagen leder rederiet Viking Cruises. Foto: Ørjan Ellingvåg / NTB Vis mer

- Vi vil samarbeide med relevante myndigheter for å få klarhet i omstendighetene rundt hendelsen. Vårt fokus er på sikkerheten og velferden til våre gjester og mannskap, og vi er i dialog med dem for å arrangere hjemreisen.

Helt nytt

«Viking Polaris» ble ferdigstilt så seint som i september i år, etter bestilling fra Viking Cruises, grunnlagt av Sveits-baserte Torstein Hagen og med hovedsete i Basel. Hun har imidlertid Bergen som hjemmehavn og er dermed den norske havarikommisjonens ansvar.

Skipet er 205 meter langt og 23,5 meter bredt. Det er spesialdesignet for ekspedisjoner i Antarktis og på de store innsjøene i Nord-Amerika, og rommer 378 gjester i 189 lugarer, ifølge Skipsrevyen.

På spørsmål om hvor uvanlig det er at et helt nytt cruiseskip får passasjervinduer slått inn, svarer Liseth i Havarikommisjonen:

- Jeg vil ikke spekulere på det, men dette er åpenbart forhold vi kommer til å se på. Her har det vært en voldsom bølge, sier han til Børsen.

Viking Cruises eier også «Viking Sky», hvis passasjerer i 2019 måtte evakueres etter at hun ble liggende og drive utenfor kysten av Romsdalen.

«Viking Polaris» ligger nå til havn i Ushuaia.

Omfattende etterforskning

Liseth opplyser at det ligger an til en omfattende etterforskning, som involverer flere land, et rederi i utlandet samt mannskap og passasjerer.

- Vi har interesse av å intervjue alle om bord som har hatt befatning med hendelsen, sier han.

Han forklarer at omfanget gjenspeiler alvoret i saken.

- Her her har en person omkommet på et cruiseskip med svært mange passasjerer. Det kan være et betydelig omfang, og det er viktig å få undersøkt dette. Men vi setter ofte inn relativt mye ressurser tidlig i etterforskningsfasen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer