Dokrise: Dropper Russland

Knip(e) under oppseiling etter at eksport av toaletter til Russland havnet på EUs forbudsliste.

SJAU: Russlands president Vladimir Putin har fått en do-pine å hanskes med. Foto: Mikhail Metzel / AFP / NTB
SJAU: Russlands president Vladimir Putin har fått en do-pine å hanskes med. Foto: Mikhail Metzel / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Toaletter er havnet på EUs sanksjonsliste i et forsøk på å straffe Russlands president Vladimir Putin for invasjonen i Ukraina, skriver Daily Mail.

Forbudet kan føre til store konsekvenser for flere russiske statsborgere. Én av fem har nemlig ikke innendørs rørsystem i hjemmene sine.

Ifølge The Telegraph er situasjonen så alvorlig at russiske soldater har plyndret toaletter i Ukraina for så å sende toalettene til familiene sine i Russland.

Flytter drømmer

- Russerne pleide å snakke om at deres største drøm var å se Paris og dø. Nå er drømmen deres å stjele et toalett og dø.

Det sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj allerede i april i fjor. Tre måneder seinere var doeksport-forbudet formelt på plass.

Forrige måned tok han opp problemet opp igjen:

- La dem ta toalettskålene, som de kommer til å trenge på veien, og dra tilbake hjem, sa Zelenskyj.

Tvinges tilbake

Dette forbudet innebærer mer enn bare toaletter, og er bare ett av flere forbud som er ment å ramme og straffe Russland og Putins krigskasse.

Ikke noe av europeiske bidéer, doskåler, spylesisterner eller øvrig sanitærutstyr blir nå eksportert fra europeiske land til Russland.

- Spyletoaletter har gjort mer for sivilisasjonen enn noen annen oppfinnelse. Ved å begrense eksporten, bringer vi bare Russlands teknologiske framskritt i tråd med sivilisasjonens tilstand, sa en europeisk diplomat til The Telegraph.

Ifølge Daily Mail kan det bli enda strengere tiltak den kommende uka. Dette fordi at vi nærmer oss 24. februar - ettårsdagen for krigen i Ukraina.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer