EU-skandalen:

Dokumenter lekket: - Aldri elsket luksus

Politiavhør avslører hva de mistenkte i korrupsjonssaken forklarte rett etter arrestasjonene.

KORRUPSJONSSKANDALE: Fransesco Giorgi og samboer Eva Kaili er sentrale i EUs korrupsjonsskandale. Foto: Eurokinissi / AFP / NTB
KORRUPSJONSSKANDALE: Fransesco Giorgi og samboer Eva Kaili er sentrale i EUs korrupsjonsskandale. Foto: Eurokinissi / AFP / NTB Vis mer
Publisert

I desember i fjor ble en av Europaparlamentets visepresidenter, den greske politikeren Eva Kaili, arrestert. Det ble også partneren hennes, Europaparlamentet-rådgiver Francesco Giorgi, samt hennes far.

Sistnevnte ble tatt på fersken av politiet med en koffert full av kontanter. Den stammet fra leiligheten Kaili og Giorgi delte sammen.

- Jeg vil gjøre alt som er nødvendig for at datteren min kan være hos moren sin, forklarte han i avhør etter å ha blitt konfrontert av politiet med pengefunnet.

Nekter skyld

Det er Politico som mandag kan avsløre en rekke detaljer fra politiavhørene.

Han nektet for at kjæresten hadde noe med pengene å gjøre. Siden endret han forklaring, skriver avisa.

Da sa han at Kaili kjente til pengene, men at hun ikke var knyttet til nettverket som er involvert i skandalen som har fått navnet «Qatargate».

Korrupsjonsskandalen handler om at sentrale medlemmer i Europaparlamentet skal ha brukt sin innflytelse i EU på å bane vei for den omstridte oljestaten Qatar.

- Det er en virkelig lettelse å kunne snakke om dette. Jeg har aldri elsket luksus. Jeg veit ikke hvorfor jeg mistet retningen, sier han også i avhøret.

NEKTER SKYLD: Eva Kaili var en av Europaparlamentets 14 visepresidenter da hun ble pågrepet for korrupsjon. Her på etter løslatelsen fra varetekt i april. Foto: Simon Wohlfahrt / AFP / NTB
NEKTER SKYLD: Eva Kaili var en av Europaparlamentets 14 visepresidenter da hun ble pågrepet for korrupsjon. Her på etter løslatelsen fra varetekt i april. Foto: Simon Wohlfahrt / AFP / NTB Vis mer

Kaili selv nekter for enhver befatning med korrupsjon. Likevel innrømmer hun å ha visst om kofferten med penger - og at det var hun som ba faren om å fjerne den fra leiligheten, sammen med en telefon og en bærbar datamaskin fra samboerens kontor, skriver Politico.

- Før det hadde jeg aldri reflektert over hvor pengene kom fra, sier hun i avhøret.

Hun forklarte at Giorgi hadde pengene i en safe, og at de tilhørte ham, Europaparlamentet-medlem Pier Antonio Panzeri og henne selv. Ifølge Kaili hadde hun mellom 30 000 og 40 000 euro «i tilfelle atomangrep». Panzeri har inngått en tilståelsesavtale med myndighetene.

Advokat: - Ingen bevis

Til sammen skal bakmenn i Qatar, Marokko og Mauritania ha betalt rundt fire millioner euro for trådtrekkinga, skriver Politico.

Kaili er siktet for deltakelse i en kriminell organisasjon, korrupsjon og hvitvasking. Hun ble løslatt fra varetekt i april.

- Etterforskningen viser at frøken Kaili aldri har snakket til fordel for Marokko eller Mauritania. Ifølge dokumentene fra etterforskningen fra den belgiske sikkerhetstjenesten er det ikke bevis for at Kaili var involvert i nettverket, eller at hun mottok penger, sier hennes advokat Michalis Dimitrakopoulos i en e-post til Politico.

Strupet uttalelser

Blant dokumentene Politico har fått se, er et åtte faner stort regneark som er funnet på Giorgis datamaskin. Her skal det være listet opp hundrevis av aktiviteter som nettverket har igangsatt for å påvirke mellom 2018 og 2022.

Dokumentet viser også 300 arbeider som de siktede i saken skal ha fått godt betalt for.

Nettverket skal blant annet ha jobbet for å innføre et visafri reise mellom Qatars hovedstad Doha og EU. Seks offentlige fordømmelser av Qatars menneskerettighetsbrudd skal også ha blitt strupt takket være nettverket.

Saken er fortsatt under etterforskning, og det er ikke kjent når den skal opp i retten.