- Dommedagsprofeter

Donald Trump med et lite subtilt stikk mot Greta Thunberg og andre klimaaktivister fra talerstolen i Davos.

TRUMP: Den amerikanske presidenten Donald Trump var tydelig på hvilken retningen han mener den amerikanske økonomien går, da han talte til toppmøtet i Davos. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DAVOS (Børsen): Klimaaktivist Greta Thunberg (17) og en av hennes argeste kritikere i USAs president Donald Trump (73) taler begge under Verdens økonomiske forum i Davos tirsdag.

Thunberg var først på scenen klokka 8.30 norsk tid - før hun returnerer for sin hovedtale klokka 13.00. Donald Trump taler til den makttunge forsamlingen fra klokka 11.30.

Det store spørsmålet i forkant av dagens program, har vært om de to kommer til å møtes. Sist gang Thunberg var i samme rom som USAs president, vekket en video av opptrinnet oppsikt verden rundt.

Se klippet under:

VIL IKKE MØTE TRUMP: På tross av at klimaaktivist Greta Thunberg ikke ønsket å møte president Donald Trump under FN-møtene i New York, skjedde dette. Nå deles øyeblikket på Twitter i stor fart. Video: AP / Twitter Vis mer

Mens Thunberg ikke uventet snakket om miljø og klima tidligere i dag, stiller Trump på talerstolen samme dag som rettsforhandlingene i riksrettssaken starter. USAs president er tiltalt for maktmisbruk og for forsøk på å hindre Kongressens arbeid.

I sin tale rettet en noe forsinket Trump fokus mot den amerikanske økonomien, og hva han mener å ha oppnådd for USA i sin tid som president.

I det han kaller et amerikansk comeback, la Trump blant annet vekt på «rekordlave» tall i arbeidsledighet. Presidenten forventer samtidig ytterligere oppsving i økonomien i løpet av året etter hvert som nye handelsavtaler og deregulering begynner å virke.

Trump brukte også anledningen til å komme med et lite subtilt stikk mot Greta Thunberg og andre klimaaktivister.

- Vi må avvise de stadig tilbakevendende dommedagsprofetene. Dette er ikke tida for pessimisme. Dette er tida for optimisme, sa Trump fra talerstolen.

- Bekymret

Den sveitsiske forbundspresidenten Simonetta Sommaruga (59) var offisielt den første taleren under årets toppmøte.

TRUMP-STIKK: Den sveitsiske forbundspresidenten Simonetta Sommaruga (59) var offisielt den første taleren under årets toppmøte i Davos. Foto: NTB Scanpix
TRUMP-STIKK: Den sveitsiske forbundspresidenten Simonetta Sommaruga (59) var offisielt den første taleren under årets toppmøte i Davos. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bare minutter før Trump var ventet på scenen, leverte hun et harmdirrende angrep på populistisk politikk, som vanskelig kan forstås som noe annet enn et stikk til den amerikanske presidenten.

- Jeg ser på verdens tilstand med bekymring. Sterke følelser blir oppildnet for å oppnå politiske mål, gjennom bruk av intoleranse, hat og hevn, sier Sommaruga i det mange av tilskuerne i Davos oppfattet som et klart stikk til den amerikanske presidenten og den dramatiske situasjonen mellom USA og Iran.

Andresen om Trump

Da Trump besøkte Davos for to år siden ble norsk presse avvist i døra, som følge av plassmangel i den største salen i Davos.

Det er nemlig lite som vekker mer oppmerksomhet, selv blant verdens absolutte elite, enn den amerikanske presidenten. Årets samling er ikke noe unntak.

TOPPMØTE: Toppmøtet i Davos preger nyhetsbilde. En ung jente og en eldre herremann gjør årets forum ekstra spennende. Video: Nicolai Eriksen Vis mer

Allerede to timer før Trump skulle innta scenen for å sparke i gang årets toppmøte, sto pressen i kø utenfor dørene for å sikre seg plass. Tobakksarving og Ferd-gründer Johan H. Andresen mener det ikke er ensidig positivt at Donald Trump kommer til Davos.

- Ikke på noen som helst måte. Han genererer klikk og mye oppmerksomhet. Men hvis du spør meg hvem jeg helst ville spist middag sammen med av Donald Trump og Greta Thunberg, så er det helt klart sistnevnte, sier han til Børsen.

Krever handling

Klima og miljø vil være et sentralt tema under årets konferanse. Da Thunberg stilte til paneldiskusjon sammen med andre unge miljøaktivister i formiddag, var det knyttet en samtale om bærekraftige løsninger rettet mot en felles framtid.

Thunberg, som først gjorde seg bemerket med «Skolestreik for klimaet» i 2018, fortalte at hun opplever en større bevissthet rundt klimaproblematikken i dag. 17-åringen understreker samtidig at vi har en lang vei å gå.

- Det globale utslippet av CO2 har ikke gått ned. Og det er selvfølgelig det vi prøver å oppnå, blant annet.

KLIMASTREIKENS MOR: Da Greta Thunberg droppet skolen og satte seg ned foran Riksdagen, våknet hele verden. Video: AP, NTB og Dagbladet. Vis mer

Spøkte

Thunberg har oppnådd internasjonal anerkjennelse for sitt engasjement, men ved å stikke hodet fram i klimasaken, har den unge jenta også blitt møtt med hets og ryktespredning.

Selv har Thunberg uttalt at hun opplever angrepene som et forsøk på å lede debatten bort fra klimakrisa. Under dagens paneldiskusjon, spøkte 17-åringen om all oppmerksomheten rundt henne.

- Vel, det er en forskjell på å bli hørt og at det faktisk fører til noe. Jeg er ikke personen som kan klage på ikke å bli hørt - jeg blir lyttet til hele tiden, sa 17-åringen til latter og plystring fra salen og de andre paneldeltakerne.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer