Donald Trump vitner

Dommeren griper inn: - Klar beskjed

USAs tidligere president, Donald Trump, er i dag i retten i Manhattan for å vitne i saken hvor han er saksøkt for omfattende bedrageri gjennom ti år.

TRUMP: Den tidligere presidenten bygde hele karrieren på å framstå som en vellykket forretningsmann. Mandag må han selv vitne i saken som kan rasere hele livsverket hans. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Saken oppdateres.

NEW YORK/OSLO (Børsen): Trump er saksøkt av justismyndighetene i New York og delstatsjustisminister Letitia James for bedrageri.

De har allerede fått dommerens medhold i at Trump, sønnene Donald junior og Eric samt forretningsorganisasjonen hans har begått bedrageri mellom 2011 og 2021 ved å blåse opp verdien av eiendelene hans med milliarder av dollar. På den måten sikret de seg gunstigere lån og forsikringer.

Rundt klokka 16 norsk tid har Trump inntatt vitneboksen.

- Jeg regner med at Trump vil fortsette med å gi kallenavn, håne og bruke rasistisk språk. Han har gjentatte ganger og konsistent blåst opp verdien av sine eiendeler. Men til syvende og sist handler dette om fakta og tall - og tall lyver ikke, sier James på vei inn i retten.

Hun er selv afroamerikansk og har blitt angrepet på brutalt vis av Trump i en lang rekke offentlige uttalelser.

Bryter inn

Under rettssaken bryter dommeren inn og har tilsynelatende fått nok av Trumps svar. Han mener Trump ikke svarer på det han blir spurt om.

- Utspørreren har vært veldig tålmodig med deg. Nå må jeg gi klar beskjed her om at du skal svare på spørsmål og ikke holde taler, sier dommer Arthur Engoron til Trump som sitter en meter unna ham ikledd blå dress, hvit skjorte og blått slips.

Trump blir spurt om detaljer i sine finansdokumenter. Trump hevder at spørsmålet dreier seg om hendelser som er skjedd så langt tilbake at det er foreldet.

- Men jeg er sikker på at dommeren vil dømme mot meg fordi han alltid stemmer mot meg, sier Trump.

Igjen griper dommeren inn.

- Var det en nødvendig kommentar? Bare svar på spørsmålene.

Trump er tydelig trassig i møte med dommeren som allerede har konkludert med at han har bedrevet bedrageri. En av advokatene til Trump forsøker å gripe inn.

- Dommer, dette er en uvanlig rettssak, og jeg synes dommeren burde gi det som, ifølge New York Times i dag kan være USAs president igjen snart, om å få anledning til å svare som han vil.

Etter pausen i retten blir Trump spurt hvor involvert han var i finansdokumentene i 2021.

- Jeg var veldig opptatt i Det hvite hus og fokusert på Kina, Russland og å holde landet vårt trygt, sier ekspresidenten, som ser ut til å ha glemt at han gikk av som president i januar 2021.

Justimyndighetenes advokat, Kevin Wallace, minner Trump om dette.

- Du var ikke president i 2021, korrekt?

- Ja, det stemmer, innrømmer Trump.

TRUMP: USAs tidligere president Donald Trump raser mot bedragerisaken som pågår mot ham, 4. oktober 2023. Video: Reuters Vis mer

- Ikke politisk møte

Trump fortsetter å vitne og sier han trolig vet mer om eiendomsmarkedet enn de fleste.

- Som ekspert på eiendomsmarkedet, reagerte du noensinne på verdiene i finansdokumentene? spør advokaten til justismyndighetene, Kevin Wallace.

- Ja, noen ganger. Jeg syntes flere av eiendommene var undervurdert, sier Trump.

Han trekker blant annet fram verdien av Mar-A-Lago og flere andre av eiendommene sine.

Dommeren avbryter enda en av Trumps lange svar.

- Kise, kan du kontrollere klienten din? Dette er ikke politisk møte, men en rettssak. Jeg har bedt ham svare på spørsmålene. Kanskje du bør ta en prat med ham nå, sier dommeren henvendt til advokaten til Trump, Chris Kise.

Kise ber retten om 10 minutter pause.

Etter pausen ber dommeren igjen Kise om å kontrollere klienten hans.

- Ikke bare svarer ikke vitnet på spørsmålene. Svarene er også repetative. Vi har én dag til dette vitnet og har tid til dette, sier dommeren tydelig oppgitt.

- Urettferdig rettssak

-Hvis ikke du kan kontrollere klienten din, vil jeg gjøre det, sier dommeren etter nok et langt svar fra Trump på et ja-eller-nei-spørsmål.

- Med all respekt tror jeg det er viktig at retten får høre alt dette vitnet har å si. Dette er en situasjon hvor du har en presidentkandidat i vitneboksen, svarer advokaten.

- Nei, jeg vil ikke høre alt dette vitnet har å si, sier dommeren.

Trump innrømmer at han syntes verdivurderingen i finansdokumentene av hans egen leilighet i Trump Tower var høy.

Ifølge justismyndighetene oppga Trump at størrelsen på leiligheten hans var tre ganger så stor som den er i realiteten.

-Jeg synes verdien av leiligheten var høy. Vi forandret det, innrømmer Trump.

- Dette er en veldig urettferdig rettssak. Jeg håper offentligheten ser dette, sier Trump uoppfordret fra vitneboksen.

- Sett dere ned. Vi er ikke her for å høre alt klienten deres har å si. Vi er her for at han skal svare på spørsmål, sier dommeren til Trumps advokater, tydelig sint ettersom at vitnemålet holder på å spinne ut av kontroll.

Trumps advokater forsøker å forsvare Trumps lange svar, men dommeren har åpenbart fått nok.

- Dersom du ikke klarer å kontrollere klienten din, vil jeg stanse vitnemålet og trekke en hver negativ slutning jeg kan om uttalelsene hans, sier dommeren rettet til Trumps advokater.

Skjeller ut dommeren

-Jeg er verdt milliarder av dollar mer enn det justisministeren hevder i søksmålet sitt, sier Trump.

Trump blir spurt om finansdokumentene sine. Han hevder at de har liten betydning fordi de inneholder en advarsel om at banker og andre som inngår avtaler med Trump-organisasjonen må gjøre sine egne undersøkelser av verdivurderinger.

- Folk som deg går rundt og prøver å nedverdige meg meg og skade meg. Sannsynligvis av politiske grunner, sier Trump rettet mot justisministerens advokat, Kevin Wallace.

Så langer han ut mot justisministeren for New York, Letitia James.

- Jeg tror hun er en politisk klovn. Det en en skandale at en sak som dette får fortsette. Hun har brukt denne saken til å bli valgt. Dette er en politisk heksejakt. Hun burde skamme seg.

Trump holder ikke tilbake i kritikken til dommeren:

- Du dømte meg uten å vite noe som helst om meg. Han kalte meg en bedrager, og visste ingenting om meg, sier Trump.

Han hevder det er retten som begår bedrageri.

-Det er fryktelig det du har gjort, sier han.

Etter en mer sober runde i vitnemålet etter lunsj kommer Trump med et nytt voldsomt utfall mot dommeren og rettssaken.

- Bankene fikk tilbake pengene sine. Forsikringsselskapene fikk tilbake pengene sine. Denne saken er en skam. Vi har en veldig fiendtlig dommer. Folk blir drept i gatene i New York, og vi sitter her og bruker tid på dette. Dette er en skam, og det er innblanding den politiske beslutningsprosessen, sier Trump blant annet som svar på et spørsmål om en av finansdokumentene.

Dommeren ser ut til å bevare roen, og sier at det er opp til advokaten til justismyndighetene.

-Det høres ut som et hakk i plata, kommenterer dommeren.

Risikerer kollaps

Nå krever justismyndighetene 250 millioner dollar (om lag 2,75 milliarder kroner) i erstatning. I tillegg risikerer Trump å miste retten til å drive forretningsvirksomhet i New York. Det kan i realiteten bety at store deler av livsverket hans kollapser.

Trump har vært gjennom mange tiår med søksmål og rettssaker, men denne saken ser ut til å bety spesielt mye for ekspresidenten. Han har selv vært til stede flere dager i rettssalen selv om han ikke er pålagt dette.

Trump har, ifølge New York Times, forberedt seg på vitnemålet og fortalt nære medarbeidere at han ikke er bekymret.

Trump tror han kan kjempe eller snakke seg ut av de fleste situasjoner. Trump er samtidig dypt og personlig rasende over denne rettssaken og at også barna hans er blitt tvunget til å vitne, skriver avisa basert på samtaler med flere i kretsen rundt ekspresidenten.

I forrige uke vitnet to av Trumps sønner, Eric og Donald junior i saken. De har begge roller som visepresidenter i Trump-organisasjonen. Begge er også saksøkte i saken.

I retten hevdet begge at de ikke hadde kjennskap til utarbeidelsene av finansdokumentene hvor eiendelene skal ha blitt blåst kraftig opp. Trumps datter Ivanka skal etter planen vitne onsdag denne uka.

I finansdokumenter hevdet Trump og Trump-organisasjonen blant annet at hans egen leilighet i Trump Tower var tre ganger så stor som den faktisk er. Han hevdet også at hans nåværende bosted i Florida, Mar-a-Lago er verdt én milliard dollar (11 milliarder kroner).

- Fullstendig av hengslene

Gjennom bedragerirettssaken har Trump gang på gang langet ut mot dommeren Arthur Engoron og rettsapparatet. Han beskriver det hele som en politisk heksejakt.

Ekspresidenten er ilagt munnkurv mot å angripe andre rettsmedarbeidere etter at han gikk hardt ut mot en av Engorons medarbeidere. Hittil er Trump bøtelagt i to runder på to talt 15.000 dollar for brudd på denne munnkurven.

- Engoron er gal, fullstendig av hengslene og farlig. Vårt juridiske system har gått til helvete, har blant annet ekspresidenten uttalt på Truth Social.

Like før helgen kom Trump også på et angrep på justisdepartementet og FBI.

- Landet vårt er under den største trusselen noensinne, og likevel er alt justisdepartementet og FBI ønsker å gjøre, å gå etter Donald Trump og familien hans. Trist!!! skriver USAs forrige president.

Foruten dette sivile søksmålet i New York, er også Trump tiltalt på 91 punkter i fire ulike straffesaker flere steder i USA. Han er også den mest sannynlige presidentkandidaten for det republikanske partiet i valget neste år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer