Peter Nygård:

Dømt for fire overgrep

Moteskaperen fikk søndag sin dom etter grove voldtektsanklager.

DØMT: Motedesigner Peter Nygård er skyldig i å ha voldtatt flere kvinner. Her er han avbildet med Yves Laurent og Melisa Marie Jackson i 2005. Foto: Darryl James / AFP
DØMT: Motedesigner Peter Nygård er skyldig i å ha voldtatt flere kvinner. Her er han avbildet med Yves Laurent og Melisa Marie Jackson i 2005. Foto: Darryl James / AFP Vis mer
Publisert

Den finsk-kanadiske moteskaperen Peter Nygård (82) har de siste seks ukene blitt grillet i retten i Toronto, Canada. Han er anklaget for grove overgrep mot flere kvinner.

I utgangspunktet var han tiltalt for åtte tilfeller av overgrep og tre tilfeller av innesperring, men fem av tiltalepostene ble frafalt da rettssaken startet.

Dømt

I retten har fem kvinner vitnet om brutale voldtekter utført av Nygård, i perioden fra slutten av 80-tallet til rundt 2005. De fortalte alle at de ble forespeilet en omvisning i Nygårds kontorer i Toronto, men ble lurt inn i hans private soveromssuite.

Her skal moteskaperen ha overfalt og voldtatt dem. Selv har han nektet for alle forholdene han er anklaget for.

Søndag ble han dømt for fire overgrep, skriver det kanadiske nyhetsnettstedet CBC. Han ble frikjent for ett overgrep og ett tilfelle av innesperring.

Ifølge nettstedet viste Nygård ingen følelser da dommen ble opplest. Straffeutmålingen er foreløpig ikke klar. Nygårds advokat Brian Greenspan sier til nettstedet at de ikke har tatt en beslutning vedrørende anke.

Skuespiller, komiker og programleder Russell Brand anklages for voldtekt og seksuelle overgrep mot flere kvinner - selv benekter han anklagene og skylder på en «sammensvergelse». Reporter: Edward Stenlund. Video: AP / CatchUpFeed / Russell Brand Vis mer

Andre saker

Saken utgjør imidlertid bare en brøkdel av det Nygård er anklaget for. Han ble satt under etterforskning av politiet på Bahamas i 2019 etter anklager om voldtekt av mindreårige.

Siden har flere kvinner saksøkt ham for voldtekt og menneskehandel. Kontoret hans i New York ble i 2020 raidet av FBI på bakgrunn av anklagene.

Totalt 57 kvinner har saksøkt moteskaperen for voldtekt.

DØMT: Peter Nygård på vei inn til retten i Torono 3. oktober. Foto: Cole Burston / The Canadian Press / AP / NTB
DØMT: Peter Nygård på vei inn til retten i Torono 3. oktober. Foto: Cole Burston / The Canadian Press / AP / NTB Vis mer

I 2020 gikk også to ikke-navngitte sønner av moteskaperen til søksmål mot ham. De anklaget faren for å ha fått sin daværende kjæreste til å voldta dem da de var mindreårige.

Nygård er også tiltalt for pengeutpressing, transport av mindreårig i prostitusjonsøyemed og sexhandel gjennom tvang, bedrageri eller makt.

Disse sakene er foreløpig ikke avgjort i retten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer