«Dr. Doom» med dyster spådom

Nouriel «Dr. Doom» Roubini er ikke kjent for å spå økonomiske oppturer, så det kommer neppe som noen overraskelse at han ser dystert på framtida.

ADVARER: Nouriel Roubini omtales som «Dr. Doom» grunnet hans dystre spådommer, men mener selv han burde kalles «Dr. Realist». Foto: Nouriel Roubini / NTB
ADVARER: Nouriel Roubini omtales som «Dr. Doom» grunnet hans dystre spådommer, men mener selv han burde kalles «Dr. Realist». Foto: Nouriel Roubini / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg mener verden er et togkrasj i sakte film. Det er store, nye trusler som ikke eksisterte før. De bygger seg opp, og vi gjør veldig lite med det.

Dommedagsøkonomen Nouriel «Dr. Doom» Roubini er aller mest kjent som mannen som forutså finanskrisen i 2007. For det ble han nærmest hånet og latterliggjort, men den som ler sist ler som kjent best.

Skjønt - det er lite latter og glede å dra ut av finanskrisa, og det er heller ingen muntre framtidsutsikter Roubini viser til nå.

- Trenger enestående økonomisk vekst

For når noen hver maler fanden på bankveggen, er ikke Roubini noe dårligere. I sin nye bok «Megathreats» maler han et framtidsbilde med dunkle farger, og viser til truslene han mener vi står overfor:

Inflasjon, kunstig intelligens, klimaendringer og tredje verdenskrig. Alt dette, mener Roubini, vil gjøre at vi må lære oss «å leve i høy beredskap».

Verden vil trenge flaks, globalt samarbeid og «nesten enestående økonomisk vekst» for at det skal bli en lykkelig slutt, skriver han, ifølge Financial Times.

Men det er på lengre sikt. Den største økonomiske utfordringen akkurat nå er den galopperende inflasjonen. For selv om inflasjonen har sunket litt i USA, er den fremdeles på nivåer langt over sentralbankens mål, og er per dags dato 7,1 prosent.

Mange mener USA er på vei inn i, eller er i, en resesjon. Offisielt sett er det en resesjon først når National Bureau of Economic Research sier at det er det, men den beskjeden kommer først i ettertid, slik at man kan være ute av en resesjon før man konkluderer med at det har vært en.

- Dyp og langvarig

Slik blir det ikke dersom Roubini får rett. For han er ikke imponert over beslutningstakernes evne til å treffe gode avgjørelser.

- Den konvensjonelle kunnskapen som kommer fra politikere eller Wall Street har vært systematisk feil. Først sa de at inflasjonen ville være forbigående. Så var det en diskusjon om den økende inflasjonen kom som følge av dårlig politikk eller uflaks, sier Roubini, og viser til forsyningssjokk som følge av den russiske invasjonen av Ukraina og Kinas nulltoleranse i møte med coronaviruset.

Roubini mener at den allmenne oppfatningen nå er at folk trekker litt på skuldrene, og sier «seks måneder med resesjon, er det så farlig?». Også der vil økonomen plukke fram de dystre fargene på paletten og male mørke skyer på framtidslerretet.

- Nei, dette kommer ikke til å bli en kort og grunn resesjon. Den blir dyp og langvarig.

- Hard landing

Han går også i rette med den amerikanske og europeiske sentralbanken, og andre finansmiljøer, som mener det blir en myk landing.

Ifølge Roubini har man aldri fått til en myk landing når man har en situasjon der inflasjonen er over fem prosent og arbeidsledigheten er under fem prosent.

- Du får alltid en hard landing, konkluderer han, og legger samtidig til at det er «mye verre for Europa».

For det er så definitivt ikke bare i USA at inflasjonen er høy. Det gjelder kanskje spesielt i Europa.

I Storbritannia er inflasjonen oppe på rundt 11 prosent, mens totaltallet for eurosonen var 10 prosent i slutten av november. Det var riktignok et steg i riktig retning fra måneden før, da inflasjonen var 10,7 prosent, men det er langt over det nivået sentralbankene ønsker å ligge på.

Derfor har både den europeiske sentralbanken, den amerikanske sentralbanken, ja generelt sett de aller, aller fleste sentralbanker i den vestlige verden økt rentene i store jafs det siste året.

Her hjemme har sentralbanken satt opp renta med 2,25 prosentpoeng det siste året, fra 0,5 til 2,75 prosent. Inflasjonen er på 5,8 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer