«Dr. Doom» med dyster spådom

Nouriel «Dr. Doom» Roubini er ikke kjent for å spå økonomiske oppturer, så det kommer neppe som noen overraskelse at han ser dystert på framtida.

ADVARER: Nouriel Roubini omtales som «Dr. Doom» grunnet hans dystre spådommer, men mener selv han burde kalles «Dr. Realist». Foto: Nouriel Roubini / NTB
ADVARER: Nouriel Roubini omtales som «Dr. Doom» grunnet hans dystre spådommer, men mener selv han burde kalles «Dr. Realist». Foto: Nouriel Roubini / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg mener verden er et togkrasj i sakte film. Det er store, nye trusler som ikke eksisterte før. De bygger seg opp, og vi gjør veldig lite med det.

Dommedagsøkonomen Nouriel «Dr. Doom» Roubini er aller mest kjent som mannen som forutså finanskrisen i 2007. For det ble han nærmest hånet og latterliggjort, men den som ler sist ler som kjent best.

Skjønt - det er lite latter og glede å dra ut av finanskrisa, og det er heller ingen muntre framtidsutsikter Roubini viser til nå.

- Trenger enestående økonomisk vekst

For når noen hver maler fanden på bankveggen, er ikke Roubini noe dårligere. I sin nye bok «Megathreats» maler han et framtidsbilde med dunkle farger, og viser til truslene han mener vi står overfor:

Inflasjon, kunstig intelligens, klimaendringer og tredje verdenskrig. Alt dette, mener Roubini, vil gjøre at vi må lære oss «å leve i høy beredskap».

Verden vil trenge flaks, globalt samarbeid og «nesten enestående økonomisk vekst» for at det skal bli en lykkelig slutt, skriver han, ifølge Financial Times.

Men det er på lengre sikt. Den største økonomiske utfordringen akkurat nå er den galopperende inflasjonen. For selv om inflasjonen har sunket litt i USA, er den fremdeles på nivåer langt over sentralbankens mål, og er per dags dato 7,1 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.