Børsen skrev i helga om hvordan politiet i begynnelsen av juli besluttet å stenge ned alt arbeidet ved et nybygg i Oslo sentrum på dagen. Bakteppet var en rekke «farlige» funn i forbindelse med oppføring av en ny boligblokk i Mariboes gate 14 - der flere beboere allerede hadde flyttet inn.
Det var Vårt Oslo som først omtalte den opprinnelige saken.
Utbygger har tidligere avvist kritikken, og understreket at de «ikke kjenner seg igjen i karakteristikkene som er benyttet av det offentlige». Nå har Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune likevel besluttet å trekke tilbake brukstillatelsen for bygget. Det betyr at beboerne må flytte ut innen tre uker.
- Vi forstår at dette er en dramatisk avgjørelse for beboerne i de 16 leilighetene, sier enhetsleder i etaten Aleksander Stein Engvoll i en pressemelding.
- Vi kan likevel ikke opprettholde brukstillatelsen når det er så store mangler ved bygget. Liv og helse må gå foran, og vi understreker at vi gir ikke brukstillatelse til en byggeplass, fortsetter han.

Stengt på dagen: - Grovt
«Grove feil»
Det var under et tilsyn i samarbeid mellom politiet, plan- og bygningsetaten, El-tilsynet og Arbeidstilsynet, at det ble oppdaget at bygningen «framsto som en farlig byggeplass», ifølge etaten.
Politiet skrev i en pressemelding den gang at «avdekte feil og mangler på sikkerheten for beboerne var så grove at byggeplassen ble pålagt umiddelbar stans».
- På tilsyn 2. juli i samarbeid med politi og Arbeidstilsynet oppdaget vi at bygningen fremstod som en farlig byggeplass, selv om de ansvarlige foretakene hadde signert erklæringer allerede i april for at bygget var klart til bruk. Derfor varslet vi mandag 6. juli at vi vurderte å trekke brukstillatelsen siden vi åpenbart hadde fått feil opplysninger fra ansvarlig søker.
- Ikke tilstrekkelig
Selskapene som står bak byggeprosjektet fikk frist til fredag på å svare Plan- og bygningsetaten, men etaten var tilsynelatende ikke nevneverdig imponert over svaret de fikk.
- Redegjørelsen vi har fått fra foretakene viser at de har gjort noen sikkerhetsmessige utbedringer siden tilsynet, men det er ikke tilstrekkelig til at det endrer vår beslutning i saken.
Oslo kommune viser til at det er utbygger og selger som står ansvarlig for om kjøperne framover ikke kan bo lovlig i bygget.

Under befaringen torsdag 2. juli ble det blant annet avdekket følgende forhold og mangler:
- Brannvarslingsanlegget er koblet ut og røykdetektorer er tildekket.
- Rømningsveier hadde dører med nøkkellås, var oppstuvet eller hadde hindringer i seg.
- Det var i hovedsak ikke plassert ut brannslukkingsutstyr i boenhetene, men mens tilsynet pågikk kom det arbeidere med slukkeutstyr og plasserte dette ut sporadisk.
- Rekkverk i rømningsvei var i flere etasjer for lavt, og hadde i flere tilfeller åpninger. Flere rekkverk på balkonger var også for lave.
- Parkeringskjeller uten funksjonelle røykdetektorer og sprinkleranlegg.
- Ikke fungerende selvlukker til brannsluse i kjeller.

- Ble lurt til å jobbe svart
- Ikke grunnlag
Styreleder hos byggherre Brl M14 og daglig leder hos entreprenør Slottsbygg, Jens Peter Harbak, har overfor nettstedet Byggeindustrien gitt uttrykk for at han er forundret over myndighetenes karakteristikk av sikkerheten i bygget.
- Sikkerheten til beboerne har vært gitt høy prioritet og er ivaretatt fra første dag leilighetene er tatt i bruk. Både rømningsveier, brannslukking, detektorer og sprinkleranlegg har vært helt intakt, sa han blant annet.

Børsen har vært i kontakt med Bing Hodneland advokatselskap, som representerer byggherre Brl M14 og Slottsbygg AS. Advokat Alf Kåre Knudsen opplyser at hans klient står fast ved tidligere uttalelser og at utbygger er uenig i vedtaket.
- Vi mener fortsatt at det ikke er grunnlag for å trekke brukstillatelsen. Samtidig tas vedtaket til etterretning, sier Knudsen til Børsen.

Frykter milliardtap
Ulikt syn på saken
Det er tidligere signert en samsvarserklæring som skal ha forsikret at 16 av 25 leiligheter var sikkert og klart til bruk i april. Ifølge Knudsen har utbygger vært «fullstendig åpen på at det gjensto byggearbeider», og mener at de derfor har sørget for nødvendig informasjon til Plan- og bygningsetaten.
- Vi ser faktum på forskjellige måter. Vi har hele tiden søkt om en dialog med PBE om hva som skal til for å åpne byggeplassen og få igangsatt arbeidet. Vi har nå en konstruktiv dialog med dem, der hovedmotivasjonen til utbygger er å finne en løsning, slik at arbeidet kan ferdigstilles som lovet. Det er vårt hovedfokus.

Brutale tall: - Dramatisk
- Hvordan skal beboerne forholde seg til situasjonen nå?
- Vi vil nå gå i dialog med kjøpernes advokat for å finne en løsning, slik at kjøperne kan få midlertidig overnatting i den tida bygget står stengt.
Knudsen understreker videre følgende forhold på vegne av utbygger:
- Nærmest alle avvik (som i hovedsak er knyttet til beboerens sikkerhet) er redegjort for i etterfølgende dialog med etaten.
- I kontrollen ble det som eksempel lagt til grunn av det tverrfaglige kontrolltemaet at sprinkleranlegget ikke hadde vann og brannvarslingsanlegget var utkoblet. Dette var feil, og er raskt imøtegått med bl.a dokumentasjon på at sprinkleranlegget hadde vanntrykk på over 7 bar og rapport fra eksterne om at brannvarsling fungerer.
- Noen få gjenstående punkter ble utbedret i forbindelse med påleggets tillatelse for å «sikre arbeidsstedet» og å bedre «beboernes brannsikkerhet». Sistnevnte var gjort i løpet av svært kort tid.
