Dramatisk endring - frykter dyster høst

- Krisa er langt fra over, advarer president Trond Markussen i ingeniør- og teknologforeningen NITO.

DYSTERT: En av fire ingeniører organisert i NITO frykter for å miste jobben. Det er en dramatisk økning fra før coronautbruddet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
DYSTERT: En av fire ingeniører organisert i NITO frykter for å miste jobben. Det er en dramatisk økning fra før coronautbruddet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Publisert

«Å, faen!» Det var Markussens umiddelbare reaksjon da han fikk se resultatene fra NITOs ferske medlemsundersøkelse.

- Man har vel ikke lov til å si det høyt, men det var altså min første tanke. Vi har vært gjennom noen kriser tidligere, men vi har aldri sett disse nivåene før, sier NITO-presidenten til Børsen.

Hver fjerde NITO-organiserte ingeniør i privat sektor frykter for å miste jobben. Det er en økning fra 12 prosent i forrige undersøkelse før coronapandemien.

- Jeg er alvorlig bekymret. Dette er dramatiske endringer. Det tikker også daglig inn meldinger om permitteringer, og vi har aldri hatt så mange permitterte medlemmer noen gang, understreker Markussen.

Over halvparten av NITO-organiserte i privat sektor mener det er sannsynlig at deres bedrift vil ty til permitteringer i løpet av 2020. 34 prosent sier «svært sannsynlig» og 21 prosent «sannsynlig» på dette spørsmålet.

Bred krise

NITO-presidenten forteller at krisestemningen har slått inn i alle større bransjer - olje og gass, maritim sektor og bygg og anlegg.

- I tillegg til medlemsundersøkelsen, forteller konserntillitsvalgte om tomme ordrebøker etter tredje kvartal. Det kan bli en mørk og dyster høst. Dette er langt fra over, sier Markussen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer