Dramatisk endring - frykter dyster høst

- Krisa er langt fra over, advarer president Trond Markussen i ingeniør- og teknologforeningen NITO.

DYSTERT: En av fire ingeniører organisert i NITO frykter for å miste jobben. Det er en dramatisk økning fra før coronautbruddet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
DYSTERT: En av fire ingeniører organisert i NITO frykter for å miste jobben. Det er en dramatisk økning fra før coronautbruddet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Publisert

«Å, faen!» Det var Markussens umiddelbare reaksjon da han fikk se resultatene fra NITOs ferske medlemsundersøkelse.

- Man har vel ikke lov til å si det høyt, men det var altså min første tanke. Vi har vært gjennom noen kriser tidligere, men vi har aldri sett disse nivåene før, sier NITO-presidenten til Børsen.

Hver fjerde NITO-organiserte ingeniør i privat sektor frykter for å miste jobben. Det er en økning fra 12 prosent i forrige undersøkelse før coronapandemien.

- Jeg er alvorlig bekymret. Dette er dramatiske endringer. Det tikker også daglig inn meldinger om permitteringer, og vi har aldri hatt så mange permitterte medlemmer noen gang, understreker Markussen.

Over halvparten av NITO-organiserte i privat sektor mener det er sannsynlig at deres bedrift vil ty til permitteringer i løpet av 2020. 34 prosent sier «svært sannsynlig» og 21 prosent «sannsynlig» på dette spørsmålet.

Bred krise

NITO-presidenten forteller at krisestemningen har slått inn i alle større bransjer - olje og gass, maritim sektor og bygg og anlegg.

DYPT BEKYMRET: NITO-president Trond Markussen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
DYPT BEKYMRET: NITO-president Trond Markussen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer

- I tillegg til medlemsundersøkelsen, forteller konserntillitsvalgte om tomme ordrebøker etter tredje kvartal. Det kan bli en mørk og dyster høst. Dette er langt fra over, sier Markussen.

Han minner om at mange av NITOs medlemmer jobber i hjørnesteinsbedrifter.

- Ringvirkningene kan ramme handel, service, hotell - ja, alle nivåer i mange lokalsamfunn. Dette kan komme til å gjøre skikkelig vondt, sier NITO-presidenten.

Fra null til tusentall

Han sier at flere av bedriftene med NITO-organiserte ingeniører er rammet av en dobbeltsmell.

- Da pandemien kom, spratt antall permitterte fra null til tusen på noen uker. Så kom oljeprisfallet. Mange prosjekter som var ansett som lønnsomme i februar, var det plutselig ikke. Derfor er krisepakka for olje- og gassnæringa avgjørende. Nå trenger vi flere tiltak som kan skape optimisme, sier Markussen.

Særlig er han bekymret for de maritime næringene.

- Vedlikehold og oppgradering av kystvaktfartøy og forskningsfartøy er behov som må løses. Nå har vi fortsatt kunnskap intakt, vi har muligheter og teknologi, så la oss gjøre dette nå. Også innen bygg og anlegg er det masse ledig kapasitet nå. Her er det offentlige en stor aktør, og nå er det viktig at planer gjennomføres og kanskje framskyndes, sier NITO-presidenten.

Flere innspill

Dette er noen av forslagene fra ingeniør- og teknologiforeningen:

  • Innføre en midlertidig og tidsavgrenset ordning med direkte utgiftsføring for grønne investeringer i oljebransjen.
  • Fullskala verdikjede for karbonfangst og -lagring må framskyndes og besluttes i behandlingen av revidert nasjonalbudsjett.
  • Forsere vedlikehold av statlige skip, med krav om grønne løsninger.
  • Forsere prosjekter knyttet til nye statlige skip, som staten allerede har planer om å bygge.
  • Strategi for havvind som framtidsnæring med mål for utbygging.
  • Staten og statens virksomheter må bidra til å holde aktiviteten oppe i bygg- og anleggssektoren på nasjonalt, fylkeskommunalt og kommunalt nivå.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer