«Å, faen!» Det var Markussens umiddelbare reaksjon da han fikk se resultatene fra NITOs ferske medlemsundersøkelse.
- Man har vel ikke lov til å si det høyt, men det var altså min første tanke. Vi har vært gjennom noen kriser tidligere, men vi har aldri sett disse nivåene før, sier NITO-presidenten til Børsen.
Hver fjerde NITO-organiserte ingeniør i privat sektor frykter for å miste jobben. Det er en økning fra 12 prosent i forrige undersøkelse før coronapandemien.
- Jeg er alvorlig bekymret. Dette er dramatiske endringer. Det tikker også daglig inn meldinger om permitteringer, og vi har aldri hatt så mange permitterte medlemmer noen gang, understreker Markussen.

Slår global økonomi-alarm: - Skrekkelig
Over halvparten av NITO-organiserte i privat sektor mener det er sannsynlig at deres bedrift vil ty til permitteringer i løpet av 2020. 34 prosent sier «svært sannsynlig» og 21 prosent «sannsynlig» på dette spørsmålet.
Bred krise
NITO-presidenten forteller at krisestemningen har slått inn i alle større bransjer - olje og gass, maritim sektor og bygg og anlegg.

- I tillegg til medlemsundersøkelsen, forteller konserntillitsvalgte om tomme ordrebøker etter tredje kvartal. Det kan bli en mørk og dyster høst. Dette er langt fra over, sier Markussen.
Han minner om at mange av NITOs medlemmer jobber i hjørnesteinsbedrifter.
- Ringvirkningene kan ramme handel, service, hotell - ja, alle nivåer i mange lokalsamfunn. Dette kan komme til å gjøre skikkelig vondt, sier NITO-presidenten.
Fra null til tusentall
Han sier at flere av bedriftene med NITO-organiserte ingeniører er rammet av en dobbeltsmell.
- Da pandemien kom, spratt antall permitterte fra null til tusen på noen uker. Så kom oljeprisfallet. Mange prosjekter som var ansett som lønnsomme i februar, var det plutselig ikke. Derfor er krisepakka for olje- og gassnæringa avgjørende. Nå trenger vi flere tiltak som kan skape optimisme, sier Markussen.

- Det blinker rødt
Særlig er han bekymret for de maritime næringene.
- Vedlikehold og oppgradering av kystvaktfartøy og forskningsfartøy er behov som må løses. Nå har vi fortsatt kunnskap intakt, vi har muligheter og teknologi, så la oss gjøre dette nå. Også innen bygg og anlegg er det masse ledig kapasitet nå. Her er det offentlige en stor aktør, og nå er det viktig at planer gjennomføres og kanskje framskyndes, sier NITO-presidenten.
Flere innspill
Dette er noen av forslagene fra ingeniør- og teknologiforeningen:

- Et knefall for oljedirektørene
- Innføre en midlertidig og tidsavgrenset ordning med direkte utgiftsføring for grønne investeringer i oljebransjen.
- Fullskala verdikjede for karbonfangst og -lagring må framskyndes og besluttes i behandlingen av revidert nasjonalbudsjett.
- Forsere vedlikehold av statlige skip, med krav om grønne løsninger.
- Forsere prosjekter knyttet til nye statlige skip, som staten allerede har planer om å bygge.
- Strategi for havvind som framtidsnæring med mål for utbygging.
- Staten og statens virksomheter må bidra til å holde aktiviteten oppe i bygg- og anleggssektoren på nasjonalt, fylkeskommunalt og kommunalt nivå.
