Dramatisk EU-dom: Flere tusen selskaper rammes

En klage på overføring av brukerdata fra Facebook i Irland til USA har endt med at EU-domstolen mener avtalen om flytting av personopplysninger ikke holder mål.

SØKMÅL: Den ferske dommen stammer fra et søksmål som en østerriksk advokat rettet mot Facebook. Advokaten hevdet at personvernrettighetene hans ble krenket da dataene hans ble overført til USA. Her Facebook-sjef Mark Zuckerberg under en tale i 2015. Foto: Eric Risberg / AP / NTB Scanpix
SØKMÅL: Den ferske dommen stammer fra et søksmål som en østerriksk advokat rettet mot Facebook. Advokaten hevdet at personvernrettighetene hans ble krenket da dataene hans ble overført til USA. Her Facebook-sjef Mark Zuckerberg under en tale i 2015. Foto: Eric Risberg / AP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Avtalen mellom EU og USA, som går under navnet Data Privacy Shield, beskytter ikke EU-borgeres personopplysninger i USA godt nok, konkluderer domstolen.

Dommen kommer i en sak der den østerrikske aktivisten Maximilian Schrems klaget til irske myndigheter over Facebooks behandling av hans persondata.

Opplysningene ble samlet inn av Facebooks irske datterselskap, men overført til USA uten Schrems' samtykke.

Østerrikeren mener amerikanske etterretningsmyndigheters tilgang til opplysningene i USA innebærer at EU-borgere ikke er godt nok beskyttet. Han viser også til at det ikke er noen klage- eller ankeinstans.

Det irske datatilsynet gikk til landets forfatningsdomstol, som ba EU-domstolen om en vurdering.

VANSKELIG LINJE: Sjef i Facebook, Mark Zuckerberg, er tydelig hva han mener om sosiale mediers rolle rundt faktasjekk. Video: CNBC via AP Vis mer

Onsdagens avgjørelse innebærer likevel ikke at det er slutt på overføring av personopplysninger mellom EU og USA, ettersom domstolen ikke grep inn mot et annet sett med regler for dette.

New York Times skriver at over 5000 selskaper bruker «Privacy Shield»-systemet. I verste fall risikerer selskapene å måtte betale enorme gebyrer, dersom de ikke retter seg etter den ferske dommen, advarer Ove André Vanebo, senioradvokat hos Kluge Advokatfirma, overfor DN.

- Selskapene kan i verste fall risikere gebyrer i millionklassen og få store erstatningskrav rettet mot seg. Dette kommer til å skape en stor diskusjon og mye arbeid for selskapene fremover, sier Vanebo til avisa.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer