Forbrukertillit:

Dramatisk fall: - Nytt historisk bunnivå

Nordmenns tro på egen og landets økonomi er i fritt fall. Aldri før har det blitt målt lavere nivåer.

HISTORISK BUNNPUNKT: Forbrukertillitsindeksen (CCI), som har blitt gjennomført månedlig siden andre kvartal i 2007, har aldri tidligere vært på et lavere nivå enn etter krigsutbruddet i Ukraina. Illustrasjon: Opinion
HISTORISK BUNNPUNKT: Forbrukertillitsindeksen (CCI), som har blitt gjennomført månedlig siden andre kvartal i 2007, har aldri tidligere vært på et lavere nivå enn etter krigsutbruddet i Ukraina. Illustrasjon: Opinion Vis mer
Publisert

En global finanskrise, en oljepriskrise og ikke minst to år med coronakrise. Ikke noe av dette har vært i nærheten av å sende nordmenns tro på egen og landets økonomi ned til de dramatiske bunnivåene som er registrert etter Russlands invasjon av Ukraina.

I seks måneder på rad har Forbrukertillitsindeksen (CCI) vist at nordmenn for alvor ser mørke skyer på den økonomiske horisonten. Den verste målingen i indeksens historie er dessuten den ferskeste, som ble publisert av Opinion i dag.

- Aldri registrert lavere

CCI for Norge var minus 26,8 poeng i august, som utgjør et nytt historisk bunnivå etter fire måneder på rad med stadig mer negative målinger. Fallet er også dramatisk fra minus 24,2 måneden før.

- Alle indikatorene som samlet utgjør forbrukertillitsindeksen går markant ned i august. Vi har aldri registrert lavere verdier for de to indikatorene som er knyttet til husholdningens økonomi, altså nordmenns privatøkonomi, sier Henrik Høidahl, fagsjef for politikk og samfunn i Opinion, som står bak målingen.

Vi må dessuten tilbake til månedene etter oljepriskrisa i 2015 for å finne en lavere verdi for indikatoren forventning til landets økonomi om tolv måneder, forklarer han.

Målingen viser at nordmenn må grave stadig dypere i lommeboka for å dekke høye strøm- og drivstoffutgifter, økte matpriser og høyere rentekostnader.

UFORKLARING SJOKKFALL: Rett før klokka 10 mandag morgen stupte plutselig europeiske børser i det som blir beskrevet som en mystisk kollaps. Eksperter mener det mest sannsynlig er en menneskelig feil. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

- Ekstraordinært

I august i fjor var det 19 prosent som svarte at husholdningens økonomiske situasjon på det tidspunktet var litt eller mye dårligere, sammenliknet med tolv måneder tidligere. I august i år er andelen 56 prosent.

- Det er 49 prosent som nå tror at husholdningens økonomiske situasjon vil være litt eller mye dårligere om ett år, sammenliknet med i dag. For ett år siden utgjorde denne andelen 16 prosent. Det sier noe om hvilket ekstraordinært år 2022 har vært, sier Høidahl.

- Også indikatoren for innkjøp av større forbruksgoder de kommende tolv månedene går tilbake for fjerde måned på rad, og har vært rekordlav de siste månedene. Fallet har også påvirket den samlede kjøpsindeksen, som sier noe om sannsynligheten for kjøp av større forbruksvarer, bil, bolig og oppussing kommende tolv måneder, fortsetter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer