Dramatisk nedgang: Aldri målt svakere

Nyboligsalget var historisk svakt i første kvartal, viser ferske tall.

HISTORISK: Boligprodusentene slapp i dag blodrøde tall. - Nå er det krise, sier Lars Jacob Hiim. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HISTORISK: Boligprodusentene slapp i dag blodrøde tall. - Nå er det krise, sier Lars Jacob Hiim. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nyboligsalget falt 44 prosent i mars sammenliknet med samme måned i fjor. Salget av nye boliger i første kvartal er 45 prosent under første kvartal 2022.

Det skriver Boligprodusentene i pressemelding.

- Nå er det krise

Igangsetting av nye boliger i mars 2023 er 64 prosent under mars 2022.

- Nå har vi en dramatisk nedgang i salg og igangsetting av nye boliger. Vi ikke målt svakere første kvartal siden vi startet med målinger i 1999, sier adm. direktør i Boligprodusentenes Forening, Lars Jacob Hiim.

- Det er en alvorlig situasjon i hele landet, og de store motorene for boligforsyningen som Akershus, Trøndelag, Rogaland, Hordaland og Oslo, stopper opp, sier Hiim og fortsetter:

- Nå er det krise for næringen og landets boligforsyning. I de kommende kvartalene vil dette medføre lavere sysselsetning i byggenæringen.

Renteøkningene, de høye byggekostnadene og den økonomiske usikkerheten stopper nyboligmarkedet, ifølge foreningen.

Hiim ber om raske tiltak for å unngå at boligkrisen biter seg fast og blir langvarig. Blant annet mener Hiim at Husbankens rammer må revideres, og at de må få flere virkemidler som for eksempel deleie-modeller som kan avlaste kravet til egenkapital for boligkjøperne, skriver NTB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.