Dramatisk nedgang: Aldri målt svakere

Nyboligsalget var historisk svakt i første kvartal, viser ferske tall.

HISTORISK: Boligprodusentene slapp i dag blodrøde tall. - Nå er det krise, sier Lars Jacob Hiim. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HISTORISK: Boligprodusentene slapp i dag blodrøde tall. - Nå er det krise, sier Lars Jacob Hiim. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nyboligsalget falt 44 prosent i mars sammenliknet med samme måned i fjor. Salget av nye boliger i første kvartal er 45 prosent under første kvartal 2022.

Det skriver Boligprodusentene i pressemelding.

- Nå er det krise

Igangsetting av nye boliger i mars 2023 er 64 prosent under mars 2022.

- Nå har vi en dramatisk nedgang i salg og igangsetting av nye boliger. Vi ikke målt svakere første kvartal siden vi startet med målinger i 1999, sier adm. direktør i Boligprodusentenes Forening, Lars Jacob Hiim.

- Det er en alvorlig situasjon i hele landet, og de store motorene for boligforsyningen som Akershus, Trøndelag, Rogaland, Hordaland og Oslo, stopper opp, sier Hiim og fortsetter:

- Nå er det krise for næringen og landets boligforsyning. I de kommende kvartalene vil dette medføre lavere sysselsetning i byggenæringen.

Renteøkningene, de høye byggekostnadene og den økonomiske usikkerheten stopper nyboligmarkedet, ifølge foreningen.

Hiim ber om raske tiltak for å unngå at boligkrisen biter seg fast og blir langvarig. Blant annet mener Hiim at Husbankens rammer må revideres, og at de må få flere virkemidler som for eksempel deleie-modeller som kan avlaste kravet til egenkapital for boligkjøperne, skriver NTB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer