Derfor streiker «alle» nå:

- Dramatisk og inngripende

De siste to månedene har det vært flere store streiker i Norge. «Helt tilfeldig», sier streikeekspert og Fafo-forsker Kristine Nergaard.

STREIKETREND: Juni og juli har vært høytid for streik. Nå streiker 900 SAS-piloter etter at det ble brudd i forhandlingene mellom pilotene og selskapet. Foto: Shad Madian / Dagbladet
STREIKETREND: Juni og juli har vært høytid for streik. Nå streiker 900 SAS-piloter etter at det ble brudd i forhandlingene mellom pilotene og selskapet. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert

Den pågående pilotstreiken i SAS har skapt problemer for tusenvis av ferieglade nordmenn. Bare fem dager før forhandlingene mellom pilotene og selskapet brøt sammen, måtte regjeringen gripe inn for å stoppe flyteknikerstreiken. Den hadde allerede satt flere fly på bakken.

Også oljearbeiderstreiken ble stanset, da nedgangen i gasseksport skapte større energiproblemer for et allerede presset Europa.

Man kan spørre seg om det blir flere konflikter i hovedoppgjøret nå enn tidligere.

Dette er ikke tilfellet, ifølge streikeekspert og Fafo-forsker Kristine Nergaard.

- Få streiker

- Man sitter med en følelse av at det er mye streiker, men det er bare at streiker som rammer samferdsel, og særlig luftfart, berører mange og får mye medieoppmerksomhet, forklarer Nergaard.

Så langt i år har det vært fem streiker i Norge. Statistisk sett er det ventet å være omkring ti streiker i et hovedoppgjør.

At så mange streiker har samlet seg i juni og juli, skyldes tilfeldigheter.

- Det er tilfeldig at vi har fått disse streikene nå. Vi har hatt et hovedoppgjør med veldig få streiker. 2022 vil antakelig regnes som et ganske fredelig hovedoppgjør, sier Nergaard.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer