Sykepleierindeksen

Dramatisk utvikling: Aldri vært dyrere

For folk med vanlige inntekter har boligmarkedet blitt enda mer utilgjengelig, ifølge ferske tall. I Oslo er det «så godt som uoppnåelig», ifølge Eiendom Norge.

VANSKELIGERE: Det blir stadig mer krevende for folk med vanlig inntekt å kjøpe seg egen bolig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
VANSKELIGERE: Det blir stadig mer krevende for folk med vanlig inntekt å kjøpe seg egen bolig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag slapp Eiendom Norge og Eiendomsverdi AS sykepleierindeksen. Den måler hvor mange boliger en nyutdannet, singel sykepleier får finansiering til å kjøpe.

Dersom sykepleieren kan kjøpe en høy andel av boligene i et område, er boligprisene i byen lave. Dersom sykepleieren ikke kan kjøpe noen av boligene i et område, er det problematisk dyrt.

I Oslo har en nyutdannet sykepleier nå bare råd til 1,5 prosent av boligene. Det er ned fra 13 av 100 i 2013.

Enda vanskeligere

- Det er blitt enda vanskeligere for vanlige lønnsmottakere i Norge å bli boligeiere i 2022, sier analyse- og modelldirektør Anders Francke Lund i Eiendomsverdi AS.

- Sykepleierindeksen viser på landsbasis at norske boligpriser fortsatt er relativt lave med unntak av det sentrale Østlandet hvor boligprisene har etablert seg på et svært høyt nivå, legger han til.

For å få finansiering av en hensiktsmessig bolig i Oslo nå bør man ha en årslønn på 775 000 kroner, ifølge Lund, mens det i Porsgrunn holder med 470 000 kroner.

«Dramatisk utvikling»

Det siste tiåret viser altså indeksen en dramatisk utvikling i tilgangen på egen bolig for vanlige lønnsmottakere, skriver Eiendom Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer