Dramatisk utvikling: - Raskt og brutalt

Frykten for Putins gassgrep har sendt euroen over stupet. Tirsdagens nivå er ikke sett på nær 20 år.

SVEKKES: En dollar er tirsdag ettermiddag verdt like som en euro, for første gang på nesten 20 år. Illustrasjonsfoto: imageBROKER/Joko/NTB
SVEKKES: En dollar er tirsdag ettermiddag verdt like som en euro, for første gang på nesten 20 år. Illustrasjonsfoto: imageBROKER/Joko/NTB Vis mer
Publisert

Stadig mørkere skyer på Europas økonomiske horisont, kombinert med hissige renteøkninger fra den amerikanske sentralbanken, har ført til et dramatisk sceneskifte på de globale valutamarkedene:

For første gang på nær 20 år var nemlig én amerikansk dollar tirsdag verdt like mye som én euro, ifølge tall fra Infront.

Denne typen likeverd mellom to valutaer blir i valutamarkedet omtalt som paritet, og er på ingen måte utslag av en ønsket utvikling for Europa.

- Dette vekker bekymring, sier valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken til Børsen.

Han peker på den økte uroen i de globale finansmarkedene generelt og den pressede energisituasjonen i Europa spesielt, når han skal forklare bakteppet for utviklingen.

- Dollaren styrker seg som regel i urolige tider. Euroen er mer preget av den usikre energisituasjonen vi har i Europa nå, som fort kan gå fra å være veldig anstrengt til akutt kritisk. Det er nettopp det vi ser nå, at investorer går ut av euro og inn i dollar, fortsetter Knudsen.

Frykter Putin-grep

En rekke analytikere anslo allerede i mai i år at de to valutaene ville oppnå paritet, eller bli likeverdige, i løpet av 2022. Utviklingen har imidlertid gått raskere enn forventet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer