Dramatisk utvikling: - Raskt og brutalt

Frykten for Putins gassgrep har sendt euroen over stupet. Tirsdagens nivå er ikke sett på nær 20 år.

SVEKKES: En dollar er tirsdag ettermiddag verdt like som en euro, for første gang på nesten 20 år. Illustrasjonsfoto: imageBROKER/Joko/NTB
SVEKKES: En dollar er tirsdag ettermiddag verdt like som en euro, for første gang på nesten 20 år. Illustrasjonsfoto: imageBROKER/Joko/NTB Vis mer
Publisert

Stadig mørkere skyer på Europas økonomiske horisont, kombinert med hissige renteøkninger fra den amerikanske sentralbanken, har ført til et dramatisk sceneskifte på de globale valutamarkedene:

For første gang på nær 20 år var nemlig én amerikansk dollar tirsdag verdt like mye som én euro, ifølge tall fra Infront.

Denne typen likeverd mellom to valutaer blir i valutamarkedet omtalt som paritet, og er på ingen måte utslag av en ønsket utvikling for Europa.

- Dette vekker bekymring, sier valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken til Børsen.

Han peker på den økte uroen i de globale finansmarkedene generelt og den pressede energisituasjonen i Europa spesielt, når han skal forklare bakteppet for utviklingen.

- Dollaren styrker seg som regel i urolige tider. Euroen er mer preget av den usikre energisituasjonen vi har i Europa nå, som fort kan gå fra å være veldig anstrengt til akutt kritisk. Det er nettopp det vi ser nå, at investorer går ut av euro og inn i dollar, fortsetter Knudsen.

Frykter Putin-grep

En rekke analytikere anslo allerede i mai i år at de to valutaene ville oppnå paritet, eller bli likeverdige, i løpet av 2022. Utviklingen har imidlertid gått raskere enn forventet.

Dette er i stor grad drevet fram av frykten for at Russlands president Vladimir Putin kan komme til å ta et omstridt gassgrep, mener flere analytikere.

Mandag stengte den russiske gassgiganten Gazprom gassforsyningene til Tyskland, i forbindelse med planlagt vedlikehold. Planen er at gasstilførselen skal være stengt i ti dager, men stadig flere frykter nå at Putins plan er å strupe den for godt.

Det vil kunne få dramatiske konsekvenser for europeisk økonomi.

- Frykten øker for at Russland ikke åpner gasskranene igjen når arbeidet er over om ti dager. Dette kan føre til en resesjon i Europa, sier Fiona Cincotta, senioranalytiker ved City Index, ifølge The Guardian.

En russisk gass-stans vil utgjøre et økonomisk skrekkscenario for Europas største økonomi. For dersom det skjer tilsier alt at det vil føre til en resesjon i Tyskland, som er svært avhengig av russisk gass.

- Vi er nødt til å forberede oss på det verst tenkelige scenarioet og gjøre vårt beste for å håndtere situasjonen, advarte Tysklands økonomiminister Robert Habeck i et intervju med radiokanalen Deutschlandfunk lørdag.

- Veldig uryddig

Denne frykten er i seg selv nok til å svekke euroen betydelig, mener Knudsen. Samtidig vil den svekkede euroen gjøre det enda dyrere for Europa å importere gass fra USA.

- Kan det ende opp med en selvforsterkende negativ spiral?

- Ja, det kan det. Men det er vanskelig å si hvor langt den spiralen vil gå. Det avhenger av etterspørselen og hvor mye den vil bli strupt som følge av økende gasspriser. Blir prisen høy nok, vil det også føre til lavere etterspørsel og en tilpassing i markedet, sier Knudsen og legger til:

- Alt dette er et uttrykk for at ting kan bli veldig uryddig, uoversiktlig og kaotisk framover. Det er ingen som sitter med en fasit. Det er kanskje det som fører til den usikkerheten vi nå ser i markedene. Hvor ekstremt det blir, det gjenstår å se.

JUNKIES: Gassekspert Karen Sund sier Tyskland nesten har blitt litt «junkies» på russisk gass. Reporter: Edward Stendlund. Vis mer

- Rask og brutal

Sjeføkonom ved Institute of International Finance (IIF), Robin Brooks, viser til at tirsdagens utvikling vekker voldsom oppsikt.

- Det kan tenkes at paritet mellom euro og dollar bare er et tall. Men markedene består av mennesker som faktisk bryr seg om disse tallene. Det gir paritet en spesiell psykologisk betydning. Ikke minst siden vi ikke har sett paritet på 20 år. Dette er en stor sak, skriver Brooks på Twitter.

Der får han også støtte fra Bloomberg-profil Francine Lacqua:

- Euroens nedadgående spiral har vært rask og brutal. Dollar er superladet, mens Russlands invasjon av Ukraina har forverret utsiktene for eurosonen, skriver Lacqua.

Svekkelsen av euroen har også vesentlig betydning for Norge, mener Knudsen.

- Det avhenger helt av hvordan dette utspiller seg. Dersom olje- og gassprisen stiger, så vil det være bra for Norge på inntektssiden, sier han.

Samtidig trekker han fram potensielle negative konsekvenser for Norge:

- Krona er nå svak, målt opp mot euro og dollar. Det er også et uttrykk for usikkerheten i de globale markedene. Vi er en åpen økonomi, som er helt avhengig av aktiviteten der ute – og etterspørsel etter våre varer og tjenester.

I dette bildet er Tyskland ekstra viktig, som Europas største økonomi og en av Norges desidert viktigste handelspartnere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer