Leie feriebolig i sommer:

Dramatiske ferietall: - Snudd helt på hodet

Nordmenn har foreløpig lagt drømmen om sommerferie i Danmark på is. Samtidig støvsuges det norske leiemarkedet for fritidsboliger.

FERIEFAVORTT: Danmark er for mange nordmenn et ettertraktet land å tilbringe sommerferien i. Foreløpig har bestillingen av sommerhus gjort av nordmenn, latt vente på seg. Det kan by på utfordringer. Foto: John Randeris / NTB
FERIEFAVORTT: Danmark er for mange nordmenn et ettertraktet land å tilbringe sommerferien i. Foreløpig har bestillingen av sommerhus gjort av nordmenn, latt vente på seg. Det kan by på utfordringer. Foto: John Randeris / NTB Vis mer
Publisert

- Akkurat nå er det mange som booker feriehus i Danmark, og vi ligger særlig på plussiden i juli, noe vi er glade for, sier administrerende direktør hos DanCenter, Kim Holmsted, til Børsen.

Han følger raskt opp:

- På den andre siden, hvis vi kikker nærmere på tallene, er det omtrent bare danske gjester som fyller bestillingene.

Tradisjonelt sett valfarter nordmenn til feriefavoritten Danmark om sommeren. Coronasituasjonen har imidlertid gjort ferden over Skagerak og drømmen om røde pølser, is med guf, og vakre sandstrender nær uhåndgripelig.

- Stort fall

Det merker særlig utleiegiganten DanCenter, som sitter med drøye 6400 sommerhus i Danmark. Vanligvis utgjør nordmenn en betydelig del av markedet. Nå har selskapet opplevd et dramatisk fall i bestillinger.

- I et normalår står norske gjester for 15-20 prosent av sommerens bestillinger til danske hus. Hittil har nordmenn booket om lag 1/3 av det de normalt sett ville gjort i samme periode. Det er et stort fall, sier Holmsted.

At nordmenn foreløpig holder fingrene fra datamusa, er soleklart også for utleiekjempen Feriehus AS.

- Januar og februar er som regel de travleste bookingmånedene. Da vil «alle» nordmenn sikre seg feriehus i Danmark for sommeren, men i år har vi sett et fall på 95-97 prosent sammenliknet med tidligere, sier daglig leder, Lars Christer Palmgren, til Børsen.

- Snudd på hodet

Sistnevnte selskap samarbeider med noen av de største utleieaktørene for ferieboliger i Skandinavia og Europa. Palmgren opplyser at det definitivt er aktivitet å spore på nettsida, men at bestillingsmønsteret har endret seg betraktelig.

BLINDLEIA: Millionhyttene ligger tett som perler i den sørlandske skjærgården Blindleia. Her boltrer noen av de mest kjente finansfolkene og investorene i Norge seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Feriehus AS opplever nå en eksplosiv interesse for nordmenn som bestiller fritidsboliger i eget land til sommerferien.

- Bookinger av feriehus i Norge, gjort av nordmenn, har ligget langt over normalen, og er 5-6 ganger høyere sammenliknet med januar og februar i fjor. Situasjonen er snudd helt på hodet, sier Palmgren.

- Fullbooket

I selskapets portefølje finnes over 100 000 ferieboliger, med totalt 2051 i Norge. Nå er markedet her til lands nærmest skrapt, opplyser Palmgren.

- Nå haster det faktisk om du ønsker en feriebolig i Norge. Tilbudet er svært begrenset. Enkelte steder er det nærmest fullbooket for sommeren, spesielt når det kommer til de mest ettertraktede objektene.

- Hva slags hytter og fritidsboliger er det nordmenn ønsker seg?

- Det de kan få i Danmark, kort og godt, sier Palmgren og ler.

Advarer nordmenn

Han følger opp:

- Men de ønsker seg ei hytte nær sjøen og basseng, gjerne i Oslofjorden eller på Sørlandet. Dessverre er det ikke mange slike boliger for utleie, og det finnes ingen tilgjengelige i Sør-Norge akkurat nå. Man må nesten inngå kompromisser.

Ønsker du ikke å inngå kompromisser, men heller satser på en danmarksferie etter hvert, advarer DanCenter om at markedet kan bli tømt for ferieboliger.

Danskene selv er nå i ferd med å okkupere sommerhusene i eget land.

- Vi forventer en stor etterspørsel. Med farten i antall danske bookinger vi ser nå inn mot danske feriehus, så vil det være fullt utsolgt fra juni til august, med mindre det kommer annulleringer, sier Holmsted.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer