Dramatiske tall:
- Sanner bløffer

Finansminister Jan Tore Sanner (H) sier den største forskjellen i Norge er mellom dem som har jobb - og dem som står utenfor arbeidslivet. Bløff, sier Rødt - og peker på de aller rikeste.

- BLØFFER: Marie Sneve Martinussen, nestleder i Rødt og samfunnsøkonom, mener Jan Tore Sanner er tatt i bløff om ulikhet - basert på tall fra Finansdepartementet. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
- BLØFFER: Marie Sneve Martinussen, nestleder i Rødt og samfunnsøkonom, mener Jan Tore Sanner er tatt i bløff om ulikhet - basert på tall fra Finansdepartementet. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Publisert

GARDERMOEN (Dagbladet): - På inn- og utpust har Høyres finansminister Jan Tore Sanner gjentatt påstanden: «den største forskjellen mellom folk i Norge er mellom dem som er i jobb og dem som er utenfor», sier Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen, og fortsetter:

- Sannheten er: Forskjellen mellom den øverste 1-prosenten og resten av oss er at de har over åtte ganger så høy inntekt, og nesten 17 ganger så stor formue.

Det store skillet i Norge går altså ikke mellom dem som har en jobb å gå til og dem som står utenfor arbeidslivet, men mellom de superrike - og resten av oss, ifølge Rødt.

Martinussen støtter seg på tall fra Sanners eget Finansdepartement (2018-tall).

Stort gap

De som står i jobb tjener 3,7 ganger mer enn dem som er arbeidsledige (gjennomsnittlig bruttoinntekt), hvis man ser alle som står i jobb samlet.

Men forskjellen er langt større når man ser på gapet mellom de aller rikeste og resten av oss:

  • Den øverste 1-prosenten tjener i snitt 3,7 millioner kroner
  • De nederste 99 prosentene - resten av oss - tjener i snitt 430.000

Den aller rikeste 1-prosenten tjener altså 8,6 ganger så mye som resten av samfunnet i snitt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer