Dramatiske tall:
- Sanner bløffer

Finansminister Jan Tore Sanner (H) sier den største forskjellen i Norge er mellom dem som har jobb - og dem som står utenfor arbeidslivet. Bløff, sier Rødt - og peker på de aller rikeste.

- BLØFFER: Marie Sneve Martinussen, nestleder i Rødt og samfunnsøkonom, mener Jan Tore Sanner er tatt i bløff om ulikhet - basert på tall fra Finansdepartementet. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
- BLØFFER: Marie Sneve Martinussen, nestleder i Rødt og samfunnsøkonom, mener Jan Tore Sanner er tatt i bløff om ulikhet - basert på tall fra Finansdepartementet. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Publisert

GARDERMOEN (Dagbladet): - På inn- og utpust har Høyres finansminister Jan Tore Sanner gjentatt påstanden: «den største forskjellen mellom folk i Norge er mellom dem som er i jobb og dem som er utenfor», sier Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen, og fortsetter:

- Sannheten er: Forskjellen mellom den øverste 1-prosenten og resten av oss er at de har over åtte ganger så høy inntekt, og nesten 17 ganger så stor formue.

Det store skillet i Norge går altså ikke mellom dem som har en jobb å gå til og dem som står utenfor arbeidslivet, men mellom de superrike - og resten av oss, ifølge Rødt.

Martinussen støtter seg på tall fra Sanners eget Finansdepartement (2018-tall).

STØRST ULIKHET: Finansminister Jan Tore Sanner - og regjeringen - mener den store forskjellen i Norge er dem som står utenfor arbeidslivet og dem som har en jobb. Foto: Berit Roald / NTB
STØRST ULIKHET: Finansminister Jan Tore Sanner - og regjeringen - mener den store forskjellen i Norge er dem som står utenfor arbeidslivet og dem som har en jobb. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Stort gap

De som står i jobb tjener 3,7 ganger mer enn dem som er arbeidsledige (gjennomsnittlig bruttoinntekt), hvis man ser alle som står i jobb samlet.

Men forskjellen er langt større når man ser på gapet mellom de aller rikeste og resten av oss:

  • Den øverste 1-prosenten tjener i snitt 3,7 millioner kroner
  • De nederste 99 prosentene - resten av oss - tjener i snitt 430.000

Den aller rikeste 1-prosenten tjener altså 8,6 ganger så mye som resten av samfunnet i snitt.

- Når Høyre snakker om dem som er i og utenfor arbeidslivet, er det en avledningsmanøver for å få fokuset bort fra den største forskjellen i Norge: Forskjellen mellom den rikeste 1-prosenten og de 99 prosent andre av oss, sier Martinussen.

- Både når man ser på inntekt og formue, er det en større forskjell på den 1 prosent rikeste og resten av oss, enn mellom dem som er i og utenfor arbeid, slår Rødt-nestlederen fast - på bakgrunn av finansminister Sanners egne tall.

Høyere skatt ...

- Er du litt vel teoretisk her? Den store forskjellen er vel om man kan forsørge seg selv eller ikke?

- Hvis ikke Jan Tore Sanner hadde brukt enhver anledning til å kutte skattene til de rikeste - selv midt under coronakrisen - skal jeg begynne å tolke ham på en mer positiv måte, sier Martinussen.

- Jeg tror ikke det er tilfeldig at regjeringen snakker om ulikhet på denne måten, de vil rette fokuset bort fra klasseskillene mellom den rikeste prosenten og alle oss andre, sier Martinussen.

Sanner har tidligere stilt følgende spørsmål til Arbeiderpartiet om samme tema, så vi gjentar det for Rødt-nestlederen:

- Tror Rødt virkelig at høyere skatt på norske bedrifter og norsk eierskap bidrar til ungdom uten jobb eller at barn i fattige familier får det bedre?

- Tror Jan Tore Sanner at barn i fattige familier får det bedre med høyere barnetrygd, at foreldrene får gratis tannhelse, at dagpengene økes at AAP-støtten økes, at uføretrygden økes? Dette handler om å prioritere velferden våres og de pengene må komme fra et sted. Grunnen til at vi ønsker høyere skatt for dem med høy inntekt og formue og bedrifter som går med overskudd, er fordi vi vil finansiere velferden og et sterkere sikkerhetsnett som vi mener trengs for å få ned forskjellene, svarer Martinussen.

Høyre: - Amerikansk debatt

Finansminister Jan Tore Sanner hadde ikke anledning til å svare på utfordringen fra Martinussen - som konkurrerer om de samme velgerne i Akershus.

Leder Mudassar Kapur (H) i finanskomiteen svarer derfor på vegne av Sanner.

- Viser ikke tallene fra Finansdepartementet at Sneve har rett - den store forskjellen er ikke mellom dem med og uten jobb, men mellom de rikeste og vanlige folk?

- Rødt prøver å importere en amerikansk debatt til Norge. Inntektene er jevnere fordelt i Norge enn i de fleste andre land. I 2015 hadde Norge den femte laveste ulikheten i OECD. Dersom vi justerer for verdien av velferdstjenester er ulikheten lavest i EU. Dette er et vesentlig poeng, fordi satsingen på utdanning, integrering og flere i arbeid er norske politikeres viktigste virkemiddel i kampen mot fattigdom og for stor ulikhet.

- Arbeid, utdanning og integrering er viktigere løsninger for å gjøre noe med ulikheten, enn å skattlegge de rike enda mer. I årene fremover må vi satse på at flest mulig får en jobb å gå til. Da må vi støtte norsk næringsliv og de som vil skape nye jobber i Norge, ikke skatte de i hjel slik Rødt ønsker.

- Regjeringen har som mål å redusere ulikhet, må man ikke da gjøre noe med de aller rikeste som stikker fra?

- Arbeid, utdanning og integrering er viktigere løsninger for å gjøre noe med ulikheten, enn å skattlegge de rike enda mer. I årene fremover må vi satse på at flest mulig får en jobb å gå til. Da må vi støtte norsk næringsliv og de som vil skape nye jobber i Norge, ikke skatte de i hjel slik Rødt ønsker, skriver Høyre-toppen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer