Dramatiske tall:
- Sanner bløffer

Finansminister Jan Tore Sanner (H) sier den største forskjellen i Norge er mellom dem som har jobb - og dem som står utenfor arbeidslivet. Bløff, sier Rødt - og peker på de aller rikeste.

- BLØFFER: Marie Sneve Martinussen, nestleder i Rødt og samfunnsøkonom, mener Jan Tore Sanner er tatt i bløff om ulikhet - basert på tall fra Finansdepartementet. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
- BLØFFER: Marie Sneve Martinussen, nestleder i Rødt og samfunnsøkonom, mener Jan Tore Sanner er tatt i bløff om ulikhet - basert på tall fra Finansdepartementet. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Publisert

GARDERMOEN (Dagbladet): - På inn- og utpust har Høyres finansminister Jan Tore Sanner gjentatt påstanden: «den største forskjellen mellom folk i Norge er mellom dem som er i jobb og dem som er utenfor», sier Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen, og fortsetter:

- Sannheten er: Forskjellen mellom den øverste 1-prosenten og resten av oss er at de har over åtte ganger så høy inntekt, og nesten 17 ganger så stor formue.

Det store skillet i Norge går altså ikke mellom dem som har en jobb å gå til og dem som står utenfor arbeidslivet, men mellom de superrike - og resten av oss, ifølge Rødt.

Martinussen støtter seg på tall fra Sanners eget Finansdepartement (2018-tall).

Stort gap

De som står i jobb tjener 3,7 ganger mer enn dem som er arbeidsledige (gjennomsnittlig bruttoinntekt), hvis man ser alle som står i jobb samlet.

Men forskjellen er langt større når man ser på gapet mellom de aller rikeste og resten av oss:

  • Den øverste 1-prosenten tjener i snitt 3,7 millioner kroner
  • De nederste 99 prosentene - resten av oss - tjener i snitt 430.000

Den aller rikeste 1-prosenten tjener altså 8,6 ganger så mye som resten av samfunnet i snitt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.