Drar Google inn i milliardær-skilsmisse

Kunst av Warhol og en yacht verdt milliarder ligger i potten i Storbritannias største skilsmisse-slag noensinne.

SKILSMISSE-BRÅK: Tatyana Akhmedova avbildet utenfor retten i London i 2018. Foto: Rex / NTB
SKILSMISSE-BRÅK: Tatyana Akhmedova avbildet utenfor retten i London i 2018. Foto: Rex / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Storbritannias største skilsmisse-slag noensinne». «Storbritannias dyreste skilsmisse». «Storbritannias største og bitreste skilsmisse».

Slik beskriver britiske medier oppgjøret mellom Putin-forbundsfellen og oljemilliardæren Farkhad Akhmedov (64) og hans ekskone Tatiana Akhmedova (52).

Nå raser striden på femte året i retten i London. De slåss om penger som forsvant i skatteparadiser, verker av kunstnere som Warhol og Hirst, og en megayacht med eget rakettsporingssystem.

Og ikke minst: Om 453 millioner pund - eller 5,5 milliarder kroner.

Ingen av de tidligere ektefellene viser tegn til å gi seg. De har tvert imot trukket inn sin felles sønn. Han har blitt sentrum for den siste skittentøyvasken, som nyhetsbyrået Bloomberg meldte om denne uka.

LUNA: Megayachten med navnet Luna avbildet i Dubai i mars i fjor. Foto: Reuters / Christopher Pike / NTB
LUNA: Megayachten med navnet Luna avbildet i Dubai i mars i fjor. Foto: Reuters / Christopher Pike / NTB Vis mer

Kjemper

Sønnen Temur Akhmedov (27) har hatt en oppvekst preget av foreldrenes strid.

Selv ikke tidspunktet da de skilte seg, er foreldrene hans enige om.

Da High Court i London i 2016 dømte Farkhad Akhmedov til å betale ekskona et skilsmisseoppgjør på 453 millioner pund, mente den russiske milliardæren at dommen var basert på et falsum.

Selv om ekskona i 2013 tok ut skilsmisse i London, hevdet Akhmedov at de allerede ble skilt i Moskva ved årtusenskiftet, og at dommen ikke gjaldt.

Siden da har Tatiana Akhmedova kjempet for å få pengene retten tilkjente henne.

High Court i London ga ordre om at mye av eksmannens verdier skulle fryses, men lite har kommet ut av det.

Blant verdiene er ifølge The Guardian flere kontoer i skatteparadiser, dessuten verker av kjente kunstnere som Damien Hirst og Andy Warhol og en Aston Martin til en pris av 350000 pund.

Til denne dag har eksmannens advokater kjempet imot med nebb og klør.

Yacht i sentrum

Tatiana Akhmedova har også prøvd å ta beslag i yachten Luna, og lyktes med å holde den tilbake i Dubai.

Yachten var i sin tid kjøpt av Roman Abramovitsj - kanskje mest kjent som fotballaget Chelseas eier.

Ifølge The Guardian er den verdt 230 millioner.

Avisa skriver at den har to helikopterlandingsplasser, en miniubåt og rakettsporingssystem.

Den glapp uansett for Akhmedova i 2019. Da skrev Forbes at en domstol i Dubai hadde avgjort at eksmannen kunne ta den og dra.

Trakk sønnen for retten

Denne våren dro det seg enda mer til i de anstrengte familieforholdene. Da trakk Tatiana Akhmedova eldstesønnen for retten.

Hun hevdet at han og faren hadde konspirert for å gjemme unna farens penger, og krevde blant annet å få utlevert private e-poster mellom sønnen og sin eksmann.

Akhmedovas juridiske team har også stått for en gjennomsøking av sønnens leilighet, som de fikk tillatelse til av en dommer i London som mente sønnen hadde ødelagt bevis i forbindelse med saken, skriver The Hill.

Advokatene så blant annet etter en datamaskin, en laptop, en mobiltelefon og en Apple-klokke. Alt dette hevder sønnen at han har mistet på reise fra Frankrike til London, skriver Wall Street Journal. Men 58 enheter ble funnet, og 47 av disse skal tilhøre Temur Akhmedov.

Onsdag kalte en talsmann for Akhmedov det hele for «meningsløst» og hevdet at de beslaglagte enhetene inkluderte en gammel PlayStation og et dataspill som tilhører hans fire år gamle datter, skriver avisa.

Ba om private e-poster

Denne uka meldte nyhetsbyrået Bloomberg om enda en omdreining, hvor en dommer i USA har gitt tekno-giganten Google ordre om å levere ut sønnens e-poster.

Temur Akhmedovs talsperson sier i en uttalelse til The Hill at dette er et forsøk på å finne bevis mot ham som ikke eksisterer.

- Som et resultat av denne siste Google-høringen, håper Temur at hans mor og hennes støttespillere vil hygge seg med å lese innholdet i hans gamle e-postkonto fra videregående, sier talspersonen.

Google argumenterte med at det er forbudt å gi ut e-poster uten uttrykkelig samtykke fra brukeren. Dommeren svarte med at deres bekymring for personvern og sikkerhet var prisverdig, men mente at forespørselen ikke brøt med amerikansk lov.

Google ble dermed beordret til å utlevere e-poster, dokumenter og annen informasjon tilknyttet to e-postkontoer.

Nå venter familien på neste runde. Om få dager begynner en ny rettshøring i London.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer