Byggebransjen:

Drar i nødbremsen: - Utenfor vår kontroll

Ferdigstilling av store boligprosjekter i Norge trues av krigen i Ukraina. Nå tvinges flere eiendomsgiganter til å sende ut varsler.

UNDER PRESS: Dersom prisene fortsetter oppover og tilgangen på materialer blir mindre, er det risiko for utsettelser av nybyggprosjekter eller at arbeidet stanser på ubestemt tid. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
UNDER PRESS: Dersom prisene fortsetter oppover og tilgangen på materialer blir mindre, er det risiko for utsettelser av nybyggprosjekter eller at arbeidet stanser på ubestemt tid. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

- Det er nok, i tillegg til å være mangel på enkelte varer, vel så mye en frykt for at dette sprer seg til andre framtidige leveranser. Dette gjør det hele mer uforutsigbart, og øker risikoen i det korte bildet, sier Anders Gregersen, administrerende direktør i Neptune Properties, til Børsen.

Pandemien var i ferd med å slippe taket. Så invaderte russiske styrker Ukraina og sendte nye sjokkbølger gjennom Europa. Prisen på trelast og essensielle byggevarer har skutt i været. Stålproduksjonen har falt kraftig. Flaskehalser og forsinkede leveranser skaper stor usikkerhet.

Den ekstraordinære situasjonen i verdensbildet har sørget for å sende boligbyggebransjen rett inn i en perfekt storm. Nå roper entreprenører og leverandører et kraftig varsko.

Torsdag varsler Boligprodusentenes Forening at igangsetting av nye boliger i mars måned er lav, og den faller med 33 prosent sammenlignet med fjoråret.

- Usikkerhet i entreprenørmarkedet på grunn av den svært sterke prisveksten på byggevarer, uforutsigbarhet på levering av byggevarer og konsekvenser av krigen Ukraina, fører til utsettelser og kansellering av prosjekter. Vi har mottatt signaler på at dette iallfall vil vare i seks måneder fremover, sier Per Jæger til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer