Donald Trump:

Drastisk fall på eksklusiv liste

USAs tidligere president Donald Trump raser nedover på Forbes rikingliste.

FORMUEN SKRUMPER: USAs tidligere president Donald Trump har opplevd et stort fall i formuen, ifølge Forbes' rikingliste. Foto: Reuters/NTB.
FORMUEN SKRUMPER: USAs tidligere president Donald Trump har opplevd et stort fall i formuen, ifølge Forbes' rikingliste. Foto: Reuters/NTB. Vis mer
Publisert

Tirsdag publiserte finansmagasinet Forbes lista hvor de kårer de rikeste milliardærene i verden.

På toppen av lista troner Amazon-sjef Jeff Bezos, som fremdeles er verdens rikeste person, med en formue på 177 milliarder dollar. Det er fjerde år på rad at Bezos troner øverst på lista.

På andreplass følger Tesla-gründer Elon Musk, som nå er god for 151 milliarder dollar - 126,4 milliarder mer enn i 2020.

- Veldig mye rikere

I likhet med fjorårets liste befinner sjef for Louis Vuitton Moët Hennessy-gruppen (LVMH) Bernard Arnault seg på tredjeplass med sin formue på 150 milliarder dollar.

Microsoft-grunnlegger Bill Gates ligger på fjerdeplass med sin formue på 124 milliarder dollar, og er den siste på lista som har over 100 milliarder dollar i formue.

- De veldig veldig rike, ble veldig veldig mye rikere, sier Forbes-redaktør Randall Jane om årets liste i et intervju med Reuters.

Raser nedover

COMEBACK: USAs tidligere president Donald Trump sier han vurderer å stille som presidentkandidat i 2024. - Det kan være jeg stiller for å slå dem en tredje gang, sier Trump. Foto: NTB / CPAC Vis mer

USAs tidligere president Donald Trump er også å finne på årets liste.

Forbes anslår nå verdien av Trumps forme til 2,4 milliarder dollar (om lag 20,3 milliarder kroner). Det holder til en 1299. plass på lista over verdens rikeste mennesker.

I fjor var Trump på 1001. plass, noe som betyr at han faller 298 plasser på lista.

I fjor falt Trump 77 plasser på Forbes rangering.

- Blitt rikere

Ifølge Forbes har Trump derimot blitt rikere siden samme tid i fjor, men andre personer på den eksklusive rikinglista har fått høyere formue.

Forbes hevder i sine beregninger at Trump kunne ha vært 1,6 milliarder dollar rikere om han hadde solgt eiendelene sine da han tiltrådte som president i 2017.

Finansmagasinet hevder at Trumps formue har falt med nesten en tredjedel, fra 3,5 milliarder dollar (om lag 29,7 milliarder kroner) til 2,4 milliarder dollar (om lag 20,3 milliarder kroner), fra han ble president i januar 2017 til USAs nåværende president Joe Biden ble tatt i ed for noen måneder siden.

- Fillerister selskapet hans

BARE BEGYNNELSEN: - Vi har skapt den største politiske bevegelsen i USAs historie, sa Donald Trump i sin avskjedstale den 19. januar 2021. Video: The White House Vis mer

Forbes nye anslag likner på nyhetsnettstedet Bloomberg News' siste anslag.

I slutten av mars beregnet Bloomberg Billionaires Index at Trump har tapt snaut 6 milliarder kroner siden han ble president i 2017.

Ifølge Bloombergs indeks over verdens rikeste har Trumps formue sunket fra 3 milliarder dollar (om lag 25,5 milliarder kroner) til 2,3 milliarder dollar (om lag 19,6 milliarder kroner).

- Pandemien han lovte at ville forsvinne, fillerister selskapet hans, og opptøyene, som gjorde at han ble stilt for riksrett for andre gang, skader merkevaren hans, har Bloomberg skrevet som forklaring.

Kontorbygg, hoteller og golfanlegg Trump eier, har alle blitt rammet hardt av coronapandemien. I tillegg har angrepet på Kongressen 6. januar i år skadet forholdet hans til andre forretningsforbindelser.

Bloombergs vurdering er basert på finansdokumenter og intervjuer med tidligere medarbeidere og analytikere.

Fortsatt penger

New York bryter alle kontrakter med Trump Organization, sier ordfører Bill de Blasio på MSNBC. Vis mer

Bloomberg påpekte samtidig i sin analyse at ikke alt ser mørkt ut for ekspresidenten.

De mener han kan tjene mye dersom han signerer en bokavtale.

Det har også blitt hevdet at Trump jobber med å lansere sin egen sosiale medier-plattform. Den kan skape nye inntekter for ekspresidenten, men er foreløpig ikke lansert.

Trump har også sagt at han vurderer å stille som presidentkandidat i 2024, og har samlet inn enorme summer til det politiske apparatet sitt.

Anklages

I helga ble derimot Trump og valgkamporganisasjonen hans anklagd for å ha lurt hans egne tilhengere under en spesielt aggressiv innsamling av pengestøtte i innspurten av presidentvalgkampen.

En omfattende gjennomgang i New York Times viste at Trumps valgkamp brukte forhåndsmarkerte felter og utydelig design i e-poster til sine tilhengere for å samle inn penger.

DEN AVTROPPENDE PRESIDENTEN: Se hva Donald Trump bruker den siste tiden sin på, og hvordan han blir beskrevet. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Video: NTB / The New Yorker / Dagbladet. Vis mer

Flere av dem som valgte å donere penger til kampanjen, fikk derfor ikke med seg at de sa ja til gjentakende donasjoner. På den måten skal Trump ha lurt til seg millioner av dollar ut fra uvitende tilhengere.

- Massiv trussel

I en uttalelse mandag kveld norsk tid avviste Trump imidlertid alle anklagene, og kalte The New York Times' artikkel for «misvisende» og «ensidig». Han hevder at alle donasjoner ble mottatt på lovlig vis.

- Støtten vår i 2020 var så stor at det har blitt en massiv trussel for Det demokratiske parti, noe som forklarer hvorfor The New York Times skyndte seg for å forsvare deres radikale venstreallierte, het det i en uttalelse fra Trump-leiren.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer