«Overturisme»:

Drastiske grep mot turister

Flere av Europas mest populære reisemål har gått til drastiske handlinger for å unngå uønsket turisme. - Handler om hvor smertegrensa går, sier professor i turisme til Dagbladet.

MAGALUF: Den spanske byen Magaluf er en av flere populære reisemål som har tatt grep for å unngå uønsket adferd i turistsesongene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MAGALUF: Den spanske byen Magaluf er en av flere populære reisemål som har tatt grep for å unngå uønsket adferd i turistsesongene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Etter to år med reiserestriksjoner troner igjen reisen til utlandet som den foretrukne ferieaktiviteten.

Det går ikke upåaktet hen for noen av Europas mest populære feriemål.

Til tross for de store økonomiske fordelene turismen bringer med seg, har tyngden av såkalt «overturisme» tvunget fram en rekke lover og regler spesifikt rettet mot turister.

Dette for å få bukt med alt fra bilkøer til kriminalitet.

Professor i turisme ved Universitetet i Sørøst-Norge, Gudrun Helgadottir, er tydelig på at en som turist kan bidra til en mer bærekraftig turisme.

- Oppfør deg pent som turist og menneske, og husk på at du er på besøk i noens by, og i deres daglige omgivelser, sier hun til Dagbladet.

- Ødelegger

Et yndet feriemål, gjerne for de ferskeste i de voksnes rekker, har i en årrekke vært den spanske middelhavsbyen Magaluf. Her resulterte det forventede storinnrykket av festglade ungdommer, etter to år med reiserestriksjoner, i at politiet tar preventive grep.

Ifølge den spanske avisa Ultima Hora skal en eliteavdeling av politiet, bevæpnet med automatvåpen, være satt inn for å holde byen lovlydig under høysesongen.

- Det er mye bråk og turistene ødelegger øya. De kommer rett og slett for å drikke seg fulle her istedenfor hjemme, har spanske Sofia tidligere uttalt til Dagbladet.

I Barcelona har ordfører Ada Colau ønsket å ta grep mot særlig to grupper turister: cruise-turistene og unge festløver, ifølge The Guardian.

- Det vi har i Barcelona, er sprit-turisme. De går ikke til museer, de er ikke her for å lære om vår kultur. Sommeren i fjor var et helvete. Alt var stengt, men folk kom i helgene og hadde fester utendørs, på stranda og i gatene, sier hun.

Uønsket

Den nederlandske byen Amsterdam har vært et yndet feriemål i årevis for de kunst-, kultur- og historieinteresserte, men også for de som er interesserte i byens forholdsvis liberale lovgivning rundt rus- og sexkjøp.

Allerede før de fleste reiserestriksjonene forbundet med corona ble fjernet, uttalte byrådet i Amsterdam at ikke alle former for turisme er ønskelig.

- Vi ønsker ikke å gå tilbake til plagene og de store menneskemengdene vi så før pandemien i Red Light District og andre underholdningsområder, uttalte byrådet i Amsterdam i fjor.

Hvordan man skal gå fram for å motvirke den uønskede turismen i Amsterdam har vært et spørsmål som har preget byen i en årrekke.

Flere har ønsket å gjøre det ulovlig for de uten nederlansk statsborgerskap å besøke byens «coffee shops», et tilnavn på virksomheter som tilbyr cannabis i ulike former.

Tidligere har også det såkalte «Red Light District», byens prostitusjonskvartal, blitt midlertidig stengt ned.

På sikt er det også lagt en plan om å flytte aktiviteten i dette kvartalet til et «erotisk senter» utenfor bykjernen i Amsterdam.

Innfører inngangspenger

I Italia har uønsket turisme-trafikk fått følger. Fredag ble det kjent at Venezia, som første by i verden, innfører turist-avgift.

Fra 16. januar må du betale for å dra på dagstur til den populære byen. Simone Venturini, rådmann med ansvar for turisme, har uttalt at dette skal være en løsning på overturismen byen har slitt med i mange år, ifølge CNN.

Billettprisen blir på opptil 10 euro og må betales på forhånd.

På Amalfikysten har voldsomme mengder biltrafikk lenge vært til bry for lokalsamfunnet, og for å buktes med dette har lokale myndigheter i sommer innført nye regler.

Disse reglene innebærer at det for kjøretøy med registreringsnummer som slutter på oddetall, bare er tillatt å kjøre på oddetallsdager, samt tilsvarende for dem med skilt som slutter på partall.

Handler om planlegging

Professor i turisme ved Universitetet i Sørøst-Norge, Gudrun Helgadottir, har nettopp overturisme som spesialfelt.

Til Dagbladet kan hun fortelle at begrepet ikke først og fremst omhandler antallet turister, men hvor godt forberedt turistmålene er.

- Overturisme er et begrep som omhandler planlegging og ressurser – det går ikke bare på hvor mange turister det er, men på hvor smertegrensa går for miljø og samfunn, sier Helgadottir til Dagbladet.

Måten man unngår denne overturismen på er ved å ha et godt samarbeid mellom turistnæring, myndigheter og lokalsamfunn, forklarer Helgadottir videre.

Som eksempel trekker Helgadottir frem et tiltak som har fungert godt for turismen her hjemme i Norge:

- Et eksempel på godt utviklet infrastruktur er rasteplassene langs turistveiene i Norge. Flere av disse har blitt attraksjoner i seg selv, og forhindrer unødvendig forsøpling, sier Helgadottir.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer