Stormet julebord:

- Dreper barn og mor

Slik lød det da demonstranter tok seg inn på Kongsberg Gruppens julebord i helga.

VÅPENPRODUSENT: Logoen til Kongsberg gruppen på et bygg i Oslo sentrum. Foto: Frederik Ringnes / NTB
VÅPENPRODUSENT: Logoen til Kongsberg gruppen på et bygg i Oslo sentrum. Foto: Frederik Ringnes / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Demonstranter tok seg fredag kveld inn på Kongsberg Gruppens julebord på Radisson Blu i Oslo. Her demonstrerte de mot norsk våpenproduksjon og hevdet at de ansatte hadde «blod på hendene».

Det var Nettavisen som omtalte saken først.

- Dere vet hva dere gjør

I en video, delt på både Instagram og TikTok, kan man se hvordan demonstrantene går uhindret inn på selskapets arrangement i Oslo. I storsalen sitter pent pyntede ansatte fra Kongsberg Gruppen i forbindelse med årets julebord.

«Når nettene er lange og kulda setter inn, da sier Kongsberg-sjefen til våpengruppen sin: Om alle lukker øya og drar på julebord, da glemmer alle sammen at vi dreper barn og mor».

Slik lyder sangen fra demonstrantene mens de beveger seg mellom bordene til Kongsberg-ansatte. På videoen, publisert på sosiale medier, kan man se hvordan de ansatte sitter forbauset tilbake i stolene sine og ser på.

Flere holder seg også for ansiktet og forsøker å ikke bli filmet.

Etter noen minutter kommer vakter til for å bryte opp demonstrasjonen. Demonstrantene blir deretter eskortert ut av hotellet.

- Dere har blod på hendene, roper en av demonstrantene på vei ut.

- Dere vet hva dere gjør, roper en annen.

Demonstrantene har selv sladdede ansikter i videoen. Av hensyn til de ansatte i Kongsberg Gruppen som vises, har Dagbladet valg å ikke publisere den aktuelle videoen.

Rundt 100 demonstranter inntok Oslo S i rushtiden for å gi et budskap til forbigående. Video: Tiktok/@asmarmj. Reporter: Emilie Fyhn / Dagbladet TV. Vis mer

Svarer

Kommunikasjonssjef i Kongsberg Gruppen, Ronny Lie, bekrefter hendelsen overfor Dagbladet.

- Det er riktig at et julebord for ansatte i et av våre selskap ble forstyrret av demonstranter fredag, skriver han i en SMS søndag kveld.

Han forteller at hendelsen ble håndtert av sikkerhetspersonell, før julebordet fortsatte som før. Lie stiller seg kritisk til metoden demonstrantene valgte for å fremme sin sak.

- Vi har ytringsfrihet i Norge, men det er mer ryddig å bruke de lovlige og demokratiske kanalene vi har for ytringer og ikke forsøke å ødelegge arrangement for ansatte.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få tak i noen av demonstrantene.

Flere reagerer

Videoen er sett over 36 000 ganger på TikTok. I kommentarfeltet hagler kritikken mot demonstrantene.

- Må dessverre skuffe dere med at det der utgjør null forskjell, skriver en i kommentarfeltet.

- Det må være kjekt å leve i en verden hvor man tror man hjelper verden med å ødelegge et julebord, dere har virkelig reddet Palestina, skriver en annen sarkastisk.

Personen som har publisert videoen er ikke sein om å svare kritikerne.

- Er mye mer som skal forstyrres før Palestina er redda, men man må feie for egen dør og rydde opp i egen hage først! Vær forandringen du vil se i verden, svarer de.

Enkelte andre støtter aktivistene i sin sak.

- Jeg er kongsbergenser og er stolt av arbeidet og motet til dere aktivister. PS våpenfabrikken greier aldri vaske av seg blodet på sine hender, lyder en kommentar.