Kronekursen styrker seg etter renteheving

«Drømmecocktail»: - Veldig gode nyheter

Sentralbankens renteheving var svært godt nytt for kronekursen. Men vel så viktig var signalene fra den amerikanske sentralbanksjefen.

STYRKER SEG: Etter forrige ukes renteheving har krona styrket seg betraktelig målt mot både dollar og euro. Foto: Gorm Kallestad / NTB
STYRKER SEG: Etter forrige ukes renteheving har krona styrket seg betraktelig målt mot både dollar og euro. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det seineste året har kronekursen vært uvanlig svak, noe som i stadig større grad har vært en bekymring for sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Dermed har en del av målet med de seineste rentehevingene vært å styrke krona. Og i forrige uke fikk sentralbanksjefen bokstavelig talt godt betalt for rentehevingen i valutamarkedet.

Krona kraftig styrket

Dagen før rentehevinga var eurokursen 11,83. Siden da har det gått gradvis nedover, og mandag var kursen helt nede i 11,35. Det er den laveste kursen siden begynnelsen av oktober.

Også mot dollaren har krona styrket seg betraktelig.

- I det korte bildet er jeg positivt innstilt til kronekursen. Styrkingen vil vedvare, sier valutaanalytiker i Nordea, Dane Cekov, til Børsen.

En vedvarende styrking av kronekursen hviler likevel på noen forutsetninger: De ventede rentekuttene i Europa og USA må komme.

- I USA tror vi at de første rentekuttene kan komme i mars - i Europa vil det ta lengre tid, men om det skjer før sommeren er det helt klart positivt for krona, sier Cekov.

Varsles rentekutt

Sammenhengen mellom styringsrenta og valutakursen er relativt enkel:

Norge er en liten økonomi, og krona en liten valuta, noe som gjør at det må gi en viss gevinst før investorer vil sette pengene sine i krona. Historisk sett har det vært at renta i Norge har vært betydelig høyere sammenliknet med «konkurrentene», og da i første omgang sentralbankene i Europa.

- I år var styringsrenta helt lik, og da er det ikke noen tvil om hvilken valuta man vil sitte i. Europa er en mye større økonomi, påpeker Cekov.

Men nå varsles det altså rentekutt, både i Europa og i USA. Den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell ser ut til å ha vridd fokus litt bort fra inflasjonen, og er nå mer opptatt av at den amerikanske økonomien skal få en myk landing. Det er godt nytt for valutakursen her hjemme.

- De blir mer opptatt av den økonomiske aktiviteten, og en myk landing som holder aktiviteten oppe. Det vil også gjøre noe med energiprisene, og vil være bra for kronekursen, sier Cekov, og legger til:

- Vi får neppe en betydelig sterkere krone om de ikke setter ned renta. Det verste som skjer er at inflasjonen tar seg opp og renta blir høy lenger enn vi trodde. Da får vi fort en dollarkurs på over 11,50 igjen.

I skrivende stund er dollarkursen 10,31.

«Wolden Bache bør få varm julehilsen»

Selv om Wolden Baches renteheving i forrige uke ikke ble tatt mot med trampeklapp og jubel av norske låntakere, er det flere som mener at det var rett medisin.

Finansredaktør i Dagens Næringsliv, Terje Erikstad, skriver i en kommentar at «de mange som be skuffet over renteøkning bør heller sende en varm julehilsen til sentralbanksjefen».

Han mener Norges Bank sto overfor et vanskelig valg:

«Uendret rente, med fare for svakere krone og høyere rente framover, eller høyere rente nå, med sannsynligvis sterkere krone og lavere rente framover?»

Og svaret deres ble altså høyere rente. Det mener også Cekov var veldig positivt for krona.

- Rentehevingen i forrige uke - det at de gikk mot strømmen - det gjorde at kronekursen fikk oppmerksomhet. Folk i utlandet så at Norges Bank mener alvor, og at de til og med setter opp renta når de andre sier rentetoppen er nådd. Det hjalp kronekursen, sier Cekov, og fortsetter:

- Vel så viktige var signalene fra USA om rentekutt. Det var en bra cocktail for kronekursen.

- Billigere sommerferie

Valutastrategen påpeker at vi i Norge snakker veldig mye om det som skjer i Norge, men at den svake krona det siste året i stor grad kan tilskrives utenlandske faktorer.

- Det er lavere energipriser, høy inflasjon og høye renter, sier Cekov.

Han er «mer optimistisk på kronekursen enn på lenge», men tror på ingen måte at vi kan sable champagnen i en kronefeiring helt ennå. Det er fortsatt en mye som kan skje.

- Vi må være tålmodige. Hvis kronekursen styrker seg videre, så kan vi få rentekutt etter sommeren. Norges Bank kommer til å ønske å se at krona gjør det bra. Derfor vil de holde renta høyere lenger enn mange sentralbanker i utlandet, sier Cekov, før han oppsummerer:

- Den gode nyheten, hvis Norges Bank får det som de vil, er at renta blir høy, men du får en billigere sommerferie.