Droner nylig observert i Nordsjøen

ConocoPhillips bekrefter at det er rapportert om nylige drone-observasjoner i Nordsjøen.

BEKREFTER: ConocoPhillips bekrefter nylige observasjoner i Ekofisk-feltet. Bildet er tatt i forbindelse med Ekofisks 50-årsjubileum i 2019. Foto: Carina Johansen / NTB
BEKREFTER: ConocoPhillips bekrefter nylige observasjoner i Ekofisk-feltet. Bildet er tatt i forbindelse med Ekofisks 50-årsjubileum i 2019. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert

Jeg kan bekrefte nylige observasjoner av droner, sier Elisabeth Fiveland, kommunikasjonssjef i ConocoPhillips Norge til Børsen.

ConocoPhillips er operatøren av Ekofisk-feltet, som var det første drivverdige petroleumsfeltet som ble utbygd på norsk sokkel.

ConocoPhillips ønsker ikke å dele videre detaljer av sikkerhetshensyn, og kan heller ikke spesifisere hvor nylig observasjonene er gjort, og henviser videre til politiet.

- Flere hendelser

- Politiet har tidligere sagt at vi etterforsker flere hendelser som dreier seg om observasjon av droner over en periode på flere måneder. Vi kan også bekrefte at meldingene kommer fra flere operatører, sier seksjonsleder for Nordsjø og Miljø, ved Sør-Vest politidistrikt til Børsen.

- Politiet ser alvorlig på observasjonene, og samhandler med ulike aktører - både internt og eksternt. Utover det ber vi om forståelse for at vi nå ikke kan gå inn på hvilke etterforskningsskritt vi foretar, sier politiet videre.

I går bekreftet også Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at det har blitt observert droner ved norske kraftinstallasjoner.

- Det er meldt inn og observert ting som man ikke opplever helt normalt i perioden. Vi ser at det er stor årvåkenhet i bransjen, sier NVEs seksjonssjef for beredskap, Eldri Holo, til nettstedet Europower.

ATOMVÅPEN: Denne propagandavideoen viser Russlands nye «dommedagsdroner». Video: Det russiske forsvarsdepartementet Vis mer

Økt bekymring

I etterkant av det som blir omtalt som sannsynlig sabotasje på to gassrørledninger i Østersjøen denne uka, har bekymringene for sikkerheten i Nordsjøen økt.

Mange eksperter mener Norge er dårlig stilt til å takle trusselbildet mot den infrastrukturen som eksisterer i Nordsjøen, som blant annet består av både energi- og kommunikasjons-installasjoner.

Etter Russland har begrenset sin eksport, er Norge blitt det landet som eksporterer mest gass til Europa.

- Det er derfor høyst rasjonelt å tenke at gassledningene i Nordsjøen er neste mål, noe som gjør Norge ekstremt sårbare. Det er en veldig alvorlig situasjon, sa Janne Haaland Matlary, professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo og Forsvarets høgskole, til Børsen på onsdag.

Observert flere droner

Allerede i forrige uke meldte NRK at det i den siste tiden er blitt observert flere droner nær oljeplattformer i Nordsjøen.

- Vi har hatt enkelte av disse hendelsene på våre installasjoner, og når vi ser denne type hendelser rapporteres det til norske myndigheter. I dette tilfellet er det Petroleumstilsynet, sa pressetalsmann i Equinor, Eksil Eriksen, til NRK.

Overfor Børsen vil ikke Eriksen fredag kommentere om det har kommet nye varslinger om drone-observasjoner fra Equinors operasjoner i Nordsjøen denne uka.

- Vi rapporterer ikke på enkeltobservasjon av hensyn til sikkerhet og politiets etterforskning, sier Eriksen til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer