Dronningen reagerer: - Går i eksos

- Var det ikke noen som skulle snakke om skipstrafikken?

GEIRANGER: Dronning Sonja forteller at hun selv har blitt vitne til et eksoslokk over Geirangerfjorden, som på dette bildet fra 2019. Foto: Paul Kleiven / NTB
GEIRANGER: Dronning Sonja forteller at hun selv har blitt vitne til et eksoslokk over Geirangerfjorden, som på dette bildet fra 2019. Foto: Paul Kleiven / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dronning Sonja forteller at hun har opplevd et eksoslokk over fjorden etter cruiseskipsanløp. Og hun er ikke redd for å ta opp problemet i cruisebygda Flåm.

- Jeg har gått til Skageflå og opplevd Geiranger når det har ligget et lokk –-du går faktisk i eksos, altså, sa dronning Sonja da hun og kong Harald møtte representanter for næringslivet og turistbransjen i Flåm tirsdag.

Dermed kastet hun seg rett inn i en betent debatt om å gjøre norske verdensarvfjorder utslippsfrie innen 2026, slik Stortinget har vedtatt.

Dronningen tok selv initiativ til å diskutere temaet da møtet nærmet seg slutten.

- Var det ikke noen som skulle snakke om skipstrafikken, spurte hun.

- Ja, vi kan jo gå inn på … du tenker kanskje på vedtaket om utslippsfrie fjorder fra 2026, svarte Aurland-ordfører Trygve Skjerdal (Sp).

- Nettopp, sa dronningen.

Kontroversielt

Og dronningen hadde helt rett. Nullutslippsvedtaket for verdensarvfjordene sto nemlig på programmet for møtet under kongeparets besøk innerst i Aurlandsfjorden. Men det var ikke blitt tatt opp så langt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer