Brexit

Dronningens ja - brexitavtalen godkjent

Brexitavtalen er formelt blitt britisk lov natt til torsdag, etter at Parlamentet og dronningen ga sitt ja, og Boris Johnson satte sitt navnetrekk på avtalen.

Statsminister Boris Johnson taler i Underhuset onsdag. Storbritannia er underlagt strenge smitteverntiltak, og mange representanter deltok via nettet. Foto: Underhuset / AP / NTB
Statsminister Boris Johnson taler i Underhuset onsdag. Storbritannia er underlagt strenge smitteverntiltak, og mange representanter deltok via nettet. Foto: Underhuset / AP / NTB Vis mer
Publisert

Den ble godkjent av Parlamentet og dronning Elizabeth i rekordfart. I 0.30-tiden hadde dronningen gitt sin velsignelse, slik at avtalen formelt er blitt britisk lov. Dermed unngår britene og EU den vanskelige situasjonen som ville ha oppstått om 2020 ble 2021 uten at en avtale var på plass.

Den ettårige overgangsperioden går nemlig ut ved årsskiftet.

Underhuset i London gjorde seg onsdag ettermiddag ferdig med den første avstemningen om brexitavtalen. Sent onsdag sa også Overhuset ja til avtalen.

Saken passerte dermed alle stadier i løpet av en sjeldent hektisk maratondag i Parlamentet. I den første avstemningen stemte 521 representanter for, mens 73 vendte tommelen ned. De skotske nasjonalistene og Liberaldemokratene stemte imot.

- Brexit er ikke avslutningen, men en begynnelse. Nå er det vårt ansvar å sørge for at vi får det beste ut av den makt vi har gjenvunnet, av de verktøy vi har tatt tilbake, sa statsminister Boris Johnson under debatten.

Kort tid etter den første avstemningen signerte han avtalen.

Begynte i Brussel

Avtaledokumentene ble først signert av EU-president Charles Michel og kommisjonsleder Ursula von der Leyen i Brussel onsdag morgen, etter at de 27 EU-ambassadørene tirsdag ettermiddag ga sitt klarsignal til en foreløpig innføring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.