Dropper møte

Helseministeren avlyser Paris-møte etter fuskeanklager.

FUSKEANKLAGER: Helseminister Ingvild Kjerkol fikk i helga masteroppgaven sin under lupen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FUSKEANKLAGER: Helseminister Ingvild Kjerkol fikk i helga masteroppgaven sin under lupen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ingvild Kjerkol (Ap) dropper helseministermøte i Paris med Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) denne uka.

Det bekrefter pressetalsperson Anne Kathrine Aambø i Helsedepartementet til NRK.

Årsaken oppgis ikke. I helga ble det kjent at masteroppgaven til helseministeren, fra 2021, hadde flere likhetstrekk med andre oppgaver.

Selv hevder hun at at hun ikke har kopiert, men mener det skyldes redigeringsfeil.

- Jeg og min medstudent har i dag gått gjennom tekstlikheten som media har påpekt om gjengivelse av intervjuer med informantene. Vi har funnet ut at tekstlikhetene i oppsummering av intervjuobjektenes syn, henger sammen med at vi i en tidligere versjon av oppgaven hadde med en drøftingsdel der vi gjennomgikk våre funn og konklusjoner sett opp mot funn i tidligere oppgaver, sa hun til Dagbladet søndag kveld.

- Denne delen valgte vi i sluttredigeringen å ta ut av oppgaven, men vi ser nå at formuleringer på to steder ble stående igjen – og da uten referanse til tidligere oppgave. Det burde ikke skjedd.

Dagbladet har vørt i kontakt med jusprofessor ved UiO, Tarjei Bekkedal, som mener at denne unnskyldningen er den vanligste for fusk.

- Spørsmålet er da hvorfor man har klippet inn andres tekst i utgangspunktet, heller enn å kvalitetssikre egen tekst. Vanligvis blir ikke denne type unnskyldninger akseptert som troverdige, sier han.