Ida Wolden Bache:

Droppet renteduell

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache nektet å stille til duell med sin argeste rentekritiker, LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad, da hun talte til LOs kartellkonferanse på Gol i dag.

NEKTET Å SVARE: Ida Wolden Backe nektet å møte LOs sjeføkonom til rentedebatt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
NEKTET Å SVARE: Ida Wolden Backe nektet å møte LOs sjeføkonom til rentedebatt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GOL (Børsen): Sentralbanksjef Ida Wolden Bache forsvarte de mange renteøkningene og holder fast på den siste prognosen om at det ligger an til nok en innstramming under Norges Banks rentemøte i desember.

Ifølge Bjørnstad er renta allerede for høy. Dyrtida har tilstrekkelig innstrammende effekt, mener LOs sjeføkonom.

Men noen diskusjon mellom de to, ble det altså ikke. Riktig nok tok sentralbanksjefen tre spørsmål fra salen, men hun dro altså før Bjørntad inntok diskusjonspanelet.

Vil ikke svare

På spørmsål fra Børsen om hvorfor hun ikke ville stille i renteduell, sier Ida Wolden Bache:

- Vi har takket ja til en invitasjon om å komme hit i dag for å forklare og svare på spørsmål. Jeg er veldig glad for denne anledningen. Jeg har ikke noe å legge til ut over det.

- Burde du ikke gått i debatt med Bjørnstad?

- Jeg opplever at vi stiller opp og svarer på spørsmål både her og i mange andre sammenhenger. Jeg er glad at jeg fikk denne muligheten til å utdype hvorfor vi mener at det har vært riktig å sette opp renten de siste årene, sier Wolden Bache.

Samfunnsøkonom Jan Ludvig Andreassen sier myndighetene gjorde feil under finanskrisen i 2008. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

- Mange bekymret

I sitt innlegg holdt sentralbanksjefen forklarte hun at mandatet Norges Bank styrer etter, er vedtatt av regjeringen. Det handler om å sikre lav prisvekst - nærmere bestemt 2 prosent. For tida er prisveksten nær 6 prosent, når man holder energipriser utenfor.

- Det er ikke mulig å bytte til seg høy sysselsetting mot høy prisstigning. Verktøyet er å heve renten, sier Wolden Bache.

- Vi mener at renta må heves langsommere. Inlasjonen kommer fra utlandet, og da mener vi at vi må bruke mye lenger tid på renteheving. Vi mener også at Norges Bank er for positive i sitt syn på ledigheten framover, sier Bjørnstad.

Wolden Bache møtte delvis kritikken fra LO, som mener at rentehevingene bidrar til en dobbel innstramming.

- Vi er ikke ensidig opptatt av prisveksten. En høyere rente betyr at bedrifter må stramme inn. Behovet for arbeidskraft blir mindre, og flere kan bli stående uten jobb. Derfor ønsker vi ikke å heve renten mer enn nødvendig, sier hun.

- Mange er bekymret for egen økonomi. Det er blitt mer krevende. Vi vet at det har en kostnad at vi hever renta. Men kostnadene ved å la være, kan bli større.

Spår høy rente lenge

Wolden Bache sier vi må være forberedt på høy rente en god stund framover:

- Prisveksten ble utløst av et utenlandsk kostnadssjokk. Med den høye etterspørselen etter pandemien, ble det lettere å velte økte kostnader over på prisene. Nå ser vi at prisveksten internasjonalt på vei ned. Energiprisene har falt. Det vil etter hvert også dempe inflasjonen i Norge. Men vi tror det vil ta tid. En grunn til det, er at lønnsveksten i år ligger an til å bli den høyeste på 15 år i Norge, sier hun.