Droppet «Tesla-skatt»: - Absurd

- Regjeringen fortsetter å putte penger i lommene på de rikeste, når de kunne innfridd eget løfte og samtidig reddet kollektivtrafikken. Det er meningsløst, tordner Rødts energipolitiske talsperson Sofie Marhaug.

HASTER: Teslas superladere sørger for lading på kort tid. Nå mener Rødt at det haster med å få innført avgift for de dyreste elbilene. Foto: Tore Meek / NTB
HASTER: Teslas superladere sørger for lading på kort tid. Nå mener Rødt at det haster med å få innført avgift for de dyreste elbilene. Foto: Tore Meek / NTB Vis mer
Publisert

- Det kan ikke være noe poeng å støtte rikingers luksusforbruk.

Rødt-politiker Sofie Marhaug sitter med ferske tall over elbilsalget fra Statistisk sentralbyrå (SSB) foran seg.

- Statistikken viser tydelig at de rikeste kjøper veldig dyre elbiler. Det er ikke til å forstå at vi skal fortsette å subsidiere disse kostbare leketøyene. Og særlig ikke når kollektivtransporten samtidig sliter med seinvirkninger etter coronapandemien, sier Marhaug til Børsen.

De rikes luksus

I fjor var hver sjette solgte nybil en elbil, viser tallene som SSB har lagt fram. Elbiler er nå blitt mer populært enn fossilbiler blant alle inntektsgrupper. Men så kommer forskjellene:

  • Hver femte elbil ble kjøp av husholdningene med de aller høyeste inntektene.
  • De billigste elbilene dominerer salget totalt sett, men blant de med høyest inntekt er fire av ti elbiler i de høyeste prisklassene.

- Regjeringen sier veldig fint i Hurdalsplattformen at man skal sørge for en rettferdig klimapolitikk ved å innføre moms for elbiler som koster mer enn 600 000 kroner. Det er fornuftig. Men så leverer de helt motsatt. Dermed fortsetter den absurde finansieringen av rikingenes luksusforbruk, sier Marhaug.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer