Aksjehandel på Stortinget

Drøyer med hastemøte

Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) varslet hastemøte for å skjerpe reglene for aksjehandel på Stortinget. Fem uker seinere venter MDGs Lan Marie Berg fortsatt på invitasjon.

VENTER: MDGs parlamentariske leder Lan Marie Berg venter fortatt på et varslet hastemøte på Sortinget om representantenes aksjehandler. Foto: Lars Eivind Bones, Dagbladet
VENTER: MDGs parlamentariske leder Lan Marie Berg venter fortatt på et varslet hastemøte på Sortinget om representantenes aksjehandler. Foto: Lars Eivind Bones, Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det er ingen grunn til at man skal sitte på Stortinget og daytrade aksjer. Jeg frykter det går på tilliten løs så lenge vi ikke tar grep og strammer inn regelverket, sier MDGs parlamentariske leder Lan Marie Berg til Børsen.

7. november skal tidligere statsminister Erna Solberg (H), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og et knippe sittende og avgåtte statsråder grilles av Berg og resten av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Berg mener det er helt avgjørende for tilliten at Stortinget raskt sørger for å stramme inn reglene for stortingspolitikernes aksjehandel.

- Alvorlig situasjon

- Avsløringene om aksjehandel og habilitet har handlet om regjeringen. Jeg vil helst at vi strammer inn på reglene før det også kommer avslørende saker fra Stortinget, sier Berg til Børsen.

SLIPPER IKKE UNNA: Høyre-leder Erna Solberg slipper ikke unna spørsmål om aksjesaken, selv på dagen for framleggelsen av statsbudsjettet. - Pinlig, sier Dagbladets kommentator om situasjonen. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Maja Walberg Klev / Dagbladet Vis mer

Høyre-leder Erna Solberg innrømmet uka etter valget at hun flere ganger var inhabil i sine åtte år som statsminister, fordi ektemannen Sindre Finnes storhandlet i aksjer mens hun styrte landet.

Mandagen etter Solbergs tårevåte pressekonferanse, 18. september, varslet stortingspresident Masud Gharahkhani oppvask på Stortinget.

Stortingets direktør hadde allerede fått beskjed om å legge fram en sak for presidentskapet om regelverket rundt register og økonomiske interesser for stortingsrepresentanter, kunne Gharahkhani fortelle.

Stortingspresidenten la opp til bred involvering:

- Flere partier har fremmet forslag, og det blir naturlig å ta et møte med de politiske partiene. Jeg tror alle ser hvor alvorlig situasjonen er for tilliten, sa han blant annet.

Opprørte mange

- Det er nå fem uker siden stortingspresidenten varslet et hastemøte. Etter det har vi ikke hørt noe mer. Det har ikke blitt noe hastemøte, fastslår Berg.

- Nå må vi få fortgang, legger hun til.

MDG-toppen mener at naiviteten har fått råde lenge nok.

- Mange er blitt opprørt over at statsministerens ektemann satt i statsministerboligen og veddet mot norsk økonomi mens kona stengte ned Norge. Den tillitsbaserte norske modellen har gjort at vi har tatt ting for gitt. Nå må presidentskapet på Stortinget prioritere arbeidet med strengere regler, framholder Berg overfor Børsen.

Lover møte snart

Stortingspresident Gharahkhani er på vei til et møte i Praha med europeiske kolleger om Ukraina da Børsen oppnår kontakt.

- Jeg kan betrygge Lan med at vi i presidentskapet er like utålmodige som henne med å rydde opp. Det vil bli kalt inn til et møte med partiene om ikke lang tid, forsikrer han.

Gharahkhani sier at presidentskapet er godt i gang med å gå gjennom et forslag om økonomisk register for stortingsrepresentantene.

- Vi er opptatt av å gjøre et grundig arbeid som gir partiene konkrete forslag på bordet som sikrer åpenhet, kontroll og tillit. Det handler om informasjonsplikt, detaljnivå på opplysninger, hvor ofte man må oppdatere opplysningene og rutiner for innsideinformasjon, for å nevne noe av det vi jobber med, sier stortingspresidenten til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer