Strømprisen:

Du får ansvaret

Strømprisutvalget varsler fortsatte jojo-priser på strøm i tida som kommer. Du må selv ta grep om du vil ha forutsigbare strømpriser.

ANBEFALINGER: Administrerende direktør for SINTEF Energi og leder for strømprisutvalget Inge Røinaas Gran (t.v.) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) under overlevering av strømprisutvalgets rapport i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
ANBEFALINGER: Administrerende direktør for SINTEF Energi og leder for strømprisutvalget Inge Røinaas Gran (t.v.) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) under overlevering av strømprisutvalgets rapport i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Strømprisutvalget, ledet av Inge Gran fra Sintef, la fram sin 268 sider lange rapport i dag. Utvalget er enstemmige i sine vurderinger.

Utvalget ser få muligheter til å regulere engrosmarkedet for strøm, som altså bestemmer den variable strømprisen. Men de påpeker at det er stort handlingsrom i sluttbrukermarkedet.

- I dag har veldig få fastpris. Det er et lite marked, men også vanskelig for leverandørene å komme med gode tilbud. Derfor er rådet vårt at myndighetene skal legge til rette for et godt fastprismarked, sier Gran.

- Så dersom man vil ha stabile strømpriser framover, så må man ta ansvar for det selv?

- Ja. Man må selv ta ansvar ved å inngå en fastprisavtale, sier Gran.

Vil ha bedre marked

Utvalgslederen mener regjeringen har en oppgave med å sørge for et bedre fastprismarked, for at forbrukerne skal ha tillit til systemet.

- Vi må ha en regulering av hvordan strømleverandørene får lov til å operere, så folk ikke føler seg lurt. Det er viktig at myndighetene ser etter muligheter til å regulere, og følger opp reguleringen, sier Gran.

Forbrukerrådet har stort sett anbefalt folk å inngå spotprisavtaler på strøm.

- Dette er basert på historiske priser. Men nå ser også de at fastpris vil være aktuelt for flere. Vi må kommunisere at dette er viktig.

- Valg av spotpris eller fastpris vil være et individuelt valg også i framtida, men det er viktig at valget oppfattes som reelt, sier Gran.

HØYE STRØMPRISER: Tor Lilleholt, sjefsanalytiker i «Insight By Volue» forklarer hvorfor strømprisene er høye. Vis mer

Fortsatt jojo

Selv om det verste strømsjokket er over, må vi belage oss på svært varierende priser de neste par åra, mener utvalget.

- Strømpriskrisen er ikke over, men vi er nok på vei ut av den. Situasjonen for gass i Europa er ikke like anstrengt, men Europas energisituasjon vil være sårbar i minst to år til, i prosessen med å erstatte Russisk gass med LNG-gass, sier Gran.

Utvalgets oppgave var å drøfte hvordan man i Norge kan oppnå mer stabile og forutsigbare strømpriser, både for et konkurranseutsatt næringsliv og for vanlige huseiere.

Utvalget går langt i å konkludere med at såkalt «øymodus», at Norge skulle kutte all kraftutveksling med utlandet, ville gi lavere strømpriser, men potensielt større svingninger i prisene.

Dyrere med utenlandskabler

- Statnet er pålagt å gjøre analyser. Man trenger ikke være ekspert for å se at de rapportene viser at strømkundene taper og strømprodusentene vinner på kablene, sier Gran.

- Men mengden økt inntekt er større enn tapet for kundene. Det blir en overføring fra den enkelte til staten, men man baker en større kake. Det overrasker meg at ikke flere sier dette åpent, for analysene er ganske klare, sier Gran.

Olje- og Energiminister Terje Aasland mottokk rapporten i dag. Regjeringen har allerede varslet at de ikke vil bygge flere utenlandskabler.

- Ville den forrige utenlandskabelen blitt bugget gitt det vi vet om prissmitte i dag?

- Vi har den kabelen, jeg må forholde meg til den. Men vi er veldig tydelige på at vi ikke skal ha flere utenlandskabler, sier Aasland.

Selv om kablene nå får mye av skylden for at vi til tider har hatt europeiske strømpriser i Sør-Norge, tror Aasland vi kan komme til å se med takknemlighet på kablene om kort tid.

- Det er en rivende utvikling i utbygging av fornybar energi. Det bygges ut 300 TW med havvind i landene rundt oss. Om ti år kan vi importere denne strømmen, sier Aasland.

- Hva sa vi

Senterpartiet mener rapporten fra strømprisutvalget gir dem rett:

- Rapporten bekrefter det Senterpartiet har sagt i årevis: Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre, MDG og Ap's ja til EUs tredje energimarkedspakke gjorde at vi mistet nasjonal kontroll over deler av energipolitikken sier Gro-Anita Mykjåland, energipolitisk talsperson for Senterpartiet.

- Nå må vi bruke dagens politiske handlingsrom. En viktig grunnpilar for å ikke gjøre situasjonen verre er det regjeringen har slått fast: det skal ikke bygges nye utenlandsforbindelser. Desto tettere vi er tilknyttet det europeiske strømmarkedet, desto likere strømpriser vil vi ha. Vårt mål er at vi skal ha lavere, konkurransedyktige og stabile strømpriser i Norge, sier hun.

Marius Arion Nilsen (Frp) frykter at rapporten blir en hvilepute for regjeringen.

- Det vi behøver er handling. Regjeringen virker å mene at dagens strømpriser er den akseptable nye normalen, det er FrP helt uenig. Det vil være ødeleggende for Norges konkurranseevne.

- Regjeringen kan ikke skyve regningen over på befolkningen og næringslivet. Vi må få på plass kompenserende tiltak på kort sikt, samtidig som vi tar grep på lengre sikt for å sørge for fornuftige strømpriser og like vilkår, sier Nilsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer