Svensk Zalando-fabrikk:

- Du slutter å være menneske

Bestiller du klær fra Zalando, er det stor sjanse for at plagget har vært innom gigantanlegget utenfor Stockholm. Flere av de ansatte på fabrikken beskriver arbeidsforholdene som «umenneskelige».

KLESGIGANT: Ansatte ved den svenske fabrikken til klesgiganten Zalando hevder de blir overvåket, trakassert og straffet for å kritisere ledelsen. Foto: Hannibal Hanschke / REUTERS / NTB.
KLESGIGANT: Ansatte ved den svenske fabrikken til klesgiganten Zalando hevder de blir overvåket, trakassert og straffet for å kritisere ledelsen. Foto: Hannibal Hanschke / REUTERS / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere av de ansatte går ut mot den svenske Zalando-fabrikken i Brunna, som drives av Ceva Logistics og sysselsetter rundt 500 faste arbeidere.

De beskriver en arbeidshverdag hvor hvert minste steg overvåkes og de nektes å prate med kollegaer. I tillegg hevder de at de blir straffet for å organisere seg eller kritisere ledelsen.

Det skriver svenske Aftonbladet.

Zalando og Ceva Logistisics nekter for påstandene. Se deres svar lenger ned.

- Aldri fornøyde

33-årige Shamsediin er blant flere som beskriver arbeidsforholdene ved fabrikken som «umenneskelige». Han har allerede fått sparken, og er derfor ikke redd for å stå fram med navn.

- Det er som om du slutter å være menneske når du går inn der. Sjefene ser ikke deg som person, de ser bare hva du presterer. Og de er aldri fornøyde. De vil alltid at du skal jobbe raskere, hevder Shamsediin.

Shamsediin og flere kollegaer hevder at de ble sparket fordi de var aktive i fagforeningen SAC, og fordi de var for kritiske til ledelsen.

Emil Boss, forhandlingssekretær i SAC, mener flere ansatte har fått sparken etter å ha kontaktet fagforeningen. Han beskylder Ceva for å drive med «union busting» (fagforeningsknusing).

- Stolte av arbeidsplassen vår

Ceva Logistics avviser påstandene om at de sparker ansatte fordi de organiserer seg, eller er kritiske til ledelsen.

- Dette er en fullstendig falsk påstand. Det skjer ikke ofte, men dersom vi har behov for å si opp en arbeidsavtale på grunn av gjentatte mislighold eller brudd på arbeidsavtalen, handler vi i henhold til gjeldende lovverk og i samråd med vår arbeidsgiverorganisasjon BA, skriver de i en e-post til Børsen.

De kjenner seg heller ikke igjen i kritikken om «umenneskelige» arbeidsforhold.

- Vi er stolte av arbeidsplassen vår og vi har både høye ambisjoner og standarder for vårt lager og vårt arbeidsmiljø. Våre ansatte er vår viktigste ressurs og en forutsetning for at vi skal ha en god virksomhet, fremholder de.

- Ingen indikasjoner på misnøye

Zalando skriver i en e-post til Børsen at selskapet gjennomfører regelmessige kontroller for å sikre et godt arbeidsmiljø på lagrene:

- Den siste undersøkelsen av Ceva Logistics omfattet intervjuer med ansatte, gjennomgang av dokumenter, fysiske observasjoner og samtaler med ledelsen. Resultatene innfridde Zalandos forventninger, og vi fikk ingen indikasjoner på misnøye med arbeidsforholdene, uttaler en talsperson for selskapet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer