Rike russere:

Dubaigrad: - Russere overalt

Russerne strømmer til Dubai under krigen.

NY LEKEGRIND: Etter at Vesten har snudd ryggen til russerne strømmer de til Dubai. Foto: Shutterstock / NTB
NY LEKEGRIND: Etter at Vesten har snudd ryggen til russerne strømmer de til Dubai. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Dubaigrad klinger kanskje ikke like godt som Londongrad, men har like fullt tiltrukket seg horder av russere.

Spesielt etter at krigen i Ukraina brøt ut - mens Vesten har hyttet med nevene mot Russland, har Dubai åpnet armene.

Luksusyachter har kjørt kappløp mot sanksjonene til De forente arabiske emirater, som inntil videre ikke har adoptert straffetiltakene mot Russland. Rike russere har også kjøpt en enveisbillett til sin nye lekegrind, ettersom det tilsynelatende ikke er like fett å bo i Russland om dagen.

Russisk kaviar

Ikke trenger de å ha spesielt hjemlengsel heller. Flere nyåpnede russiske restauranter skal sørge for at deres nye landsmenn skal føle seg velkomne. På kjendistunge Caviar Kaspar kan de meske seg med russisk kaviar og en klunk vodka attåt. Restauranten åpnet i november, etter å ha gjort stor suksess i Paris.

Blant dem som har kastet glans over restauranten er tv-programleder og tidligere Miss Russland, Victoria Lopyreva.

FIFA-AMBASSADØR: Victoria Lopyreva under verdenscupen i FIFA i 2018 i Russland. Foto: Adam Davy / PA Photos / NTB
FIFA-AMBASSADØR: Victoria Lopyreva under verdenscupen i FIFA i 2018 i Russland. Foto: Adam Davy / PA Photos / NTB Vis mer

Hun var også ambassadør for Russland under verdensutstillingen Expo 2020, som fant sted i Dubai, i tillegg til å være FIFA-ambassadør. Hun ser, ut fra Instagram-kontoen sin, ut til å ha fast bostedsadresse i Dubai.

Hun er beskrevet av flere tabloidmedier som Vladimir Putins «favorittjente», og det er spekulert på at de tidligere har hatt en affære, selv om dette selvsagt ikke er bekreftet noe sted.

Hun promoterer Dubai og sitt luksusliv flittig på russisk til sine 4,3 millioner følgere. Og hun er ikke alene.

Hyllet Russland fra Dubai

Sonia Plotnikova har også nytt fredfulle dager i Dubai etter invasjonen av Ukraina. Hun har lagt ut flere bilder på Instagram fra et glamorøst liv, blant annet med faren sin, Vladimir Plotnikov. Han er medlem av den russiske statsdumaen, og har også oppholdt seg i Dubai under krigen. I biografien hennes står det at hun bor både i Russland og De forente arabiske emirater.

Plotnikova har for sine 127 000 Instagram-følgere meldt sin støtte til fedrelandet i forbindelse med krigen.

«Vi skal takle alle vanskelighetene. Russland er det sterkeste landet. Hele denne situasjonen har brakt enda flere russere sammen. Vi ble enda flere patrioter», skrev hun i et innlegg 13. mars.

Også mannen som kalles for «Putins talerør» og propagandasjef, Dmitrij Kiseljov, har latt seg lokke med til varmen etter at hjemlandet invaderte et annet land. TV-programlederen og nestleder i statskontrollerte Rossikya 1 ble fotografert i rosa badeshorts med en liten tår i neven i Dubai. Bildene er blant annet publisert av Mirror.

Han har blant annet truet Storbritannia med den russiske undervannsdronen Poseidon, men så i starten av mai ut til å være mest opptatt av å være under vann i luksusbassenget til femstjernershotellet Jumeirah Al Qasr.

PROPAGANDAMASKIN: Dmitrij Kiselyov er vant til å være foran kamera, kanskje bare ikke iført badetruse i Dubai. Foto: Sergej Karpukhin / Reuters / NTB
PROPAGANDAMASKIN: Dmitrij Kiselyov er vant til å være foran kamera, kanskje bare ikke iført badetruse i Dubai. Foto: Sergej Karpukhin / Reuters / NTB Vis mer

Eksplosjon i boligmarkedet

Men det er ikke bare restauranter og hoteller som tilrettelegger for sine godt-betalende russiske gjester. Også eiendomsmarkedet opplever en oppsving i russiske kunder. Sjef i VirtuZone, som hjelper folk å bosette seg i Dubai, George Hojeige, sier til Business Insider at han har merket en stor økning i interesse fra russerne.

- For å være ærlig, så har økningen av russisk interesse skjedd etter invasjonen startet, ikke før. Jeg tror de håpet at alt skulle ordne seg, som resten av verdenen. Vi får flere forespørsler hver uke fra russere sammenliknet med før invasjonen. De ser den store stabiliteten ved å komme hit og flytte familiene deres et annet sted, forteller han.

Til Bloomberg forteller eiendomsfirmaet Betterhomes at eiendomskjøp i Dubai utført av russere har økt med svimlende 67 prosent det siste året.

Hojeige sier at russerne først og fremst flytter forretningene sine til Dubai, og at de ser an situasjonen før de også flytter familiene.

- Det plager meg at folk tror russerne flykter fra systemet ved å komme hit. Det er ikke tilfelle - de ser etter et sted hvor de kan flytte bedriftene sine så de slipper å stenge dem ned, sier han videre.

Han avviser også at de hjelper med å bosette sanksjonerte individer. Det er imidlertid ingen tvil om at dem selskapet hjelper er godt bemidlede russeren. Hojeige forteller at de ønsker seg det beste av det beste - noe som ofte betyr store villaer ved strandkanten, og med et helt mannskap av sjåfører, rengjørere og annet servicepersonell.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Annenhver person er russer

New York Times skriver at minst 38 forretningsforbindelser til Putin eide en samlet eiendomsmasse verdt mer enn 314 millioner dollar i Dubai. Seks av dem er sanksjonert av USA eller EU.

I mars meldte også flere medier som Bloomberg at tidligere Chelsea-eier Roman Abramovitsj var på boligjakt i Dubai, etter at privatflyet hans hadde landet i byen. Ifølge New York Times har også oligark Arkady Rotenbergs jetfly vært innom Dubai under invasjonen.

Yachten til metallmagnaten Andrej Skotsj har ligget til havn i Dubai.

At det kryr av russere i byen kan også den russiske tennistreneren Maria fortelle til svenske Aftonbladet.

- Det har vært galskap siden i mars. Når alt begynte var det russere overalt, man så dem hele tida på gata. Når man satt og drakk kaffe i sentrum kunne man høre alle prate russisk, sier hun.

Avisa har også snakket med entreprenøren Gleb Mikhailov, som forteller at han flyttet forretningene sine til Dubai ettersom han ikke lenger så ei framtid i Russland.

- På Dubais havn er annenhver person du møter russer. Men når vi diskuterer den politiske situasjonen i Russland, blir det stille. Alle jeg kjenner er kritiske, ellers ville man jo fortsatt å bo i Russland og jobbe der, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer